Z powodu braku aktualnego podobnego artykułu, sam napisałem swój. Nawet jeżeli taki istniał to skoro ja go nie znalazłem, to nowicjusz tym bardziej.
FAQ :
P: Dlaczego zamknięte?.
O: Bo są lepsze.
P: Nie rozwali mi sie system,wybuchnie komputer itd?.
O: Nie, jak będziesz się stosował do instrukcji.
P: Mam kartę GeForce xxxx czy pójdzie mi na tym xxxx?.
O:
Sprawdź tutaj.
P: Mam już zainstalowane sterowniki, czy mogę nadpisać ich instalację normalnie instalując nowe?.
O:
NIE!, wykonaj kroki 3-5,uruchom nvidia-uninstall, usuń sterowniki i dopiero na ich miejsce zainstaluj nowe.
P: POMOCY POMOCY MAM CZARNY EKRAN PO INSTALACJI#@#@!$!@$!@
O: Skocz do dodatku B
A więc co będzie potrzebne nam do zainstalowania zamkniętych sterowników NVIDIA.
1. Trochę rozumu.
2. pakiety kernel-devel i binutils.
A więc zaczynamy!.
1. Pobierz sterowniki odpowiednie dla swojej karty graficznej ze strony
http://www.nvidia.pl.
2. Zapisz w jakimś miejscu ze ścieżką bez spacji i polskich znaków (może być w katalogu domowym).
3. Zrób kopię xorg.conf .
Kod:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf $HOME/xorg.conf
4. Przenieś się na 1 pulpit .
5. Zabij menadżer .
Kod:
sudo /etc/init.d/x stop (gdzie x to twój menadżer pulpitu, dla KDE kdm, dla GNOME gdm)
6. Przenieś się do katalogu ze sterownikami i wydaj komendę .
Kod:
sudo sh NVIDIA + TAB
7. Gdy instalator zapyta się czy chcesz pobrać prekompilowany kernel ze strony NVIDIA odpowiedz przecząco.
8. Jeśli posiadasz system 64-bitowy to instalator zapyta czy zainstalować 32 bitowo kompatybilne bilbioteki Open GL, odpowiedz twierdząco.
9. Gdy instalator zapyta czy chcesz aby za ciebie skonfigurował xorg.conf, odpowiedz twierdząco (jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz tego robić to skocz to dodatku A).
10. Jeśli instalacja i konfiguracja xorg.conf przebiegła pomyślnie, możesz już włączyć menadżer pulpitu komendą .
Kod:
sudo /etc/init.d/kdm start
Dodatek A: Dla tych, którzy wolą sami skonfigurować xorg.conf zamieszczam przykład działającej konfiguracji minimalnej xorga.
Kod:
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "NVIDIA Driver"
EndSection
Section "Device"
Identifier "NVIDIA Driver"
Driver "nvidia"
EndSection
Dodatek B: Więc zabieramy się za ratowanie twojego kubuntu/ubuntu/xubuntu.
1. Zbootuj system w recovery mode
2. Wybierz "Drop to shell prompt"
3. Zaloguj się na swoje konto
Kod:
su - NazwaUżytkownika
4. Usuń sterowniki komendą nvidia-uninstall I teraz albo ponownie uruchom system w trybie recovery mode i wybierz opcję "Try to fix X server", albo przywróć swoją kopię xorg.conf, którą zrobiliśmy w kroku 3.
5. Włącz system w trybie normalnym
6. Spróbuj zainstalować inne sterowniki i POPRAWNE dla twojej karty graficznej, ostatecznie możesz używać tych wolnych ( w obu znaczeniach

)
Zabraniam kopiowania poradnika bez mojej zgody.