Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Sabayon 4.1 - opinie
|
| Autor |
Wiadomość |
Nietresta
Użytkownik
Liczba postów: 13
Reputacja: 0
|
Sabayon 4.1 - opinie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.05.2009 08:23:13 przez Enlik.)
|
|
| 15.05.2009 19:34:01 |
|
Nietresta
Użytkownik
Liczba postów: 13
|
RE: Sabayon 4.1
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.05.2009 19:46:49 przez Nietresta.)
|
|
| 15.05.2009 19:46:44 |
|
EROSMRW
Przyjaciel
Liczba postów: 164
Reputacja: 5
|
Hej Wam...
Instalowany z dvd jest tak przeładowany zbędnym softem, że głowa mała. Dokładnie nie pamiętam ile Sabayon ważył po zainstalowaniu, ale na 100% powyżej 4GB... Napewno grubo więcej... Dokładnie testowałem mini dvd, tj 1.9GB...
Dlatego jest wersja mini [1cd], której nie testowałem...
Co poza tym.... Dystrybucja oparta na gentoo.... Można ją potraktować jako ułatwienie zaznajomienia się z podstawami Gentoo... Coś w podobie jak Sidux dla Debiana...
Plus - rzeczywiście, po zainstalowaniu miałem ładnie skonfigurowanego xorga...
Dla mnie to Sabayon nawet nie jest wart stanąc obok Ubuntu...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.05.2009 07:13:33 przez EROSMRW.)
|
|
| 16.05.2009 06:58:39 |
|
EROSMRW
Przyjaciel
|
Zgadzam się z Tobą gatto, jednakże nie znalazłem Sabayon 4.1 GNOME na 1 cd... Podobno jest, ale ja nie znalazłem... 
Najmniejszy obraz iso z Sabayon wypatrzony przeze mnie to mini DVD 1.9 GB, który zawiera sporo niepotrzebnego softu...
Ale polecam wszystkim ciekawskim pobawić się tym systemem... Ja i tak wolę Ubunciaka mojego zajebiaszczego !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.05.2009 09:44:48 przez EROSMRW.)
|
|
| 16.05.2009 09:44:27 |
|
Demanu
Użytkownik
Liczba postów: 16
|
jest opcja wyboru softu ale bardzo okrojona tzn masz możliwość wybrania tylko dużej grupy softu. Trochę bawiłem się Sabayonem.
ogólnie pierwsze wrażenie: WOW! opaliłem live dvd i od razu przywitał mnie w pełni działający system od razu z fglrx i... dzialajacym Compizem  moego ulubionego oprogramowania nie bylo na live dvd wiec odpalilem sobie pidgina gg i irca zeby sie nie nudzic podczas instalacji.
Instalacja: pierwsze co mnie wkurzylo to to ze Gparted pod sabayonem nie widzi moich tablic partycji na dyskach. Troche dziwne bo normlanie moglem sobie zamontowac partycje i przegladac je nautilusem. Poza tym gparted w ubuntu dziala normalnie. Na jednym dysku udało się jakoś to naprawić pod ubutnu (zrobiłem trochę więcej miejsca na sabayona wyrzucając zbędną partycję i nagle na jednym dysku tablica sie pojawila). Ok... wybór środowiska sratatata... moglem wybrać sobie 4 grupy softu: openoffice media i dwa jeszcze jakieś nie pamiętam. Instalacja trwała coś koło 1,5h przy czym komp niemiłosiernie żyłował procesor (wiatrak huczał non stop).
po instalacji system odpalil normalnie (powitał mnie bardzo ładnie wyglądający Grub). dobra system odpala. tak jak wyze napisane zawaliście skonfigurowany xorg wszystko cud miód. to czas zainstalowac soft... K*$^@%@^@$^@$!@^!^ jego mać... to był moment który zadecydował o tym ze sabayon robi good bye. Menadzer pakietów jest strasznie ciezki. brak dostepu do repo... o co chodzi? okazało się że trzeba wczytać repozytoria z za pomocą tego menagera. Trwało to bardzo długo, komp zarzynał na tym procka co mnie zniechęciło. potem już norlanie wyszukiwał pakiety ale... nie doszukałem się tam jak zainstalwoać zaznaczone pakiety... powiedziałem sobie dość... jak tak tam wyglądać instalacja byle gó**a to ja wole juz moje dobre ubuntu i synapica (lub konsolowe apt-get).
Może niedługo siądę i rozgryzę sabayona bo to w sumie za mało się tym bawiłem żeby osądzać... ale menager pakietów jest bardzo zniechęcający. ale moze jak go rozgryzę...
Bądź co bądź system jest bardzo szybki. w zasadzie niewiele się użytkowaniem różni od ubu.
|
|
| 22.05.2009 01:40:05 |
|
EROSMRW
Przyjaciel
|
No ja tuż po instalacji pozbyłbym się 3/4 softu...
Z tym fglrx masz rację - fajna sprawa...
|
|
| 22.05.2009 06:42:52 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości