Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GpicView v0.2.0 - lekka przeglądarka grafiki
Autor Wiadomość
Spox5 Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 177
Reputacja: 4
GpicView v0.2.0 - lekka przeglądarka grafiki
Przemierzając sieć internetową w poszukiwaniu czegoś godnego polecenia natrafiłem na przeglądarkę grafiki GPicView. Zapewne kilka osób już wiedziało o niej , a na pewno użytkownicy środowiska graficznego LXDE. Niemniej chciałbym wam ją bliżej zaprezentować.

[Obrazek: srzrzut_ekranu1.png]

Posiada ona bardzo estetyczny interfejs, który ładnie komponuje się z naszym motywem, lecz wygląd znacznie się nie zmienił w porównaniu do poprzedniej wersji. Jedynie zostały dodane opcje odbicia w pionie jak i zarówno w poziomie. Niestety jak na ironie losu aktualna wersja przeglądarki ma małego buga w postaci zamiany ikon odpowiadających przerzucaniu. Gdy wybierzemy strzałki <-> sugerujące odbicie w poziomie efekt jest odwrotny i otrzymujemy odbicie pionowe. Za każdym razem wybierając tą funkcję jesteśmy pytani czy chcemy nadpisać istniejący plik, co przy dłuższym korzystaniu z tej opcji staje się irytujące.

Kolejną nowością jaką wprowadzono w GPicView jest możliwość integracji ze wszystkimi obsługiwanymi obrazami w systemie. Nie jest to może jakiś wielki postęp lecz w porównaniu do swojej poprzedniej wersji jest w stanie wyświetlić wszystkie grafiki również pliki GIF.

O wyborze właśnie tej przeglądarki obrazów jako domyślnej może zadecydować fakt odtwarzania animacji zapisanych w plikach ICO czy GIF. Eye czyli przeglądarka GNOME tego nie potrafi co nieraz potrafiło mnie osobiście doprowadzić do furii.

Niestety nie zostały jeszcze przygotowane paczki deb, lecz instalacja ze źródeł nie sprawi raczej nikomu problemu. Najpierw pobieramy z tej strony interesującą nas wersję. Następnie rozpakowujemy i przechodzimy do nowo utworzonego katalogu. Teraz wystarczy w konsoli wydać następujące polecenia:

Kod:
./configure
make
sudo make install

Po zainstalowaniu programu, powinna nam się pokazać ikonka w menu "Dźwięk i obraz", która prowadzi do uruchomienia przeglądarki.

Sam aktualnie z niej korzystam i mogę szczerze ją wszystkim polecić.

Nie oceniaj ludzi swoją miarą, bo ktoś może ocenić Ciebie!
10.06.2009 22:55:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
vander Offline
Użytkownik

Liczba postów: 6
Reputacja: 0
RE: GpicView v0.2.0 - lekka przeglądarka grafiki
właśnie zainstalowałem, bardzo fajny, szybki, może zaczne używać zamiast gThumb...

do pojedyńczych zdjęć dalej jednak będę używał Feh http://freshmeat.net/projects/feh
nic szybszego od tego nie znalazłem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.06.2009 12:22:29 przez vander.)
11.06.2009 14:17:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
yacek Offline
Jestem grozny grrrrr :)

Liczba postów: 248
Reputacja: 3
vander link nie dziala...

Debian Lenny; Ubuntu 9.04 - AMD64, I386; SBS 2003
http://yaceq.blogspot.com
man - nie boli, myslenie - moze...
12.06.2009 08:39:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Barthalion Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 1 029
Reputacja: 20
To usuń zamknięcie nawiasu z paska adresu.

Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
12.06.2009 08:47:58
yacek Offline
Jestem grozny grrrrr :)

Liczba postów: 248
Reputacja: 3
heheh no popatrz - racja, nawet nie skojarzylem, ze to moze byc problem - autor powinien poprawic w watku

Debian Lenny; Ubuntu 9.04 - AMD64, I386; SBS 2003
http://yaceq.blogspot.com
man - nie boli, myslenie - moze...
12.06.2009 08:49:14
vander Offline
Użytkownik

Liczba postów: 6
Reputacja: 0
już zmieniłem linka, bardzo często nie potrzeba otwarcia od razu całego kombajnu graficznego, a chce się tylko odpalić fotę...do tego Feh jest najlepszy...poza stroną to oczywiście wystarczy sudo apt-get install feh
a GpicView uzywam pod fluxboxem i jest naprawdę dobry...gThumb otwiera się znacznie dłużej
12.06.2009 12:27:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Spox5 Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 177
Reputacja: 4
Ukazała się nowa stabilna wersja GpicView oznaczona numerkiem 0.2.1 Zachęcam do przetestowania.

http://sourceforge.net/project/showfiles..._id=245164

Nie oceniaj ludzi swoją miarą, bo ktoś może ocenić Ciebie!
30.06.2009 11:47:45
elkanguro Offline
100% linux user

Liczba postów: 842
Reputacja: 10
No rzeczywiście szybko działa i ogólnie do minimalnych zastosowań zdecydowanie można polecić. Zero problemów z kompilacją.

Używam Ubuntu 10.04 na laptopie MSI S420.
[Obrazek: ubuntu-blogger.php?user=17460]
30.06.2009 23:58:26
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS