Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tint2 - panel
Autor Wiadomość
Enlik Offline
„techniczny”

Liczba postów: 1 043
Reputacja: 26
tint2 - panel
Panel tint2 to mały panel, który może zainteresować nie tylko tych, którzy mają mniej pamięci operacyjnej.

Na stronie http://code.google.com/p/tint2/wiki/Install zamieszczono informacje, jak go zainstalować, więc o tym się nie muszę rozpisywać. Wink

Zalety: pobiera mało pamięci, ładnie wygląda, dość dobra dokumentacja (po angielsku), ma obszar "tray", można dostosować w dość dużym stopniu, pokazuje czas, datę, można jednym przyciskiem zamknąć program (patrz niżej).
Wady-niewady: trzeba edytować plik konfiguracyjny, nie umożliwia wyświetlenia menu okna, nie dostarcza swojego menu (np. uruchamiającego programy), nie ma "zmieniarki" obszarów roboczych (trzeba użyć skrótu - Openbox: ctrl+alt+strzałka), choć niektóre style pokazują okna ze wszystkich.

Po prostu: pokazuje w ładny sposób listę otwartych okien, tray i godzinę, datę/godzinę.

strona projektu: http://code.google.com/p/tint2/

Podstawowa konfiguracja.
Po pobraniu programu i:
  • gdy pobraliśmy źródła: w głównym katalogu ze źródłami,
  • w przypadku pliku deb: w katalogach /usr/share/doc/tint2/examples/ i /etc/xdg/tint2
znajdują się pliki tint2rc i tintrc<numer>. Zawierają przykłady różnej konfiguracji.

Na stronie piszą, że przy pierwszym uruchomieniu programu utworzony zostanie plik $HOME/.config/tint2/tint2rc - ja tego nie uświadczyłem Smile jeśli jednak tak będzie u Ciebie, edytuj właśnie ten plik przy zmianie ustawień (niżej).

warto je wypróbować, uruchamiając program z odpowiednim parametrem:
Kod:
tint2 -c plik_konfiguracyjny

Dobra, masz konfigurację, która Ci się podoba. Skopiuj plik w wybrane miejsce, chociażby do wspomnianego /home/swoja_nazwa_nie_kopiować_bezmyślnie_;p/.config/tint2/tint2rc.

Opis pliku z ustawieniami dostępny na podanej wyżej stronie internetowej.
Wybrane rzeczy.
1. Przeźroczystość - na przykład tu:
Kod:
background_color = #000000 10
druga liczba za nią odpowiada.
2. Akcje myszy.
Domyślnie (przynajmniej w niektórych konfiguracjach) kliknięcie prawym przyciskiem myszy zamyka okno. Według mnie, nie jest to dobre rozwiązanie.

U mnie jest tak - zamykanie okna rolką (środkowym przyciskiem myszy). Wygodna rzecz.
Kod:
mouse_middle = close
mouse_right = none

Aby program używał danego pliku, należy użyć opcji -c plik (przykład jest wyżej).
Najwygodniej utworzyć sobie plik:
Kod:
#!/bin/sh
exec tint2 -c ścieżka_do_pliku
i nadać mu prawo do wykonania.
Taki plik można skopiować do /usr/local/bin, najlepiej nadając nazwę inną niż "tint2" dla jednoznaczności - i wsio.
13.06.2009 20:23:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Smiglo Offline
Why so serious?

Liczba postów: 229
Reputacja: 2
Question [SOLVED] Konfiguracja tint2
Czesc, ostatnio (za sprawa marioma) zainteresowalem sie panelem tint2. Czy wiecie, gdzie znajduje sie jego plik konfiguracyjny?
Co prawda Enlik opisal podstawy konfiguracji w innym poscie:
Cytat:Podstawowa konfiguracja.
Po pobraniu programu i:
gdy pobraliśmy źródła: w głównym katalogu ze źródłami,
w przypadku pliku deb: w katalogach /usr/share/doc/tint2/examples/ i /etc/xdg/tint2
Jednak nie wiem, gdzie jest ten "glowny katalog ze zrodlami"...
Wie ktos moze?

OS: Arch Linux 64bit + Openbox; CPU: Intel C2D 2,8 GHz; GPU: Nvidia GeForce 9600; RAM: 2GB
[Obrazek: 15qc5dj.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.08.2009 21:32:03 przez Smiglo.)
28.08.2009 20:36:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Enlik Offline
„techniczny”

Liczba postów: 1 043
Reputacja: 26
RE: Konfiguracja tint2
Trzeba było zapytać o doprecyzowanie pod tamtym tekstem! Smile
"glowny katalog ze zrodlami" - chodzi o katalog, gdzie rozpakowałeś skompresowany plik z plikami źródłowymi itp., na przykład, jeśli pliki trafiły na pulpit:
/home/juzer/Pulpit/tint2-0.7_beta2/tintrc01

Oczywiście numerek wersji może być inny. tintrc01 to jeden z przykładowych plików.

[Obrazek: zeDGS.png]
Please don't steal my focus!
| git
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.08.2009 21:24:57 przez Enlik.)
28.08.2009 21:24:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Smiglo Offline
Why so serious?

Liczba postów: 229
Reputacja: 2
RE: Konfiguracja tint2
Ok, wielkie dzieki. Nie wiem czemu nie zajarzylem o co chodzi - dzisiaj jakis zmulony jestem Big Grin
Tak czy siak dzieki. Temat mozna zamknac / usunac

OS: Arch Linux 64bit + Openbox; CPU: Intel C2D 2,8 GHz; GPU: Nvidia GeForce 9600; RAM: 2GB
[Obrazek: 15qc5dj.gif]
28.08.2009 21:31:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS