Panel tint2 to mały panel, który może zainteresować
nie tylko tych, którzy mają mniej pamięci operacyjnej.
Na stronie
http://code.google.com/p/tint2/wiki/Install zamieszczono informacje, jak go zainstalować, więc o tym się nie muszę rozpisywać.
Zalety: pobiera mało pamięci, ładnie wygląda, dość dobra dokumentacja (po angielsku), ma obszar "tray", można dostosować w dość dużym stopniu, pokazuje czas, datę, można jednym przyciskiem zamknąć program (patrz niżej).
Wady-niewady: trzeba edytować plik konfiguracyjny, nie umożliwia wyświetlenia menu okna, nie dostarcza swojego menu (np. uruchamiającego programy), nie ma "zmieniarki" obszarów roboczych (trzeba użyć skrótu - Openbox:
ctrl+alt+strzałka), choć niektóre style pokazują okna ze wszystkich.
Po prostu: pokazuje w ładny sposób listę otwartych okien, tray i godzinę, datę/godzinę.
strona projektu: http://code.google.com/p/tint2/
Podstawowa konfiguracja.
Po pobraniu programu i:
- gdy pobraliśmy źródła: w głównym katalogu ze źródłami,
- w przypadku pliku deb: w katalogach /usr/share/doc/tint2/examples/ i /etc/xdg/tint2
znajdują się pliki tint2rc i tintrc<numer>. Zawierają przykłady różnej konfiguracji.
Na stronie piszą, że przy pierwszym uruchomieniu programu utworzony zostanie plik $HOME/.config/tint2/tint2rc - ja tego nie uświadczyłem
jeśli jednak tak będzie u Ciebie, edytuj właśnie ten plik przy zmianie ustawień (niżej).
warto je wypróbować, uruchamiając program z odpowiednim parametrem:
Kod:
tint2 -c plik_konfiguracyjny
Dobra, masz konfigurację, która Ci się podoba. Skopiuj plik w wybrane miejsce, chociażby do wspomnianego /home/swoja_nazwa_nie_kopiować_bezmyślnie_;p/.config/tint2/tint2rc.
Opis pliku z ustawieniami dostępny na podanej wyżej stronie internetowej.
Wybrane rzeczy.
1. Przeźroczystość - na przykład tu:
Kod:
background_color = #000000 10
druga liczba za nią odpowiada.
2. Akcje myszy.
Domyślnie (przynajmniej w niektórych konfiguracjach) kliknięcie prawym przyciskiem myszy zamyka okno. Według mnie, nie jest to dobre rozwiązanie.
U mnie jest tak - zamykanie okna rolką (środkowym przyciskiem myszy). Wygodna rzecz.
Kod:
mouse_middle = close
mouse_right = none
Aby program używał danego pliku, należy użyć opcji -c plik (przykład jest wyżej).
Najwygodniej utworzyć sobie plik:
Kod:
#!/bin/sh
exec tint2 -c ścieżka_do_pliku
i
nadać mu prawo do wykonania.
Taki plik można skopiować do /usr/local/bin, najlepiej nadając nazwę inną niż "tint2" dla jednoznaczności - i wsio.