Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
UbuCentrum i LTS
|
| Autor |
Wiadomość |
Waderski
Użytkownik
Liczba postów: 3
Reputacja: 0
|
UbuCentrum i LTS
Witam,
Uważam, że robisz Adrian wiele dobrego dla popularyzacji UBUNTU, sam częściej zaglądam do Twojego bloga niż np. na forum.ubuntu.pl. Jednak chciałem zwrócić Twoją uwagę na tych użytkowników, którzy nie lubią eksperymentować i zwykle zostają przy wersji LTS (a całkiem ich sporo) lub poprzedniej wersji (9.04). Nie porzucaj ich bo szybko stracą zainteresowanie blogiem i być może również samym UBUNTU. Przykład z ostatniego postu o instalacji Docky: "1) Instalacja w nowym Ubuntu jest bardzo prosta i sprowadza się do dodania repozytorium:...". Dodaj parę słów o możliwościach instalacji dla innych wersji lub jak zainstalować na 9.04 lub LTS coś podobnego. Wiem, że to zajmuje więcej czasu ale korzyść dla serwisu jest oczywista - wyższa i stała oglądalność.
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
|
|
| 14.11.2009 09:43:43 |
|
Waderski
Użytkownik
Liczba postów: 3
Reputacja: 0
|
RE: UbuCentrum i LTS
Tak rozumiem, chodzi mi raczej o generalną zasadę aby do postów dodawać informacje o np. metodach instalacji "czegoś tam" również dla LTS i poprzedniej wersji, oczywiście jeśli jest to możliwe. Od lat jestem fanem Linuxa i wiem, że osoby które zainstalowały (lub zainstalowano im) LTS (lub jakąś tam wersję) często nie mają o czym czytać po pojawieniu się kolejnych rozwojowych wersji. Wszystkie serwisy automatycznie piszą tylko o nowej wersji i o tym co można w tej wersji ulepszyć. Często jest to powodem utraty zainteresowania systemem a nawet, o zgrozo !!!, przejścia na Windozę takich mniej zaawansowanych ale jednak zainteresowanych użytkowników 
Pozdrawiam
|
|
| 14.11.2009 12:23:19 |
|
Martinex
Linux fanboy
Liczba postów: 455
Reputacja: 6
|
W przypadku repo wystarczy zmienić w wpisach deb adres karmic na jaunty (9.04) lub na intrepid (8.10) lub hardy (8.04). Oczywiście zakładając, że takie repo istnieje.
|
|
| 14.11.2009 12:40:00 |
|
kira
Użytkownik
Liczba postów: 100
Reputacja: 5
|
Widzisz z wersją LTS jest taka zasada, że większość oprogramowania zostało w niej zamrożone w najstabilniejszej wersji i raczej nie ma rokowań na nowszą . Jeśli jakiś program wyszedł dla tej wersji to jest w repo lub na stronie dystrybutora, którą zazwyczaj Adrian podaje przy artykule. Cennym źródłem oprogramowania dla twojego systemu jest:
http://packages.ubuntu.com/hardy/
oraz:
https://launchpad.net/ubuntu/hardy
Aczkolwiek po przemyśleniu także pragnąłbym zaapelować do Adriana aby w miarę możliwości wyszukano także wersję dla LTS, w końcu jest on obowiązującym systemem więc trzeba go wspierać.
Cytat:W przypadku repo wystarczy zmienić w wpisach deb adres karmic na jaunty (9.04) lub na intrepid (8.10) lub hardy (8.04). Oczywiście zakładając, że takie repo istnieje.
Problem w tym, że nie zawsze. W przypadku Docky nie ma wersji na 8.04, a część programów to wersje testowe więc mają specyficzne repo, natomiast nawiązuję do wątku na forum o ułatwieniu instalacji oprogramowania początkującym użytkownikom, którym zaleca się instalację wersji LTS. Nie widzę przeciwwskazań dla podania sposobu instalacji na innych wersjach jeśli takie istnieją.
konqiklub.ubucentrum.net
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2009 13:43:16 przez kira.)
|
|
| 14.11.2009 12:43:57 |
|
Martinex
Linux fanboy
|
To na chama instalować z nowszej wersji Ubuntu  .
Ze starszej czasami działa (vide: ipmasq czy po zmianach w konfiguracji Ubudsl) to może w drugą stronę też zadziała.
|
|
| 14.11.2009 13:55:33 |
|
kAsia
Mig-29 fan :)
Liczba postów: 634
Reputacja: 16
|
Problem chyba też tkwi w Ubuntu i sposobie wydawania nowych wersji. Jeszcze nie zdążysz poznać 04 jest już 10. Przyjrzyjcie się też tematyce wpisów na blogu czy forum.W większości problemy/rozwiązania typu "nie działa mi coś co działało", "jak poprawić coś aby wyglądało/działało lepiej". Zwyczajna gonitwa do której przyłączają się wydawcy oprogramowania. Nic właściwie nie jest dokończone i kompletne. Wcześniejsze wersje pozostają "martwe" bo dodanie kilku łatek trudno nazwać rozwojem.
Po co pisać o LTS? Jest to martwa dystrybucja.
Oczywiście wkurza mnie to! Mogli by się już zatrzymać i dopieścić coś!
|
|
| 14.11.2009 16:24:54 |
|
Martinex
Linux fanboy
|
Mam ubudsl z 9.04 (bo pod 9.10 nima), ipmasq też z 9.04, póki co działa bez problemów.
Szkoda, że Ubuntu nie może być w pełni kompatybilne wstecz.
|
|
| 14.11.2009 16:25:42 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości