Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Złośliwe oprogramowanie na Linuksie
Autor Wiadomość
komar Offline
Użytkownik

Liczba postów: 3
Reputacja: 0
Złośliwe oprogramowanie na Linuksie
Trochę mnie to Wasze podejście do wirusów i trojanów na Linuksa przeraża.
Pisanie że: "na Linuksa nie ma wirusów bo są odpowiednie zabezpieczenia, odpowiednia polityka systemu" jest albo totalną naiwnością albo zbytnim i nieuzasadnionym optymizmem.
Robicie wiele szkody takim podejściem do sprawy! Po pierwsze zabijacie czujność zwykłych użyszkodników systemu, po drugie demotywujecie ewentualnych programistów Linuksowych do tego BY WRESZCIE powstał porządny i skuteczny antywirus/antytrojan/antyspyware pod Linuksa. I niech mi nikt nie mówi że clamav jest skuteczny, prawda jest taka że nie ma DARMOWEGO i przyjaznego dla początkującego i średniozaawansowanego i jednocześnie SKUTECZNEGO antywirusa pod Linuksa!
To jest ogromny błąd!
Czas kiedy Linux był niszowy mija powoli i minie niebawem (co mnie ogromnie cieszy), a Wasza dystrybucja - Ubuntu będzie pierwszym targetem ataku!
Dystrybucja której używam - Fedora będzie za pewne drugim...
Totalną naiwnością jest myślenie, że instalowania dodatków z gnome-look i kde-look itp jest jedynym sposobem by zarazić system Linux - a paczki deb?
Wielu z Was korzysta z repozytorium (choć i tutaj nie jest możliwe aby wszystko sprawdzić do końca!), ale przecież ściągacie i instalujecie i to przez sudo, sporo paczek spoza repo.
Nie pomoże tutaj twierdzenie że to wina użytkownika! Kto z Was użytkownicy Ubuntu przegląda paczki (ich kod) przed zainstalowaniem? Ręka w górę Wink . Już widzę las rąk!
Potrzebny jest skuteczny antywirus pod Linuksa i mam nadzieję, że wkrótce powstanie, najlepiej by był pisany przez społeczność, by był darmowy...
Życzę więcej rozwagi! Nie ułatwiajcie hackerom życia!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.01.2010 21:14:01 przez Enlik.)
28.01.2010 12:47:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Barthalion Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 1 029
Reputacja: 20
RE: Wykrywanie złośliwego Oprogramowania - Malware
(28.01.2010 12:47:18)komar napisał(a):  Po pierwsze zabijacie czujność zwykłych użyszkodników systemu
Kochających wpisywać sudo przed każdym poleceniem...

(28.01.2010 12:47:18)komar napisał(a):  po drugie demotywujecie ewentualnych programistów Linuksowych do tego BY WRESZCIE powstał porządny i skuteczny antywirus/antytrojan/antyspyware pod Linuksa.
Masz rację, nieistniejące wirusy muszą być natychmiastowo wykryte!

(28.01.2010 12:47:18)komar napisał(a):  I niech mi nikt nie mówi że clamav jest skuteczny, prawda jest taka że nie ma DARMOWEGO i przyjaznego dla początkującego i średniozaawansowanego i jednocześnie SKUTECZNEGO antywirusa pod Linuksa!
Avast, NOD32, ClamAV, F-Prot, Avira, Arcabit... Nie ma żadnego, w rzeczy samej.

(28.01.2010 12:47:18)komar napisał(a):  Wielu z Was korzysta z repozytorium (choć i tutaj nie jest możliwe aby wszystko sprawdzić do końca!), ale przecież ściągacie i instalujecie i to przez sudo, sporo paczek z poza repo.
Nie pomoże tutaj twierdzenie że to wina użytkownika! Kto z Was użytkownicy Ubuntu przegląda paczki (ich kod) przed zainstalowaniem?
No tak, to nie jest wina użytkowników, że korzystają z niezaufanych i niepewnych repozytoriów, wybacz.

(28.01.2010 12:47:18)komar napisał(a):  Nie ułatwiajcie hackerom życia!
Prędzej script-kiddies lub crackerom.CoolCoolCoolCoolCool

Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
28.01.2010 13:48:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
komar Offline
Użytkownik

(28.01.2010 13:48:14)Barthalion napisał(a):  Kochających wpisywać sudo przed każdym poleceniem...

Czyli wygodnych jakich jest większość. Nie widzę w wygodzie nic złego...

Barthalion napisał(a):Masz rację, nieistniejące wirusy muszą być natychmiastowo wykryte!

Jak pokazują ostatnie zdarzenia szkodliwe oprogramowanie na Linuksa istnieje.
Poprzez takie podejście jak Twoje w końcu będzie ich więcej!
Nie chciałbym pewnego dnia mówić "a nie mówiłem". Ale ignorancją świat stoi... Nic mnie już nie zdziwi..

Barthalion napisał(a):Avast, NOD32, ClamAV, F-Prot, Avira, Arcabit... Nie ma żadnego, w rzeczy samej.

Żadnego z tych nie udało mi się zainstalować tak aby mi służył.
Avast prosi o key, nod32 jest płatny, clamav nie radzi sobie z wykrywaniem wirusów (na google jest jego test w związku z wykrytmi zagrożeniami na gnome-look), reszty nie testowałem, ale podejrzewam że jest podobnie albo nie ma gui albo ich skuteczność jest nijaka...

Barthalion napisał(a):No tak, to nie jest wina użytkowników, że korzystają z niezaufanych i niepewnych repozytoriów, wybacz.

Co to ma do rzeczy? Ubuntu jest dystrybucją dla początkujących i ma zamiar zawojować świat, więc musi w takim razie liczyć się że POCZĄTKUJĄCY TO NIE GEEK. I nie będzie sprawdzał co instaluje, a potem będzie wspomagał hackerów (nie script kiddie bo to określenie niczym się nie różni od hacker - metody te same, intencje mnie nie interesują) w tworzeniu gigantycznych ddosnetów...

Barthalion napisał(a):Prędzej script-kiddies lub crackerom.

Hacker czy script-kiddie czy cracker bez różnicy (jak wyżej), chociaż cracker to złe określenie w tym przypadku. Ja wiem, że niektórzy wierzą w bajki jakoby hacker to był samotny rycerz internetowy który dla szczytnej idei włamuje się do źle zabezpieczonych systemów Big Grin ale to największa bzdura, hacker, script kiddie, różnicy nie ma.
Faktem jest, że rozpowszechniając te farmazony o tym, że Linux jest taki bezpieczny macie destruktywny wpływ na projekt i tyle ode mnie. Wiem, że niektórych to nie przekona, ale spokojnie, pewnie fakty was przekonają - a będą miały miejsce, bo Linux jest i będzie coraz bardziej popularny, chociaż są ludzie, których nawet fakty nie przekonają ale to już inna sprawa...
28.01.2010 14:04:10
Barthalion Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 1 029
Reputacja: 20
(28.01.2010 14:04:10)komar napisał(a):  Czyli wygodnych jakich jest większość. Nie widzę w wygodzie nic złego...
Zacznij się logować na roota, to będzie dopiero wygodne.

(28.01.2010 14:04:10)komar napisał(a):  Jak pokazują ostatnie zdarzenia szkodliwe oprogramowanie na Linuksa istnieje.
Jak już pisałem wcześniej, skoro instaluje się paczkę z niezaufanych źródeł, to nic dziwnego.

(28.01.2010 14:04:10)komar napisał(a):  Żadnego z tych nie udało mi się zainstalować tak aby mi służył.
Tobie się nie udało. U mnie działa, u moich znajomych działa, na serwerach pocztowych działa.

(28.01.2010 14:04:10)komar napisał(a):  Avast prosi o key, nod32 jest płatny, clamav nie radzi sobie z wykrywaniem wirusów (na google jest jego test w związku z wykrytmi zagrożeniami na gnome-look), reszty nie testowałem, ale podejrzewam że jest podobnie albo nie ma gui albo ich skuteczność jest nijaka...
Klucz do Avasta znajdziesz na jego stronie internetowej, ClamAv jest otwarty i tworzony przez społeczność jak proponowałeś, a skoro reszty nie testowałeś, to nie masz prawa niczego podejrzewać. A to, że nie wykrywa SKRYPTU w paczce, która do instalacji wymaga praw roota to nic dziwnego.

(28.01.2010 14:04:10)komar napisał(a):  Co to ma do rzeczy? Ubuntu jest dystrybucją dla początkujących i ma zamiar zawojować świat, więc musi w takim razie liczyć się że POCZĄTKUJĄCY TO NIE GEEK. I nie będzie sprawdzał co instaluje, a potem będzie wspomagał hackerów w tworzeniu gigantycznych ddosnetów...
Początkujący powinien się liczyć z ostrożnością i z tym, że takie zagrożenia istnieją, zamiast płakać nad zaatakowanym PC z własnej winy.

(28.01.2010 14:04:10)komar napisał(a):  Faktem jest, że rozpowszechniając te farmazony o tym, że Linux jest taki bezpieczny macie destruktywny wpływ na projekt i tyle ode mnie. Wiem, że niektórych to nie przekona, ale spokojnie, pewnie fakty was przekonają - a będą miały miejsce, bo Linux jest i będzie coraz bardziej popularny, chociaż są ludzie, których nawet fakty nie przekonają ale to już inna sprawa...
No tak, bo uruchamiam przeglądarkę z uprawnieniami administratora, instaluję każde repozytorium i paczkę skąd popadnie.Tak jak wszyscy inni użytkownicy Linuksa, którzy nie potrafili sobie poradzić z Windowsem.

Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
28.01.2010 14:42:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
komar Offline
Użytkownik

Barthalion napisał(a):Tobie się nie udało. U mnie działa, u moich znajomych działa, na serwerach pocztowych działa.

Stary dowcip Linuksowy "a u mnie działa", jedyna riposta jaka przychodzi mi do głowy "a u mnie nie" Smile
Ale i tak nie chodzi tutaj o mnie czy o Ciebie a o użytkowników Ubuntu i innych distro, tych którzy dopiero zaczynają przygodę z systemem i skoro mi nie działa (a używam Linuksa około 2 lat) to i im nie podziała. Nie jestem geekiem i podejrzewam, że nie jestem osamotniony w moim "nie byciu" geekiem - zwłaszcza na tym forum.

Cytat:Początkujący powinien się liczyć z ostrożnością i z tym, że takie zagrożenia istnieją, zamiast płakać nad zaatakowanym PC z własnej winy.

Ludzie powinni jeździć ostrożnie, nie wsiadać za kółko po kieliszku, używać gumek w łóżku i przechodzić na zielonym świetle, ale jak świat światem stary - praktyka pokazuje, że często teoria się bardzo od niej różni...
No ale nic... ja będę trąbił o tym, że na Linuksa są wirusy, może i na archa którego używasz wirusów nie ma - ale na Ubuntu, Fedorę, Mandrivę się pojawią, może znajdzie się jakiś samotny rycerz hacker, który napisze je tylko po to by uświadomić ludziom zagrożenie. Nie rozumiem skąd ten upór - skoro jest instalacja klik-klik to i będą wirusy, nie jestem może ekspertem, ale na tyle rozumiem zagrożenia, a najgorsze co może być to udawać że zagrożenia nie ma i się na nie nie przygotowywać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.01.2010 14:55:17 przez komar.)
28.01.2010 14:49:34
kAsia Offline
Mig-29 fan :)

Liczba postów: 634
Reputacja: 16
RE: Złośliwe oprogramowanie na Linuksie
komar oczywiście masz rację. Choć jak na razie jest to zagrożenie teoretyczne. Atywira nie używam regularnie, ot jak mi się przypomni. Napoczątku swojej przygody trochę o tym czytałam. Panikę sieją producenci, userzy walczący na pierwszej linii są spokojni.
Wystarczy zdrowy rozsądek.

Ale tu ci wyszło Big Grin
Cytat:Stary dowcip Linuksowy "a u mnie działa", jedyna riposta jaka przychodzi mi do głowy "a u mnie nie"

[Obrazek: baner3.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.01.2010 21:21:10 przez Enlik.)
28.01.2010 15:22:03
QkiZ Offline
www.qkiz.pl

Liczba postów: 279
Reputacja: 2
Pomimo, że nie ma jako takich wirusów na nasze systemy, staram się uważać na to co instaluje i trzymać w system w miarę czysty. Szczególnie się to tyczy różnego rodzaju skryptów, które zanim włączę do systemu, sprawdzam linijka po linijce. Wychodzę z założenia: mój system, moja twierdza.

[Obrazek: userbar.png]
Podaruj 1% osobie chorej na stwardnienie rozsiane --> http://www.sm.qkiz.pl
28.01.2010 16:11:05
eMcE Offline

Liczba postów: 1 020
Reputacja: 29
(28.01.2010 14:49:34)komar napisał(a):  Stary dowcip Linuksowy "a u mnie działa", jedyna riposta jaka przychodzi mi do głowy "a u mnie nie" Smile

A eMcE na to:
..peszek ;P

مارتن ألبينو
Miłość i prawda rządzą :] a hipokrytom chooy w tylny exit :]

[Obrazek: 0sighalo1010.gif]
28.01.2010 17:17:33
raszyn Offline
]:->

Liczba postów: 225
Reputacja: 5
Myślę, że nie ma sensu wpadania z skrajności w skrajność.
Na początek przydałoby się może trochę artykułów, choćby o tym co to jest to magiczne słowo sudo, kiedy można go używać, a przy jakich operacjach trzeba się zastanowić.

No i sprawa bezpiecznego przeglądania stron.

"Osoba 'staje się człowiekiem' poprzez inne osoby"

Ciekaw jesteś Linuksa w Rosji zapraszam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.01.2010 21:21:52 przez Enlik.)
28.01.2010 19:01:02
gatto Offline
Moderator Globalny

Liczba postów: 718
Reputacja: 1
Ten tekst mnie rozśmieszył Smile I po co to nawoływanie? Póki co nie ma wirusów, więc nie ma antywirusów. Przyjdą wirusy? będziemy się martwić, a firmy zajmujące się bezpieczeństwem - na pewno coś stworzą.

RoxWeb.pl
28.01.2010 20:46:44
Odpowiedz