Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chromium Cleaner
Autor Wiadomość
mp3root Offline
Niebieski

Liczba postów: 291
Reputacja: 6
Chromium Cleaner
Witam!

Pragnę wam zaprezentować moje dzieło, które powstało we współpracy z panjandrum - Chromium Cleaner. Nazwa tego programu jest trochę myląca - potrafi on czyścić zbędne pliki zarówno z Chromium, jak i Google Chrome oraz SRWare Iron. Skrypt Chromium_Cleaner usuwa cache, ciasteczka i inne niepotrzebne pliki, natomiast Chromium_History_Cleaner usuwa historię i miniaturki. Ostrzegam jednak - drugi skrypt usuwa też ikonki zakładek i listę ostatnio otwieranych zakładek na karcie "Nowa karta", dlatego zalecam używać go tylko, jeżeli naprawdę nie chcesz przechowywać na komputerze prawie żadnych ustawień przeglądarki. Zamiast drugiego skryptu polecam inne rozwiązanie - usuwanie historii bezpośrednio z przeglądarki - wtedy ikonki zakładek i ostatnio otwierane karty przetrwają. Po zastosowaniu obu skryptów na dysku zostają tylko pliki odpowiedzialne za nasze zakładki, ustawienia i kilka innych plików konfiguracyjnych. Program, jeżeli można to tak nazwać, jest multiplatformowy - stworzyłem skrypty (we współpracy z panjandrum, jeszcze raz podkreślam) dla Linuxa i dla Windowsa. Niestety, wersja na popularne okienka nie ma żadnego kontaktu z użytkownikiem - jedynym sposobem, by sprawdzić, czy zadziałał plik wykonywalny, jest przeszukanie folderów zawartych w pliku *.bat. Nie chcąc dalej przedłużać, dodam jeszcze tylko, że skrypt dla Linuxa nie wymaga uprawnień administratorskich. Co do Windowsa, to nie wiem...

Chromium_Cleaner.sh
Chromium_History_Cleaner.sh

Chromium_Cleaner.bat
Chromium_History_Cleaner.bat

Gdyby ktoś nie wiedział, pliki z rozszerzeniem *.sh są dla Linuxa, a z *.bat - dla Windowsa.

Gdybyście mieli pytania, pomysły lub modyfikacje skryptów, piszcie pod tym postem, ewentualnie na moje PW.

bez takich proszę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.02.2010 20:07:48 przez mariom.)
10.02.2010 17:14:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mati75 Offline
Debian user

Liczba postów: 354
Reputacja: 15
RE: Chromium Cleaner
Ale gdzie te skrypty?

[Obrazek: sc3624_69556.gif]
10.02.2010 17:26:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mp3root Offline
Niebieski

Dzięki za info. Linki już działają!
10.02.2010 17:37:39
panjandrum Offline
ɯnɹpuɐɾuɐd

Liczba postów: 1 230
Reputacja: 38
@Krizoman, popraw tylko w "Cleaner" i "History Cleaner", gdy używasz w echo znaku nowej linii (\n) musisz uruchamiać z parametrem -e , więc wszędzie powinno być:
Kod:
echo -e " błąd.\nBrak ........"
11.02.2010 10:24:22
mp3root Offline
Niebieski

Już poprawiłem, panjandrum.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2010 15:21:14 przez mp3root.)
11.02.2010 11:26:42
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS