Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Info-SmS na bieżąco poza domem :D
Autor Wiadomość
rryk Offline
Użytkownik

Liczba postów: 238
Reputacja: 1
Info-SmS na bieżąco poza domem :D
OGÓLNE INFO(pomiń to :D):
Dawno, dawno temu mythral na forum ubuntu.pl poprosił aby ktoś mu napisał skrypt który wyśle sms'a z informacją w ilu procentach zapełniony jest dysk. Jednak jak wiadomo dział Programowanie to nie miejsce gdzie prosi się o gotowe rozwiązania to też ten temat szybko trafił do kosza, jednak ja postanowiłem mu nieco pomóc i podesłałem mu parę komend. Zaraz potem wpadłem na pomysł aby samemu napisać taki skrypt który nie tylko informowałby o zajętym miejscu na dysku ale także np o wiadomościach gg czy mail'ach. Po około 5 miesiącach spędzonych nad tym skryptem stwierdziłem że sam(oczywiście również z niemałą pomocą forum) nie dam rady potrzeba jeszcze kogoś. I znalazłem KamilSilver'a który przez parę miesięcy mi pomagał nad tym projektem lecz potem zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach więc na jego miejsce szukałem kogoś innego. W końcu pojawił się winnetou, który opakował cały skrypt w funkcje i "przypadki", oraz napisał kod sprawdzający czy plik zmienił ilość linijek(który to kod i tak napisałem na nowo :D). Potem zapomniałem o tym skrypcie (zaczęła się szkoła, rozpocząłem naukę C++) i przypomniałem sobie dopiero parę dni temu pomyślałem sobie, że go skończę (funkcja ekg nadal nie działała) i się udało program jako-tako działa.

INFO SZCZEGÓŁOWE:
Info-SmS
Wersja: v0.5-rc
Autor: Eryk Rutkowski
Licencja: CC by-nc-sa v3.0
Web: http://rryk.jogger.pl
Program wysyła sms z informacjami o stanie komputera.

DODATKI
Do tego skryptu oczywiście można dodać wiele innych funkcji jak np powiadomienia o poczcie, wysłanie sms gdy ktoś wejdze na daną stronę, czy uruchomi dany program itd.
Ps. Jeśli nie wiesz jak zrobić taki dodatek napisz w tym temacie a ja postaram się go dodać w następnej wersji programu.

INSTALACJA
ŚCIĄGAMY INSTALATOR I ODPALAMY :D

DO ZAIMPLEMENTOWANIA
Do zaimplementowania czyli w skrócie nad czym obecnie pracuje.
[X] Automatyzacja bota;
[X] Stworzenie prostego instalatora.

DOWNLOAD
http://infosms.yoyo.pl/install.sh

UPDATE
*zmodyfikowałem bot'a tak aby można było edytować sposób wysyłania ważnych wiadomości(!wyslij)
*zmiana nazewnictwa plików konfiguracyjnych oraz wstępna ich segregacja (łatwiej edytować)
*wyeliminowania kolejnego bug'u odnośnie uptime (prawidłowe odmienianie minut)
*zmiana wersji skryptu gdyż wstępnie była zawyżona ;d
*naprawa funkcji miejsce
*naprawa funkcji uptime
*ułatwienie dodawania dodatków
*AUTOMATYZACJA BOT'a - OD TERAZ JEGO ROZBUDOWĄ ZAJMIE SIĘ GŁÓWNIE mariom
*przejście na wersje rc
*Poprawki stylistyczne dla bot'a
*PROSTY INSTALATOR

Ps. Odnośnie bota do ekg2 - to jeśli znasz się na pythonie i chcesz pomóc możesz się zgłosić na gg 2162544

Uwaga!!! Uwaga!!! Od dzisiaj dostępna jest wersja beta pierwszej paczki infosms:
http://www.infosms.yoyo.pl/download/pacz...-intel.deb
http://www.infosms.yoyo.pl/download/pacz...tel.tar.gz
Na razie nie wymaga koniecznej instalacji ekg2 ponieważ na razie brak takowej którą dało by się bez problemowo zainstalować, ale jak znajde trochę czasu i mi się poszczęści to sam takową zrobię.
Ps. Paczki w innych formatach jak np rpm robię na żądanie.

UPDATE O KOLEJNĄ WERSJE - FUNKCJA EKG2 POWINNA JUŻ DZIAŁAĆ PRAWIDŁOWO

EDIT:
No i pojawiło się nawet małe repo jeszcze nie dopracowane ale jest :D I choć wpis wskazywał by na zgodność z lucid ale sama paczka jak i repo powinny działać bezproblemowo również na innych distro opartych o debiana
Kod:
deb http://infosms.yoyo.pl/repo/ lucid main
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.04.2010 00:51:34 przez rryk.)
14.03.2010 20:55:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mariom Offline
zbanowany

Liczba postów: 1 021
Reputacja: 20
RE: Info-SmS na bieżąco poza domem :D
Hmm… Chętnie bym jakoś pomógł. Tylko czy z ekg2 nie łatwiej będzie zrobić plugin? O opcji smsa jak przyjdzie wiadomość na gg/etc właśnie już myślałem kiedyś.

Temat rozwiązany? Dodaj [solved]!
Tekst z konsoli, kod jakiś? Użyj [code]!
blog
14.03.2010 21:52:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rryk Offline
Użytkownik

owszem można(mogę nawet sam to zrobić to tylko pare instrukcji w perl lub ruby) tylko w takim wypadku ciężko będzie kontrolować ilość sms'ow oraz ich dlugość wszak nie wiesz czy ktoś ci wypracowania nie na pisze (niby można skracać i w ogóle ale co kto woli)
PS. A po za tym to byłby plugin do ekg2 a moj skrypt może miec szersze zastosowanie. Big Grin Jak chcesz mariom daj mi tydzien a to napisze ale na razie muszę się zając ii.uwb.edu.pl/rkinfor/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.03.2010 21:57:39 przez rryk.)
14.03.2010 21:54:46
Cyryl Offline
Moderator Globalny

Liczba postów: 895
Reputacja: 10
Napisałem sobie taki skrypcik który informował mnie o tym że ktoś zalogował się na na serwerze. Korzystałem właśnie z bramki Orange tej płatnej ( z mojego konta na orange.pl ja mam tam 30 darmowych sms-ów) jak znajdę chwile czasu to mogę dodać do tego skryptu albo wrzucę ten skrypt.
Nie był to jakiś super skrypt ale działa Smile
14.03.2010 23:12:36
rryk Offline
Użytkownik

(14.03.2010 23:12:36)Cyryl napisał(a):  Napisałem sobie taki skrypcik który informował mnie o tym że ktoś zalogował się na na serwerze. Korzystałem właśnie z bramki Orange tej płatnej ( z mojego konta na orange.pl ja mam tam 30 darmowych sms-ów) jak znajdę chwile czasu to mogę dodać do tego skryptu albo wrzucę ten skrypt.
Nie był to jakiś super skrypt ale działa Smile
czyżbyś skorzystał tam z sms.orangembox.py jeśli tak to nie musisz podawać skryptu gdyż jestem w trakcie dodawania tych że bramek z tym że potrzebuje jakiejś drugiej komórki do testów obecnie mam jedna z simlockiem na ereBig Grin Big Grin

EDIT:
Proszę cię bardzo Mariom oto własnoręcznie napisany skrypt w pythonie (którego de facto nie znam ;D), który wyśle sms za pomocą dowolnego skryptu wysyłającego (nie wazne czy bash, czy python, czy nawet C++) jako treść sms'a poda nr/login oraz treść.
Kod:
# -*- encoding: iso-8859-2 -*-
#################################################
#               Info-SmS EKG2 BOT               #
#       Wersja:     v0.2                        #
#       Autor:      Eryk Rutkowski              #
#       Licencja:   CC by-nc-sa v3.0            #
#       Web:        http://rryk.jogger.pl       #
#################################################
import ekg  
import string  
import os
import commands  

os.system('echo "" > $HOME/infosms/ekg2')

def message_handler(session, uid, type, text, sent_time, ignore_level):
if commands.getoutput('echo "%s"|cut -d" " -f1'%(text))=="!wyslij":
     text=commands.getoutput('echo "%s"|cut -d" " -f2-'%(text))
     os.system('$HOME/infosms/infosms.sh -e2w "%s napisal: %s"'%(uid,text))
     ekg.command("msg %s Wysłałem polecenie do konsoli!!!"%(uid))  
     return 1
elif text=="!dopisz":
     os.system('echo "%s" >> ekg2'%(uid))
     ekg.command("msg %s Zostałeś dopisany do listy!!!"%(uid))  
elif text=="!help":
     ekg.command('msg %s Jeśli chcesz skontatkować się z %s możesz to zrobić na dwa sposoby:\n1) Jeśli to coś ważnego wysłać mu smsa z wiadomością: !wyslij (tresc)\n2) Jeśli po prostu chcesz mu przypomnieć o sobie możesz skorzystać z funkcji !dopisz zapisując się na listę, która dopiero po osiągnięciu pewnej wartości wyśle smsa'%(uid,session))
else:  
     ekg.command("msg %s Numer %s jest w tej chwili poza domem wpisz !help aby dowiedzieć się jak się z nim skontaktować."%(uid,session))

ekg.handler_bind('protocol-message-received', message_handler)

PS. Po południu dodam funkcje wysyłania sms'a za pomocą tego bot'a oraz poprawie bug który powoduje że funkcja ekg2 zżera ponad 50% procesora
Ps2. JAK WSPOMNIAŁEM NIE ZNAM PYTHONA A KOD NAPISAŁEM WG TEGO CO ZNALAZŁEM W NECIE WIĘC WSZELKIE UWAGI I POPRAWKI MILE WIDZIANE!!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.03.2010 15:24:13 przez rryk.)
15.03.2010 07:00:12
rryk Offline
Użytkownik

AKTUALIZACJA:
Tak jak napisałem wyżej poprawiłem bug, zrobiłem bota do ekg2 oraz dodałem instrukcje instalacji (w przyszłości dodam ten instalator który jest na wykończeniu)
Ps. Pamiętajcie że bot wymaga ekg2 z skompilowana opcja --with-python
15.03.2010 15:34:42
mariom Offline
zbanowany

@rryk, tylko większym problemem jest właśnie coś co mi wyśle tego smsa, bo jeszcze z ekg sobie bym radę dał (tym bardziej, że widziałem gdzieś dobre forum o pisaniu skryptów do niego)

blog
15.03.2010 15:43:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rryk Offline
Użytkownik

no to niedługo (dzis lub jutro) dodam wysyłanie przez orangembox(bo zapewne tam masz swoją komórkę ;d więc problem zniknie), a obecnie wysyła przez ereomnix wystarczy uzupełnić w pliku dane login, haslo oraz nr odbiorcy
15.03.2010 16:15:36
mariom Offline
zbanowany

@rryk, pudło. Chcę coś co wyśle mi na plusa.

blog
15.03.2010 16:54:20
rryk Offline
Użytkownik

Myślę że też dam rade tylko będziesz musiał mi w tym pomóc, ale to już na gg: 2162544
15.03.2010 17:35:41
Odpowiedz