Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Ubuntu 10.04 - Wasze wrażenia
|
| Autor |
Wiadomość |
kkarpieszuk
Użytkownik
Liczba postów: 6
Reputacja: 0
|
Ubuntu 10.04 - Wasze wrażenia
Proponuję wątek, w którym wszyscy mogą wpisać swoje wrażenia na temat Ubuntu 10.4, zarówno te pozytywne jak i negatywne.
To nie jest wątek w którym należy pisać, jeśli oczekujesz rozwiązania swojego problemu. Po prostu chce założyć wątek, w którym każdy może napisać co mu się podoba, co nie, co zadziałało a co nie.
Sam z instalacją nowej wersji zawsze czekam tak z 2 tygodnie i najpierw właśnie czytam opinie innych  I po to właśnie ten wątek
pozdrawiam,
Konrad Karpieszuk
i zapraszam: http://www.muzungu.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2010 11:25:25 przez Adrianot.)
|
|
| 01.05.2010 10:56:21 |
|
sysek
CCCP солдат
Liczba postów: 58
Reputacja: 4
|
RE: Ubuntu 10.4 - Wasze wrażenia
wykrywa mi stacje dyskietek chociaż jej nie mam. ale wszystko jest ok, nie mam na razie zastrzeżeń.
justice.
|
|
| 01.05.2010 11:20:46 |
|
Keiji
Użytkownik
Liczba postów: 60
|
10.04, a nie 10.4. Rok nie ma 120 miesięcy...
A na temat: Ubuntu 10.04 jest dla mnie najlepszym systemem od Cannonical w dziejach. Korzystałem praktycznie z każdego Ubuntu, a właśnie 10.04 jest tym, przy którym zostaję na stałe.
Mój blip
Mój profil na Facebook.com
|
|
| 01.05.2010 11:23:37 |
|
wlodarek1
Użytkownik
Liczba postów: 153
Reputacja: 1
|
A ja uważam że najnowsze ubuntu jest gorsze niż dotychczasowe 9.10
Nautilus 2.30 tak inaczej , dziwacznie wyświetla katalogi a w urządzeniach dźwiękowych zamiast
intel-hda-audio mam "głuche wyjście audio'
Zamiast być lepiej jest gorzej , tak jak w ogóle na świecie
|
|
| 01.05.2010 11:33:43 |
|
wielebnyemem
Użytkownik
Liczba postów: 20
|
RE: Ubuntu 10.04 - Wasze wrażenia
Ubuntu używam od Gusty Gibbona, każda kolejna wersja wydawała mi się lepsza, z wyjątkiem ostatniej 9.10, która na moim sprzęcie była dość problemowa. Lucid Lynxa po dniu użytkowania uważam za najlepsze ubu do tej pory i to sporo lepsze od wersji poprzednich. Nareszcie górny panel jest funkcjonalny (mam na myśli aplety głośności, akumulatora, odtwarzacza oraz całą otoczkę social media), wszystko działa bez problemu na dodatek system startuje straszliwie szybko. Plus zupełnie nowy motyw który jest po prostu świetny. Dobrze działają bajery designerskie wprowadzone we wcześniejszych wersjach (np. "płynne" przejście z ekranu logowania do pulpitu nareszcie jest płynne). Jedyne ci mi się nie podoba to "zaokrąglone" na kwadratowa ramki okien oraz ikonki (choć aż tak złe to nie są, polecam zestaw fast forward). Ah, i jeszcze instalacja jakaś wyjątkowo szybka.
|
|
| 01.05.2010 11:51:01 |
|
patrycju5z
Użytkownik
Liczba postów: 16
|
Wydaje mi sie ze developerzy systemu i twórcy programów idą w strone OS X. Dla mnie to bardzo dobry kierunek.
Na co dzień używam OS X, ale mam tez jeden zwykly komputer z linuxem na pokladzie wlasnie po to aby sledzic zmiany i rozwój open source.
Jestem pod wielkim wrażeniem rozwoju ubuntu. Uzywam ubuntu od 7.04 i najnowsza wersja zrobila na mnie najwieksze wrazenie. Sam bootloader jest sliczny. Dzialaja wszystkie urzadzenia ktore mam podłączne, a są to raczej stare komponenty. Gdybym nie potrzebował do pracy komputera apple, to pewnie na stałe zagościłby u mnie zwykły komputer z ubuntu
|
|
| 01.05.2010 12:56:07 |
|
wielebnyemem
Użytkownik
Liczba postów: 20
|
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, Lucid ma mniejsze wymagania sprzętowe, wskazniki wykorzystania procka i pamięci przy otwartym odtwarzaczu, pidginie i kilku kartach w chromie dobijają do kilkunastu procent (procek, Core 2 Duo T5450 1.66) a w przypadku pamięci do 30% (2 GB). Na starszych edycjach nie było tak dobrze (np. pamięć ponad 40% przy podobnym obłożeniu).
|
|
| 01.05.2010 13:10:05 |
|
Martinex
Linux fanboy
Liczba postów: 455
Reputacja: 6
|
Zainstalowałem na laptopie i jedyny problem jaki dostrzegłem, to brak obrazu gdy się przełączę w tekstowy (alt+ctrl+f1), ale do X'ów można normalnie powrócić. Irytuje to jednak. W przypadku stacjonarnego (upgrade z neta) zauważyłem większą pamięciożerność niż w przypadku edycji 9.10, choć może to wina tego że nie robiłem formatu. A z tą aktualizacją to różnie bywa. Zjada mi blisko 300MB pamięci RAM zaraz po odpaleniu systemu, bez FF. Kadu, conky w tle. A pamięci ogólnej mam 512MB, więc ma pewien udział co do prędkości. Kolejna kwestia to synaptic widzi dwa pakiety do aktualizacji, ale nie można ich zaktualizować, bo zależności się kłócą. Kolejna kwestia to wydaje mi się, że system szybciej się uruchamia od poprzednika.
Fajnie też wygląda splash screen (ale przydałby się jakiś pasek postępu  ) jak i również ekran gdy system sprawdza spójność danych. System liczę w plus, tylko ten RAM mnie martwi. Jak odpalę w GIMPie jakieś zdjęcie w rozdziałce 10 megapikseli to będzie tragedia.
|
|
| 01.05.2010 23:14:28 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości