Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brother DCP-195C - instalowanie sterowników, konfigurowanie w Mint/Ubuntu/Debian
Autor Wiadomość
sir_lucjan
Gość

Brother DCP-195C - instalowanie sterowników, konfigurowanie w Mint/Ubuntu/Debian
Na rynku jakiś czas temu pojawił się następca kultowej drukarki DCP-135C, mianowicie model DCP-195C. Mało mnie to obchodziło, gdyż ze swojej byłem bardzo zadowolony. Niestety, moja 135C uległa nieodwracalnej awarii, tak więc musiałem zainwestować w model DCP-195C. I pierwszy szok! O ile sterowniki do DCP-135C były w repo, tak dla modelu DCP-195C takiego luksusu nie ma, trzeba radzić sobie samemu. Udaje się na stronę producenta - kolejny szok! Sterowniki są tylko dla wersji 32 bit. Niemniej udało mi się pokonać kłopoty i piszę poradnik co i jak Smile Skupię się na wersji 64 bit, gdyż instalacja tutaj jest odrobinę bardziej skomplikowana. Drukarka i skaner mogą być włączone, nie pociągnie to za sobą skutków negatywnych Smile

1. DRUKARKA

Pobieramy ze strony producenta odpowiednie pakiety.

http://welcome.solutions.brother.com/bsc...l#DCP-195C

Następnie poleceniem cd przechodzimy katalogu w którym mamy pobrane pakiety

Kod:
cd ~/Pobrane

Teraz pora na instalowanie pakietów, zadanie mało przyjemne i miłe, ale wszystko pójdzie dobrze.

Kod:
sudo dpkg -i --force-architecture dcp195clpr-1.1.2-1.i386.deb

oraz

Kod:
sudo dpkg -i --force-architecture dcp195ccupswrapper-1.1.2-2.i386.deb

Pamiętajmy o tym, by robić to w tej kolejności, gdyż inaczej nie uda się nam zainstalować sterowników.

Następnie wybieramy mintMenu -> Wszystkie aplikacje -> Administracja -> Drukowanie i jako domyślną drukarkę wybieramy DCP195C

2. SKANER

Pobieramy sterownik ze strony

http://welcome.solutions.brother.com/bsc...ml#brscan3

Tym razem nie musimy się martwić o architekturę, gdyż jest zarówno 32 jak i 64 bit.

Teraz instalujemy pakiet (można już klasycznie, przez instalator pakietów).

Następnie edytujemy odpowiedni plik:

Kod:
sudo gedit /lib/udev/rules.d/40-libsane.rules

i dopisujemy odpowiedni fragment:

Kod:
[[b]# Brother scanners
ATTRS{idVendor}=="04f9", ENV{libsane_matched}="yes"[/b] w znacznikach nie chce pogrubić, ale to o ten wpis chodzi
# The following rule will disable USB autosuspend for the device
ENV{libsane_matched}=="yes", RUN+="/bin/sh -c 'test -e /sys/$env{DEVPATH}/power/level && echo on > /sys/$env{DEVPATH}/power/level'"
LABEL="libsane_rules_end"

Od tej pory xsane będzie bez problemu wykrywał nasze urządzenie.
16.05.2010 15:21:13
Odpowiedz cytując ten post
Lakto Offline
Użytkownik

Liczba postów: 10
Reputacja: 0
RE: Brother DCP-195C - instalowanie sterowników, konfigurowanie w Mint/Ubuntu/Debian
Daj ten przepis na http://www.best4linux.net/
16.05.2010 16:07:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pavbaranov Online
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
RE: Brother DCP-195C - instalowanie sterowników, konfigurowanie w Mint/Ubuntu/Debian
Pominąwszy, że przydałoby się źródło tłumaczonego tekstu, to... proponowane rozwiązanie może nie zadziałać na każdym 64bitowym debianowym systemie, albowiem autor zapomniał o kilku rzeczach.
Pierwsza, zupełnie podstawowa, że sposób instalacji dotyczy systemów Ubuntu 9.10 i nowszych. W starszych nie da się ani drukarki ani skanera na urządzeniach DCP/MFC w ten sposób zainstalować. Oczywiście dotyczy to wszelkich wersji Ubuntu (czyli niezależnie od środowiska, od którego bierze nazwę). Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy dotyczy to również Minta, ale założyłbym, że również. Zatem Mint oparty na Ubuntu 9.10 wg przedstawionego sposobu, wcześniejszy - odmiennie.
Po kolei:
Wcześniejsze Ubuntu od 9.10 wymagają:
1. wydania dwu komend przed instalacją drukarki:
Kod:
sudo aa-complain cupsd
sudo mkdir /usr/share/cups/model
i to niezależnie od tego, czy system jest 32 czy 64 bitowy.
2. przedstawiony sposób udostępniania skanera dla zwykłego usera (wpis do odpowiedniej reguły udeva) jest błędny, a prawidłowe są dostępne tu: instrukcja ze strony Brothera - nie staram się przedstawiać, albowiem wszystko jasno opisane.
Reszta opisu w zasadzie się nie zmienia z uwzględnieniem poniższych uwag.

Sposób, przedstawiony w opisie może jednak w ogóle nie zadziałać nawet na opisywanym systemie 64bitowym Ubuntu 9.10/10.04, albowiem jeśli nie zostały na nim zainstalowane wcześniej biblioteki umożliwiające uruchamianie programów 32bitowych, sterownik drukarki nie zadziała.
Zanim zatem zainstaluje się drukarkę urządzenia DCP/MFC na systemie 64bitowym, konieczne jest wcześniejsze zainstalowanie zależności, którymi będą - w zależności od systemu - biblioteki ia32-libs lub lib32stdc++

Przy okazji - Brother udostępnił również źródła swoich sterowników, zatem można zbudować z nich również i wersje 64 bitowe.
16.05.2010 19:31:09
sir_lucjan
Gość

Coś ci się pomieszało.

Instalowałem w ten sposób ja, parę osób z mojego macierzystego forum (http://www.forum.linuxmint.pl) - i nie były zgłaszane uwagi, że nie działa. W systemie zarówno 32 bitowym jak i tym 64 bitowym. Brothera mam bodaj od Ubuntu 8.10 (DCP-135C) i nie pamiętam najmniejszych problemów Smile
22.06.2010 16:19:02
Odpowiedz cytując ten post
pavbaranov Online
Przyjaciel

Nic mi się nie pomieszało; jeśli już tak zaczynamy to raczej Tobie, lub nie do końca przeczytałeś tutorial ze strony Brothera, na którym się opierasz. Rozwiązanie jest ze strony Brothera. Twoje rozwiązania są dobre, jednakże tylko i wyłącznie w określonych sytuacjach, a nie dla każdej dystrybucji i jej wersji. Brothera mam od wersji *buntu 8.10, zarówno na 32, jak i na 64 bitowych systemach. Instalacja różni się przez ten czas i w zależności od systemu (32 i 64 bit). Twoje rozwiązanie jest dobre, ale pomija pewne kwestie. Lepiej już jest po prostu odesłać do źródła niż wprowadzać w błąd (niekiedy).
22.06.2010 21:20:15
kara Offline
Użytkownik

Liczba postów: 11
(22.06.2010 21:20:15)pavbaranov napisał(a):  Nic mi się nie pomieszało; jeśli już tak zaczynamy to raczej Tobie, lub nie do końca przeczytałeś tutorial ze strony Brothera, na którym się opierasz. Rozwiązanie jest ze strony Brothera. Twoje rozwiązania są dobre, jednakże tylko i wyłącznie w określonych sytuacjach, a nie dla każdej dystrybucji i jej wersji. Brothera mam od wersji *buntu 8.10, zarówno na 32, jak i na 64 bitowych systemach. Instalacja różni się przez ten czas i w zależności od systemu (32 i 64 bit). Twoje rozwiązanie jest dobre, ale pomija pewne kwestie. Lepiej już jest po prostu odesłać do źródła niż wprowadzać w błąd (niekiedy).
Panowie,
A czy moglibyście pomóc mi i zamieścić instrukcję "dla laików" jak zainstalować dcp 195c na x86_64. wersja ubuntu: 11.04
Z góry dziękuję, kompletnie nie potrafię sobie poradzić z tym problemem.
02.07.2011 10:51:21
pavbaranov Online
Przyjaciel

1. Wchodzimy na stronę: http://welcome.solutions.brother.com/bsc...index.html
Klikamy "Printer driver install for CUPS", a następnie "Cupswrapper Driver Install"
3. Uruchamiamy konsolę (diabli nadali, to chyba jest Terminal, ale zawsze też możesz wcisnąć Alt+Ctrl+F1, w tym ostatnim przypadku logujesz się, w Teminalu pomijasz ten krok). W konsoli wpisać trzeba:
Kod:
sudo su
podać swoje hasło i wcisnąć enter
4. Na stronie Brothera kliknąć w For Ubuntu8.04/8.04.1, Ubuntu8.10, Ubuntu9.04
5. Przejść do konsoli i wpisać (jeśłi masz system 64bitowy, jeśli nie pomijasz):
Kod:
sudo apt-get install ia32-libs
enter (wcześniej jest dobrze zrobić update repozytoriów.
6. W wyszukiwarce wpisać: http://www.brother.com/cgi-bin/agreement...nglish_lpr oraz http://www.brother.com/cgi-bin/agreement...nglish_gpl i zatwierdzić w każdym przypadku pobieranie pliku. Trzeba zapamiętać w jakim katalogu plik zostanie zapisany. Pliku nie ma otwierać żaden gdebi czy cokolwiek co instaluje paczki, a ma zostać zapisany na dysku.
7. Podłączyć drukarkę i włączyć ją, jeśli do tej pory nie włączona i przejść do konsoli, w której wpisać:
Kod:
cd /ścieżka/do/katalogu/gdzie/zapisano/driver/
i enter #czyli np. cd ~/Pulpit/ jeśli zapisano na Pulpicie
8. Wpisać:
Kod:
dpkg -i --force-all dcp195clpr-1.1.2-1.i386.deb
enter
9. Wpisać:
[cpde]dpkg -i --force-all dcp195ccupswrapper-1.1.2-2.i386.deb[/code] enter
Drukarka powinna być zainstalowana.
Teraz sprawdź sobie w przeglądarce pod adresem: localhost:631 i dostosuj drukarkę do siebie (m.in. zmień rozmiar papieru).
Potem napiszę jak zainstalować skaner. Jeśli nie będzie działać, to daj znać. Dla pewności można zrestartować komputer po instalacji, ale zwykle nie jest to wymagane.
02.07.2011 11:31:47
kara Offline
Użytkownik

SUPEEEEEEEEEER
dzięki wielkie!!!
działa na 100%
nie wiem jak mam Ci dziękować, byłam już kompletnie zrezygnowana Smile
Jeśli mogę jeszcze prosić o instrukcję dla skanera Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2011 13:29:43 przez Enlik.)
02.07.2011 13:17:33
pavbaranov Online
Przyjaciel

Wystarczy pielgrzymka piesza gdzieśtam na kolanach Smile
Ok. Rozumiem, że "wchodzimy na stronę" mogę sobie pominąć. Generalnie, stronka ta sama.
1. Uruchamiasz konsolę w trybie roota (info wyżej).
2. Wchodzisz na [url]http://welcome.solutions.brother.com/bsc/public_s/id/linux/en/download_scn.html{/url] wyszykujesz brscan3 i pobierasz paczkę deb. Ciebie interesują paczki dla deb, choć zasadnicza jest ta, która zaczyna się od brscan - to ona umożliwia skanowanie.
3. Instalujesz - jeśli nie masz:
Kod:
apt-get install sane-utils
4. Przechodzisz w konsoli do katalogu, gdzie ściągnęłaś driver i wpisujesz:
Kod:
dpkg -i brscan2-0.2.4-0.i386.deb
5. Od tej chwili skaner powinien być rozpoznawalny dla roota, ale Tobie potrzebna jest jego obsługa przez zwykłego usera, zatem:
Kod:
nano /lib/udev/rules.d/40-libsane.rules
Oczywiście można uzyskać dostęp edycyjny do tego pliku także innymi edytorami tekstu np. gedit, kwrite, byleby wywołać je w trybie roota. Jeśli nie masz nano - zainstaluj. Przyda się.
6. Po wczystaniu pliku dodajesz:
Kod:
# Brother scanners
ATTRS{idVendor}=="04f9", ENV{libsane_matched}="yes"
gdziekowliek, byleby przed linijką o treści: The following rule will disable. Zresztą zobaczysz, takich linijek typu #nazwa_skanera, i poniżej ATTRS_coś zobaczysz wiele. To pomiędzy nimi masz umieścić to co wyżej.
7. Restart komputera.
Ma działać! Jeśli nie działa - konkret.
Jeśli nie działa - konkretnie co i co zostało zrobione.
02.07.2011 15:36:36
kara Offline
Użytkownik

mam ściagnąć brscan3 64bit czy 32bit??

-

utknęłam poniważ brscan'ów jest kilka (brscan1, 2, 3) i na dodatek 64bit czy 32?
z tego co widzę w Twoim opisie to chyba mam wybrać 32 bit
czy tak?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2011 13:30:48 przez Enlik.)
02.07.2011 16:30:59
Odpowiedz