Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ISP faworyzujący Windowsa
Autor Wiadomość
Martinex Offline
Linux fanboy

Liczba postów: 455
Reputacja: 6
ISP faworyzujący Windowsa
Dzisiaj znów mam awarię Internetu (dodatkowo nie mogę się zalogować na portalu usługodawcy, bo wywala mi błąd "użytkownik posiada konto w portalu"), niedługo zadzwonię do pomocy technicznej i pewnie dostanę super radę "zainstaluj pan Windows, bo nie udzielamy wsparcia użytkownikom systemu Linux".

I to właśnie mnie irytuje, bo ja nie chcę uzyskać pomocy dt. Linuksa, lecz chcę zgłosić awarię dotyczącą Internetu, która leży po ich stronie. Nie chce mi się przez ponad godzinę specjalnie instalować Windowsa tylko po to by po 5 minutach usłyszeć, że awaria leży jednak po ich stronie i zaraz spróbują to naprawić.

Kilka miesięcy temu miałem identyczną awarię, musiałem specjalnie instalować system giganta z Redmond, na linii gadać z trzema osobami (z czego jedna kazała mi zmienić dns'y, co nic nie pomogło, poza tym były poprawneTongue) co zajęło godzinę. A na ostatku się okazało, że to ich wina. A ja od samego początku zaznaczałem, że wszystko wskazuje na awarię po ich stronie.

Nie można czegoś zrobić z tym procederem?
Ja jako ich klient powiniem mieć prawo do działającego Internetu nie zależnie od OS. Mogę go mieć nawet na X360, nic im do tego.
Nie można tego gdzieś głosić albo coś?
Biorą grupą kasę za ten net, a robią łaskę że awarię usuną.

PS: jeśli macie podobne doświadczenia to się dzielcie z innymiSmile.
24.05.2010 16:17:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mariom Offline
zbanowany

Liczba postów: 1 021
Reputacja: 20
RE: ISP faworyzujący Windowsa
Powiedz, że NA WINDOWSIE też nie działa.

Temat rozwiązany? Dodaj [solved]!
Tekst z konsoli, kod jakiś? Użyj [code]!
blog
24.05.2010 16:39:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
itsuk Offline
Użytkownik

Liczba postów: 23
Reputacja: 1
Powiedz, że masz MAC OS X, ciekawe czy też każą ci kupować i instalować windowsa :?

Mam pytanie odnośnie twojej umowy z dostawcą internetu, czy masz w niej zapis że usługa jest świadczona jedynie na komputerach działających pod kontrolą MS Windows i w innych przypadkach nie ponoszą odpowiedzialności za ew problemy?

W razie protestów pomocy technicznej proponuje poprosić przełożonego i spokojnie wytłumaczyć sprawę, a jak nie to pozostaje UOKiK.

[Obrazek: 2144.png]
24.05.2010 17:29:10
eMcE Offline

Liczba postów: 1 020
Reputacja: 29
@Martinex.. u jakiego ISP jesteś?

مارتن ألبينو
Miłość i prawda rządzą :] a hipokrytom chooy w tylny exit :]

[Obrazek: 0sighalo1010.gif]
24.05.2010 18:17:06
Martinex Offline
Linux fanboy

marion napisał(a):Powiedz, że NA WINDOWSIE też nie działa.
Facet z reguły każe mi odpalić WIndowsa i jeszcze raz sprawdzać. Mimo, że mówię że wcześniej sprawdzałem na dwóch komputerach z Linuksem na pokładzie.

itsuk napisał(a):Powiedz, że masz MAC OS X, ciekawe czy też każą ci kupować i instalować windowsa :?
MAC OSX ma większą bazę swoich użytkowników.
itsuk napisał(a):Mam pytanie odnośnie twojej umowy z dostawcą internetu, czy masz w niej zapis że usługa jest świadczona jedynie na komputerach działających pod kontrolą MS Windows i w innych przypadkach nie ponoszą odpowiedzialności za ew problemy?
Właśnie nie wiem, musiałbym przejrzeć umowę.

Teraz dwie ciekawostki:
1) Zadzwoniłem i zgłosiłem dwa problemy za jednym zamachem. I nie wiem czy zmienili personel czy akurat trafiłem na faceta, który coś tam z Linuksów wie. Zatkało mnie gdy nie usłyszałem słynnego tekstu, a usłyszałem polecenie wejścia w konsolę. Podał ze 3 komendy (z czego dwie "command not found") w ostatku wyszło, że coś u nich w centrali i że to zgłosi i najpóźniej jutro się do mnie odezwą technicy oraz dał nr. zgłoszenia. Na koniec dodał, że moje połączenie jest bardzo niestabilne, mimo że nic takiego nie odnotowałem. Kiedyś mi padł net i telefon w jednym momencie i musiałem dzwonić z komórki na inny numer, co już darmowe nie byłoTongue

Jeśli wszyscy teraz tam się znają na Linuksach to duży plus. Ale szkoda, że ten Internet taki drogi.

2) Do mojego brata przyszedł monter z Astera i instalował Internet. Gdy odpalił laptopa i ujrzał Ubuntu 9.10 to go zatkało i stwierdził, że pierwszy raz w życiu widzi taki system. I mnie wezwał, bo system mu nie pozwolił zmienić IP ;P. Potem podłączył modem przez USB i nie wiadomo po co włożył płytę ze sterownikami. Ubu łyknął ten modem bez klikania w cokolwiek. Jednak odpalić neta i tak się nie udało i musiałem specjalnie XP instalować by zarejestrować usługę. Po rejestracji nie było już problemu.
24.05.2010 18:19:26
raszyn Offline
]:->

Liczba postów: 225
Reputacja: 5
Współczuję, ze masz takiego dostawcę Sad Kiedyś też takiego miałem... Na szczęście nie kazał mi instalować W.

"Osoba 'staje się człowiekiem' poprzez inne osoby"

Ciekaw jesteś Linuksa w Rosji zapraszam
24.05.2010 20:04:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mariom Offline
zbanowany

Liczba postów: 1 021
Reputacja: 20
Jak mi MM zakładali to bez najmniejszego problemu. Spytał się tylko jaki to linuks, trochę się pomęczył komendą, ale umiał wywołać -h Wink

Temat rozwiązany? Dodaj [solved]!
Tekst z konsoli, kod jakiś? Użyj [code]!
blog
24.05.2010 20:07:42
Martinex Offline
Linux fanboy

Gość od Astera próbował z poziomu GUI ustawić IP etc., ale system mu na to nie pozwolił Smile. Konsoli się w ogóle nie tykał. Po ustawieniach i tak się nie udało połączyć z rejestracyjną www. Laptop uzyskiwał automatycznie te wszystkie adresy, ale z połączenia były nici. Ciekawe czy to była wina Ubuntu czy wina leżała po stronie Astera, że sieć działała tylko pod Windowsami.

Ja obecnie mam TP, opcja 1Mbit (obecnie 880kbit, awaria zgłoszona, ja to jestem jakiś system szybkiego reagowania, bo wczoraj nie było problemuTongue) za 54.99pln+40pln za linię, którą trzeba posiadać. Czyli w sumie wychodzi stówa za 1Mbit. Ja bym tę prędkość wycenił na ok. 20-30plnSmile. Ale że facet mnie obsłużył to szok normalnieSmile. Ciekawe czy przy instalacji modemu też by tak chętnie obsłużył Tongue.
Moja umowa z tym ISP kończy się w lutym. Po pięciu latach romansu z nimi. Albo przedłużę albo nie. Chyba nie i w ogóle abstynencja od netaTongue.
24.05.2010 20:32:41
eMcE Offline

Liczba postów: 1 020
Reputacja: 29
To było widzieć minę typa z upc, który zobaczył u mnie, na drugim kompie BSD ;PPPP

مارتن ألبينو
Miłość i prawda rządzą :] a hipokrytom chooy w tylny exit :]

[Obrazek: 0sighalo1010.gif]
24.05.2010 20:45:28
WRG1954 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 10
Reputacja: 0
Play Online 10GB .Rozmowa z Panią z BOK Zgłoszenie przerywania Internetu . Jaki masz system Linux " to zmień na Windowsa. Ale do tej pory działał teraz przerywa na SIM z abonamentu a na Sim na kartę nie. Odpowiedź Pani : To co może mam przyjechać i naprawić Ci internet ( to jest obsługa)Big Grin

„Ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę”
24.05.2010 21:37:11
Odpowiedz