kania363
poszukuję pielęgniarki!
Liczba postów: 18
Reputacja: 0
|
RE: Podstawy instalacji Linux + Windows
Jeśli miałeś taki problem z tym komunikatem od Windowsa Cytat:partycja nie jest kompatybilna z Windows XP
to wtedy musisz sformatować partycję SWAP. A czemu akurat tą partycję zadajesz sobie pytanie w tej chwili i już dążę z odpowiedzią. Jako użytkownik płytkowej dystrybucji Twoja partycja SWAP, zapewne stoi na samym czele listy/hierarchii partycji, a nasz kochany Windows, jakoś nie może tego zdzierżyć. Tak więc Windows na pierwszej partycji (nie jestem informatykiem[itp.], więc nie będę rzucał takich wyrazów jak "master", "slave", "logiczna", bo po prostu się nie znam) musi być, i żadne wygibasy z gparted i jak któryś z użytkowników (kiedyś) zaproponował mi program bootowalny na CD (Hiren? Hajren? mniejsza z tym, ale wiem, że ja to nazywałem magic/hack CD) też nie pomógł. Uffff, a więc przechodząc do meritum... Zaraz, już napisałem co miałem do napisania ;]
Odginaj blachę! - pijackie wybryki natury...
Urodziłem się w namiocie wychował mnie wiatr xD
|
|
| 02.09.2009 22:37:08 |
|
Martinex
Linux fanboy
Liczba postów: 455
Reputacja: 6
|
Partycję SWAP (512MB) zawsze tworzę jako pierwszą, potem ext4 pod system (8GB) i ext4 (10GB) pod dane.
Dziex za odpowiedź  .
|
|
| 03.09.2009 00:09:21 |
|
Massad
Użytkownik
Liczba postów: 144
Reputacja: 2
|
Dla windowsa pierwsza partycja musi być taka którą umie czytać, sam może zostać postawiony "gdziekolwiek" byle miał pierwszą partycje na którą może wrzucić pliki startowe
(to co napisałem wynika z doświadczenia)
Co do doinstalowania linuksa do pre instalowanego windowsa to ja nie miałem z tym problemy, tyle że zmieniałem rozmiar partycji z poziomu liveCD
|
|
| 05.09.2009 22:13:59 |
|