Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przesiadka z Ubuntu na openSUSE
Autor Wiadomość
dulaman Offline
antyfan mikroszitu

Liczba postów: 92
Reputacja: 0
Przesiadka z Ubuntu na openSUSE
Z przyczyn ode mnie niezależnych musiałem zmienić system w moim laptopie, w związku z tym mam kilka pytań:

1. Jak ustawić GNOME tak, że pulpit wyglądał jak w Ubuntu (górny panel z menu Aplikacje, Miejsca, System, aktywatorami, trayem i zegarem)

2. Jak wyłączyć automatyczne logowanie

3. Oraz czy istnieje jakiś program podobny do Ubuntu Tweak z tym że dla SUSE
21.06.2010 22:24:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
barauna Offline
Użytkownik

Liczba postów: 24
RE: Przesiadka z Ubuntu na openSUSE
Może głupie pytanie zadam, ale napewno masz gnome a nie KDE? Nigdy nie używałem openSUSE, więc nie wiem jak jest tam z gnomem, bo np w mincie standardowy wygląd gnome jest dość mocno zmieniony. Ale łatwo to zmienić.
Cytat:1. Jak ustawić GNOME tak, że pulpit wyglądał jak w Ubuntu (górny panel z menu Aplikacje, Miejsca, System, aktywatorami, trayem i zegarem)
Żeby mieć górny panel, klikasz na dolnym (lub na jakimkolwiek innym) i wybierasz "Nowy panel".
Pasek menu z lewej strony: klikasz prawym na górnym panelu, wybierasz dodaj do panelu i znajdujesz pasek menu. Aktywatory można dodawać klikając na nich prawym w menu i wybierając dodaj aktywator do panelu, czy jakoś tak. Tray to obszar powiadamiania, zegar tez wiadomo, wszystko dodajesz klikając prawym na panelu. Nie ma jedynie indicator-applet (tego menu z nazwa użytkownika i opcjami zarządzania sesją).
Cytat:2. Jak wyłączyć automatyczne logowanie
Wchodzisz w System->Administracja->Ekran logowania, klikasz odblokuj i zaznaczasz żeby pokazywało ekran logowania czy coś takiego. Tak przynajmniej jest w Ubuntu Lucid, wydaje mi się że ta opcja to część środowiska Gnome, więc w suse powinno być raczej tak samo, pewności nie mam, sprawdź Smile pamiętam że kiedyś było inaczej, to okienko z opcjami ekranu logowania miało dużo więcej opcji, jakoś niedawno tak zubożało;p

[Obrazek: axebarauna.png]
21.06.2010 23:54:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dulaman Offline
antyfan mikroszitu

Liczba postów: 92
W openSUSE można wybrać środowisko graficzne, podstawowe dwa to kde i gnome, ja wybrałem gnome, bo przyzwyczaiłem się do niego w Ubuntu. Co do wyglądu udało mi się je w miarę upodobnić, oto efekt:
[Obrazek: zrzutekranufu.png]
Nie wiem tylko jak wyłączyć automatyczne logowanie. Undecided
23.06.2010 10:24:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Barthalion Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 1 029
Reputacja: 20
(21.06.2010 23:54:42)barauna napisał(a):  
Cytat:2. Jak wyłączyć automatyczne logowanie
Wchodzisz w System->Administracja->Ekran logowania, klikasz odblokuj i zaznaczasz żeby pokazywało ekran logowania czy coś takiego. Tak przynajmniej jest w Ubuntu Lucid, wydaje mi się że ta opcja to część środowiska Gnome, więc w suse powinno być raczej tak samo, pewności nie mam, sprawdź Smile pamiętam że kiedyś było inaczej, to okienko z opcjami ekranu logowania miało dużo więcej opcji, jakoś niedawno tak zubożało;p

Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
23.06.2010 11:45:48
Odpowiedz