Początkowo chciałem wysłać odpowiedź na PW, ale postanowiłem napisać tutaj. Jeżeli ktośby jednak uznał, że jest to off-topic, to bardzo bym prosił o utrwalenie jakoś tej wiadomości(tzn. np. nie usuwanie jej od razu) i powiadomienie mnie.
Jest to Acer, więc obudowę ma dosyć tantedną, choć stylową. Wywietrzniki są od spodu i są podstawki. Komputer stał na biurku, a ja rzadko wycieram kurz, więc mógł się zakurzyć. Touchpad się sprawuje dobrze, choć oczywiście(jak wszędzie), przeszkadza w pisaniu(trzeba było ustawić sobie opcję w KDE, by go wyłączał wraz z naciśnięciem przycisku na klawiaturze).
Komputera nie wożę ze sobą często, więc nie napiszę, jak się sprawuje mobilnie. Hibernacja na dysk twardy działa bez problemu. KMS nie do końca wspiera mojej karty graficznej(są małe problemy), ale można go wyłączyć, a ja chyba nie powinnem pisać na ten temat. Do wbudowanej karty sieciowej trzeba doinstalować firmware.
Laptop działa od 2 lat. Matryca jest dobra do tej pory, mimo częstego używania. Bateria nie siadła, ale to pewnie z tego powodu, że jest to laptop stacjonarny. Laptop nie działa bardzo cicho, ale akurat tego od niego nie wymagam. Laptop nie ma ostrych krawędzi na obudowie, ale to obecnie chyba standard, więc można pisać bez obaw o swoje ręce. Napiszę jeszcze, że do niczego specyficznego go nie wykorzystuje.
Miałem jednak znajomego, który swojego Acera Travelmate chyba 2100e dusił przez 5 lat. Po pięciu latach siadła mu z deczka matryca(nie świeciła się dobrze, ale to nie jest problem), bateria trzymała jedyne gdzieś pół godziny, a następnie siadły mu porty USB, po czym zaczęły być problemy z uruchomieniem laptopa. To wszystko nie wydarzyło się naraz(gdzieś tak przynajmniej w odstępach miesięcznych), ale po 5. latach w ciągu roku z laptopa komputer przerodził się w złom. 5 lat, to i tak dużo.
Inny kumpel korzysta z nowszej wersji e-machines. Jest bardzo zadowolony. Od mojego modelu różni się w szczególności tym, że ma podobne rozmiary, ale pełną klawiaturę.
Wniosek: Jeżeli tylko się dba o maszynę e-machines(ja tego nie robię), to komputer może wytrzymać długo i nadaje się do pracy.
(połączono posty)
Jest mały problem z zawisamy od wyświetlacza. Niekiedy się lekko zainają lub wydają z siebie jakieś dźwięki. Dużo ludzi mi odradzało właśnie dlatego skorzystania z Acera. Jak narazie, to jednak większych problemów nie zauważyłem. Właściwie, to wyolbrzymiłem ten problem - zazwyczaj, gdy zamykam lub otwieram laptopa, to nic się nie dzieje.