Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[e-machines e510] Obniżenie temperatury
Autor Wiadomość
Lachu Offline
Użytkownik

Liczba postów: 41
Reputacja: 0
[e-machines e510] Obniżenie temperatury
Jestem posiadaczem e-machines e510.
Korzystam z dystrybucji OpenSUSE 11.3 w wersji 64bitowej.

Jak mogę obniżyć temperaturę na procesorze. Podczas normalnej pracy(włączone efekty KWin, żadnej uruchomionej aplikacji) laptop grzeje się nawet do 80 stopni celsjusza. Przeważnie jest to 70 stopni, a raz mi się zdarzyło 55 stopni. Jest podłączony bez przerwy do zasilania(podejrzewam, że to może być przyczyną, gdyż w ten sposób laptop musi oddać więcej ciepła, ale chyba nie aż tak poważna).

Kod:
> cat /proc/cpuinfo
processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 15
model name      : Genuine Intel(R) CPU           T1400  @ 1.73GHz
stepping        : 13
cpu MHz         : 1729.025
cache size      : 512 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 2
apicid          : 0
initial apicid  : 0
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 10
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm
bogomips        : 3458.05
clflush size    : 64
cache_alignment : 64
address sizes   : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:

processor       : 1
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 15
model name      : Genuine Intel(R) CPU           T1400  @ 1.73GHz
stepping        : 13
cpu MHz         : 1729.025
cache size      : 512 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 1
cpu cores       : 2
apicid          : 1
initial apicid  : 1
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 10
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm
bogomips        : 3457.84
clflush size    : 64
cache_alignment : 64
address sizes   : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:

Takie temperatury dla tego modelu są normalne czy nie? Jak mogę je zmniejszyć(np. uregulować prędkość obrotu wiatraczka)?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2010 09:42:22 przez Lachu.)
17.07.2010 09:41:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mariom Offline
zbanowany

Liczba postów: 1 021
Reputacja: 20
RE: [e-machines e510] Obniżenie temperatury
Ile go masz? Jeśli trochę czasu to polecam przeczyścić z kurzu. U mnie (pc co prawda) taki zabieg zmniejszył temperaturę CPU o 15°C, robi różnicę Smile

Temat rozwiązany? Dodaj [solved]!
Tekst z konsoli, kod jakiś? Użyj [code]!
blog
17.07.2010 10:08:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ja580 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 47
Są specjalne podstawki chłodzące. kawałek plastiku i parę wentylatorów Tongue

[Obrazek: 10368.gif]
17.07.2010 11:25:41
Jusko Offline
Użytkownik

Liczba postów: 10
Aż specjalnie zarejestrowałem się tutaj, by odpowiedzieć :-)

Zwróć też uwagę, że mamy teraz upalne lato. Laptopy grzeją się mocniej, bo w pomieszczeniach jest też dość ciepło, niewielki przepływ powietrza, więc nie bardzo ma co chłodzić. U siebie mam dość ciepławo ostatnio w pomieszczeniu, i już po chwili czasu dysk ma ~55+C, a procesor od 60 do 80C czasem. Możesz zainwestować w podkładkę - w serwisie "AlleDrogo" dostaniesz je już od 14zł + przesyłka. Przeczyszczenie owszem, również wchodzi w grę, jeśli daaaawno nie był (choć przy laptopach trzeba uważać, by dobrze złożyć znów, to nie stacjonarne pudło, gdzie wystarczy odkręcić obudowę).

ps: z innej beczki - laptop dobrze Ci działa? Miałem na serwisie parę tych (bez urazy) e-szrotów, co to z odrzuconych przez Acera części są składane - każdy był zajechany. Najczęściej padały im dyski - w tym najwięcej w e510, które widziałem. Dzięki za info Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2010 13:52:50 przez Jusko.)
17.07.2010 13:51:44
Lachu Offline
Użytkownik

Liczba postów: 41
Początkowo chciałem wysłać odpowiedź na PW, ale postanowiłem napisać tutaj. Jeżeli ktośby jednak uznał, że jest to off-topic, to bardzo bym prosił o utrwalenie jakoś tej wiadomości(tzn. np. nie usuwanie jej od razu) i powiadomienie mnie.

Jest to Acer, więc obudowę ma dosyć tantedną, choć stylową. Wywietrzniki są od spodu i są podstawki. Komputer stał na biurku, a ja rzadko wycieram kurz, więc mógł się zakurzyć. Touchpad się sprawuje dobrze, choć oczywiście(jak wszędzie), przeszkadza w pisaniu(trzeba było ustawić sobie opcję w KDE, by go wyłączał wraz z naciśnięciem przycisku na klawiaturze).

Komputera nie wożę ze sobą często, więc nie napiszę, jak się sprawuje mobilnie. Hibernacja na dysk twardy działa bez problemu. KMS nie do końca wspiera mojej karty graficznej(są małe problemy), ale można go wyłączyć, a ja chyba nie powinnem pisać na ten temat. Do wbudowanej karty sieciowej trzeba doinstalować firmware.

Laptop działa od 2 lat. Matryca jest dobra do tej pory, mimo częstego używania. Bateria nie siadła, ale to pewnie z tego powodu, że jest to laptop stacjonarny. Laptop nie działa bardzo cicho, ale akurat tego od niego nie wymagam. Laptop nie ma ostrych krawędzi na obudowie, ale to obecnie chyba standard, więc można pisać bez obaw o swoje ręce. Napiszę jeszcze, że do niczego specyficznego go nie wykorzystuje.

Miałem jednak znajomego, który swojego Acera Travelmate chyba 2100e dusił przez 5 lat. Po pięciu latach siadła mu z deczka matryca(nie świeciła się dobrze, ale to nie jest problem), bateria trzymała jedyne gdzieś pół godziny, a następnie siadły mu porty USB, po czym zaczęły być problemy z uruchomieniem laptopa. To wszystko nie wydarzyło się naraz(gdzieś tak przynajmniej w odstępach miesięcznych), ale po 5. latach w ciągu roku z laptopa komputer przerodził się w złom. 5 lat, to i tak dużo.

Inny kumpel korzysta z nowszej wersji e-machines. Jest bardzo zadowolony. Od mojego modelu różni się w szczególności tym, że ma podobne rozmiary, ale pełną klawiaturę.

Wniosek: Jeżeli tylko się dba o maszynę e-machines(ja tego nie robię), to komputer może wytrzymać długo i nadaje się do pracy.
(połączono posty)

Jest mały problem z zawisamy od wyświetlacza. Niekiedy się lekko zainają lub wydają z siebie jakieś dźwięki. Dużo ludzi mi odradzało właśnie dlatego skorzystania z Acera. Jak narazie, to jednak większych problemów nie zauważyłem. Właściwie, to wyolbrzymiłem ten problem - zazwyczaj, gdy zamykam lub otwieram laptopa, to nic się nie dzieje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2010 07:07:57 przez Lachu.)
18.07.2010 07:04:44
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS