Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cykl wydawniczy fedory
Autor Wiadomość
mlodir Offline
Użytkownik

Liczba postów: 138
Reputacja: 3
Cykl wydawniczy fedory
Zastanawiam się nad postawieniem drugiego systemu obok debiana, wypadło na fedorę, chciałbym ją dobrze poznać, bo to przecież młodsza siostra redhata, który jest ważnym zawodnikiem na rynku i warto go znać. Zastanawia mnie szybki cykl wydawniczy fedory. Dopiero co w maju wyszła wersja 13, a już na 26-go października planowana jest fedora 14. Wg mnie to za szybko, wolę cykl debiana, jednak lubię mieć w miarę aktualny system. Pytanie brzmi: czy aktualizacja fedory z jednej wersji stabilnej do drugiej przebiega bezboleśnie, czy lepiej, tak jak w przypadku ubuntu, zainstalować czysty system. Czy można porównać wersje fedory do wersji debiana, w sensie:
fedora core -> old stable
stare wydanie (nadal wspierane) -> stable
aktualne wydanie -> testing
przyszłe wydanie -> sid
?
Czy istnieje coś takiego jak LTS w ubuntu?
Nie lubie instalować nowego systemu co pół roku, więc wolałbym, gdyby fedora była czymś w rodzaju dystrybucji ciągłej. Jak to jest naprawdę?

[Obrazek: 10214.gif]
[Obrazek: 23206.png]
25.08.2010 14:15:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Enlik Offline
„techniczny”

Liczba postów: 1 043
Reputacja: 26
RE: Cykl wydawniczy fedory
Czytałem kiedyś, że można uaktualnić Fedorę do nowej wersji (instalacja na świeżo nie jest konieczna), nawet z pominięciem wersji. Nie wiem, czy bezboleśnie.
Nowe wersje są mniej więcej co pół roku.
Wersja, do której przestają być wydawane aktualizacje będzie uaktualniana jeszcze miesiąc po wydaniu najnowszej, czyli inaczej: jeśli aktualizujesz co dwa wydania, po wydaniu najnowszej, starsza będzie „wspierana” jeszcze koło miesiąca - czas na spokojną aktualizację.
Cytat:The Fedora Project releases a new version of Fedora approximately every 6 months and provides updated packages (maintenance) to these releases for approximately 13 months. This allows users to "skip a release" while still being able to always have a system that is still receiving updates.
(ang.) http://fedoraproject.org/wiki/Releases/Schedule

[Obrazek: zeDGS.png]
Please don't steal my focus!
| git
25.08.2010 16:37:16
raszyn Offline
]:->

Liczba postów: 225
Reputacja: 5
Ja używałem Fedory tylko na początku jej istnienia. Nie ma problemu z przechodzeniem z wersji do wersji, jednak fedora stawia na testowanie nowinek... Jak łatwo się domyśleć ma to swoje plusy i minusy :-) Powodzenia

"Osoba 'staje się człowiekiem' poprzez inne osoby"

Ciekaw jesteś Linuksa w Rosji zapraszam
25.08.2010 18:58:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Enlik Offline
„techniczny”

Liczba postów: 1 043
Reputacja: 26
Ano, powodzenia. Często się narzeka na różnorodność dystrybucji, ale jest to jedna z rzeczy, która stanowi o sile GNU/Linuksa. Moim zdaniem jeśli kto uważa, że to duży problem - moim zdaniem można znaleźć większe. Ale to na marginesie. ;-)

[Obrazek: zeDGS.png]
Please don't steal my focus!
| git
25.08.2010 21:13:35
mlodir Offline
Użytkownik

Liczba postów: 138
Reputacja: 3
Więc zostaje mi tylko testować. Mam już zwirtualizowaną Fedorę 13, na hdd przyjdzie czas jak już trochę ją okiełznam. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, system działa stabilnie, podoba mi się to surowe gnome (to chyba jakieś zboczenie, ale nie lubię jak mi się świeci... Desktop oczywiście), yum jest intuicyjny więc za bardzo nawyków z debiana nie muszę zmieniać i ogólnie wszystko działa jak należy. Dodatkowym plusem jest fakt, że sam Linus Torvalds używa tego distra (nie poparte żadnym źródłem). Zabieram się za dokumentację.

Dzięki za odpowiedzi.

[Obrazek: 10214.gif]
[Obrazek: 23206.png]
25.08.2010 22:21:13
Piotrek23 Offline
Moderator Globalny

Liczba postów: 479
Reputacja: 7
Nie ma rozwiązań LTS. Jedynym systemem od RedHat, jest i kluczowy produkt, który został podzielony na kilka wersji. Co do szybkiego cyklu wydawniczego, to wszystko podyktowane jest stosunkowo szybkim wdrażaniem nowych technologii ;-) Co do Linusa, używał tej dystrybucji (teraz, nie wiem(?)). Trudno będzie Ci się odzwyczaić od Ubuntu. Powodzenia.

[Obrazek: z1b9b.png]
01.09.2010 12:57:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS