Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Certyfikaty
Autor Wiadomość
mlodir Offline
Użytkownik

Liczba postów: 138
Reputacja: 3
Certyfikaty
Zastanawiam się nad zrobieniem certyfikatu RHCE (RedHat Certified Engineer). Na forum.fedora.pl piszą w samych superlatywach o tym, jednak na innych forach twierdzą, że nikt w Polsce nie zwraca na to uwagi. Podobno tylko CCIE (Cisco Certified Internetworking Expert) są w jakimś stopniu poważane, no i oczywiście M$ (niestety w tym grajdole szybko się to nie zmieni). Podobno tylko na zachodzie liczą się z certyfikatami redhata, w Polsce można go zrobić tylko dla własnej przyjemności.

Co o tym sądzicie? Może ktoś już ma któryś z ww. certyfikatów?

Enlik: Słowo „Polska” (we wszystkich przypadkach) pisze się wielką literą.
Ziemeck: Enlik jesteś kochany! .
Barthalion: Nie wiem co bym bez Ciebie zrobił!
mati75: zjadł swoje włosy?

Ziemeck: @up następnym razem uda Ci się być śmiesznym Smile) .

[Obrazek: 10214.gif]
[Obrazek: 23206.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.08.2010 19:28:24 przez Ziemeck.)
28.08.2010 11:44:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
sector Offline
Użytkownik

Liczba postów: 0
Reputacja: 0
RE: Certyfikaty
Zastanawiasz sie nad zrobieniem RHCE? A jak dobrze znasz juz system Red Hat? TUtaj nie chodzi o to, ze uzywasz linuxa na komputerze domowym Chodzi o to co potrafisz skonfigurowac na serwerze, rozwiazac problemy, umiec dostosowac serwer w jakikolwiek sposob dla potrzeb klienta. TO nie jest wcale takie proste jak - zrobie sobie certyfikat. Pozatym, czy masz juz certyfikat RHCT? O ile dobrze pamietam to RHCE jest jednym z dalszych certyfikatow, czyli nie mozna go zrobic nie robiac wczesniejszego. Jest oczywiscie cala sciezka.

Co do CiSCO to widac, ze nie wiesz o czym piszesz. CCIE to zupelnie cos innego niz RHCE czy nawet certyfikaty MS. CCIE to glownie sieci. Tak jak w przypadku RHCE nie mozna zrobic CCIE. Musisz zrobic np. Najpierw CCNA, pozniej CCNP (przykladowo) a dopiero pozniej CCIE. CCIE nie mozna zrobic nawet w Polsce i tak naprawde bardzo niewiele osob go ma. Aby to zdac potrzebne jest wiele lat praktyki w zawodzie - sieciach, nauka protokolow + cala reszta zagadnien oraz zdanie wczesniejszych certyfikatow. Nie wspominajac, ze zdanie takiego certyfikatu jest dosyc drogie. Egzamin (sam egzamin) CCNA kosztuje okolo 1200zl.

Certyfikaty MS moze i sa bardziej popularne w Polsce bo PL to nadal zacofany kraj. Czesc osob wogole nie slyszla o Linuxe i mysli, ze WIndows > * podczas gdy tak naprawde Linux w wielu przypadkach jest lepszy. Zdanie poczatkowych certyfikatow MS jest banalnie proste. Aby przejsc wyzej musisz miec chyba 4 z 5 podstawowych certyiaktow. Wsrod nich jest cos typu konfiguracja XP, Windows 2003 server itp. Ogolnie banal. Dopiero dalej rozpoczyna sie cos trudniejszego.

Tak czy inaczej to nie prawda, ze RHCE nie jest uznawane w PL. Jesli znajdziesz konkretna firme w ktorej bedziesz chcial pracowac to powinni docenic to ze masz taki certyfikat i to powinno pozwolic Ci pomoc w dostaniu pracu. Jednak jak mowilem, zalezy co chcesz robic i zalezy co i ile umiesz. Slyszalem, ze certyfikaty RH sa bardzo trudne i trzeba wielu lat praktyki zeby je zdac i ze nie ma sie co porywac jesli ktos umie linuxa od tak o.
28.08.2010 16:13:51
mlodir Offline
Użytkownik

Liczba postów: 138
Reputacja: 3
Nie napisałem nic o tym w jakim czasie chcę zrobić ten certyfikat. Linuksa nie używam od wczoraj, mimo to daje sobie rok na przygotowanie się do zdania tego egzaminu. O CCIE faktycznie nie wiem prawie nic, natomiast wiem na czym polega RHCE. Chciałem tylko wiedzieć czy wydanie nie małej kwoty na taki certyfikat ma jakikolwiek sens. Wiem, że to nie jest proste i nie podchodzę do tego na hura, z resztą nie prosiłem o sprowadzenie mnie na ziemie i uświadomienie, że nic nie potrafię, chciałem zorientować się w temacie certyfikatów.
Certyfikaty M$ mnie nie interesują.
Dzięki za odpowiedź.

[Obrazek: 10214.gif]
[Obrazek: 23206.png]
28.08.2010 16:50:14
sector Offline
Użytkownik

Liczba postów: 0
Reputacja: 0
Na chwile obecna jesli ktos chce pracowac jako administrator jest chyba pracowanie w zawodzie + zrobienie paru certow z sieci (CiSCO). Pozniej oczywiscie mozna robic RH lub MS.
28.08.2010 16:57:21
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS