Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
[rozwiązane]Evolution nie widzi neta, mimo że jest Internet
|
| Autor |
Wiadomość |
Martinex
Linux fanboy
Liczba postów: 449
Reputacja: 6
|
[rozwiązane]Evolution nie widzi neta, mimo że jest Internet
Po emigracji z Ubuntu na Debiana - Evolution często nie widzi Internetu przez co nie łączy się i jednocześnie nie sprawdza poczty. Objawia się to tym, że w lewym dolnym rogu jest symbol rozłączonej wtyczki i nie można na nią kliknąć by ją "podłączyć". Po najechaniu kursorem na nią wyświetla tekst
Kod:
Evolution is currently offline because network is unavailable
.
W terminalu zaś jest takie coś:
Kod:
** (evolution:6144): CRITICAL **: categories_icon_theme_hack: assertion `filename != NULL && *filename != '\0'' failed
evolution-shell-Message: Network disconnected. Forced offline.
.
Sam Internet jest na 100%, bo działa kadu, działają strony www, gra w tle radio internetowe etc. Łączę się z Neostradą przy pomocy modemu Sagem F@st i aplikacji Ubudsl (był problem z nieodpalającym się daemonem przy starcie systemu, ale już sobie z tym poradziłem).
Evolution to wersja 2.30.2 dostępna w repozytoriach Debiana. Jego ustawienia jednak pochodzą z poprzedniego systemu - Ubuntu 9.10/10.04. Zachowałem całą partycję /home, nie formatowałem jej i usuwanie .evolution nie wchodzi w grę (zmiana programu także). Na Ubuntu problem nie istniał, tutaj cudem idzie pobrać pocztę. Debian to wersja testing z wszystkimi update'ami, z środowiskiem gnome oraz kernelem w wersji 2.6.32-5-686. System 32-bitowy.
Co jest nie tak?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.08.2010 16:10:48 przez Martinex.)
|
|
| 29.08.2010 21:06:03 |
|
raven17a
Użytkownik
Liczba postów: 13
Reputacja: 0
|
RE: Evolution nie widzi neta, mimo że jest Internet
Spróbuj ALT + F2 i wpisz
evolution --online
Zaprawszam na moją stronę:
NewInUbuntu.blogspot.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.08.2010 15:00:57 przez raven17a.)
|
|
| 30.08.2010 15:00:32 |
|
brpitr
Użytkownik
Liczba postów: 39
Reputacja: 1
|
U mnie w firmie było podobnie (bo połączenie nie było konfigurowane przez networkmanagera tylko na "sztywno" przez wpis w /etc/network/interfaces), pomogło wywalenie networkmanager i networkmanager-gnome. Uwaga trzeba to zrobić przez apt-get bo aptitude w zależnościach chce wywalić połowę GNOME. Po tej operacji evolution działa tylko nie można używać aptitude (używam apt-get).
Pozdr.
|
|
| 30.08.2010 15:52:26 |
|
Martinex
Linux fanboy
|
Nie kombinowałem nic z firewallem systemowym, nie posiadam router, a sam komputer jest podłączony w identyczny sposób jak na Ubuntu - poprzez modem Sagem F@st 800 E4 pod USB z użyciem aplikacji ubudsl w wersji 1.0.0.300-8 lucid.
W chwili obecnej szanse na pobranie poczty są bliskie zeru.
Wynik polecenia evolution --online
Kod:
martinex@skynet:~$ evolution --online
** (evolution:3415): CRITICAL **: categories_icon_theme_hack: assertion `filename != NULL && *filename != '\0'' failed
evolution-shell-Message: Network disconnected. Forced offline.
e-data-server-ui-Message: Received a password from keyring 'login'. But looking for the password from 'default' keyring
martinex@skynet:~$
Dla pewności sprawdziłem sylpheeda i działa bez problemu.
|
|
| 30.08.2010 16:20:04 |
|
brpitr
Użytkownik
Liczba postów: 39
Reputacja: 1
|
Spróbuj odinstalować networkmanager i networkmanager-gnome. W sqeezem co przekombinowali i evolution sprawdza połączenie z netem komunikując się jakoś z networkmanagerem. I jeśli połączenie "omija" tą aplikację to uruchamia się offline
|
|
| 30.08.2010 17:21:43 |
|
Martinex
Linux fanboy
|
Kod:
W lewym dolnym rogu evolution masz przycisk od połączenia sieciowego i kliknij go i ustaw online.
Tego to sam doszedłem na samym początku. Ale Evolution nie widział Internetu i nie można było się połączyć w ten sposób.
brpitr, pomogło, dzięki. Leci punkt help dla Ciebie.
|
|
| 31.08.2010 15:37:51 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości