Ocena wątku:
- 1 Głosów - 5 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Machinarium - wersja ze sklepu czy Wupra?
|
| Autor |
Wiadomość |
raszyn
]:->
Liczba postów: 225
Reputacja: 5
|
Machinarium - wersja ze sklepu czy Wupra?
??Witam,
Spodobała mi się gierka Machinarium, jakiś czas temu stało o niej na blogu.
Chciałem ją zanabyć, ostatnio widziałem w sklepie, na opakowaniu napisali: Windows/Mac wiadomo Linuksa nie było. Pytanie czy ktoś ją kupił w sklepie? Da się bez wine zainstalować?
Wiem, że jest tez do kupienia w sklepie WUPRA (dla niewtajemniczonych, sklep z grami dla Linuksa) jednak trzeba czekać na przesyłkę.
Pozdrawiam
"Osoba 'staje się człowiekiem' poprzez inne osoby"
Ciekaw jesteś Linuksa w Rosji zapraszam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.09.2010 11:33:34 przez Adrianot.)
|
|
| 05.09.2010 19:43:55 |
|
Hirager
Użytkownik
Liczba postów: 52
Reputacja: 0
|
RE: Machinarium - wersja ze sklepy czy WUPRA ?
Lepiej zaczekać na przesyłkę. W ten sposób pomożesz sklepowi, nabijesz punkt do statystyk na korzyść Linuksa, oraz będziesz miał brak problemów przy uruchamianiu.
|
|
| 05.09.2010 20:15:23 |
|
Lachu
Użytkownik
Liczba postów: 41
|
RE: Machinarium - wersja ze sklepu czy Wupra?
Z tego, co się orientuje, to machinarium została w całości zrealizowana w technologii flash. Instalacja, jeżeli gra w ogóle oferuje taką możliwość, polegałaby jedynie na przekopiowaniu pliczków.
Nie ma (chyba) większego znaczenia, co wybierzesz. Należy uwzględnić to, że w płacąc w WUPRA będziesz móc poszpanować przed mniej wtajemniczonymi ;-) . (połączono posty)
Najlepiej spytać samą WUPRA. Wiadomo, że pewnie pewne aspekty(minusy wersji na Linuksa) przemilczą(jeżeli w ogóle istnieją). W to, że wersja Linuksowa będzie mieć jakieś minusy na Linuksie, to ja w to wątpię. Natomiast nie mogą sobie zbytnio przefantazjować z plusami, bo w końcu zależy im klientach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.09.2010 12:14:15 przez Lachu.)
|
|
| 06.09.2010 12:12:46 |
|
Eviltux
Użytkownik
Liczba postów: 20
|
Zanim gra Machinarium pojawiła się w ofercie Wupry była możliwość dotłoczenia przez Polskiego dystrybutora nowego nakładu z wersją na Linuksa, przynajmniej takie były działania lobbistyczne Wupry. Niestety całe przedsięwzięcie nie cieszyło się uznaniem samych twórców gry Machinarium, ponieważ flash pod Linuksem nie działa najlepiej i nie mają na to najmniejszego wpływu. W rezultacie istniało ryzyko wprowadzenia na rynek gry która może nie zawsze działać tak jak powinna, to spowodowało również wycofanie się polskiego dystrybutora z planów dodania wersji na Linuksa.
Pomimo tych problemów Wupra otrzymała od Amanita Design pozwolenie na sprzedaż Machinarium w wersji na Linuksa.
Macie do wyboru dwie wersje jedną dla MacOS/Windows oraz autoryzowaną wersję na Linuksa/MacOS/Windows. Wybierając pierwszą opcję wasze pieniądze nie trafiają do osób zainteresowanych wspieraniem Linuksa. Decydując się na drugi wariant pozwalacie się policzyć oraz wyrażacie poparcie dla działań Wupry zmierzających do przekonywania polskich dystrybutorów odnośnie dodawania Linuksowej wersji do wydawanych przez nich gier (o ile jest to możliwe). Ewentualnie możecie przyczynić się do poszerzenia oferty Wupry, każdy sprzedany egzemplarz wersji na Linuksa jest na wagę złota.
Co wybierzecie zależy tylko od was.
|
|
| 13.09.2010 16:03:10 |
|
VodaN
Użytkownik
Liczba postów: 8
|
Szkoda, że spóźniliśmy się na abolicję dla piratów. Mozna było kupić tą gre na stronie producenta za 5$. Teraz znów niestety jest 20$
|
|
| 13.09.2010 20:57:01 |
|
Benji
Użytkownik
Liczba postów: 3
|
Nabyłem Machinarium poprzez akcje Humble Indie Bundle ( http://www.humblebundle.com/). Wszystko ładnie pięknie, tylko w trybie pełnoekranowym kursor myszy wariuje (nie da się grać). Gdy gra się w oknie - wszystko śmiga jak należy. Ktoś ma ten sam problem?
|
|
| 13.01.2011 18:08:16 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości