Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instalacja Windows Vista zamiast Ubuntu
Autor Wiadomość
icepussy Offline
Użytkownik

Liczba postów: 0
Reputacja: 0
Instalacja Windows Vista zamiast Ubuntu
Witam,
jestem całkowicie nowy na forum jak i zielony w owym oprogramowaniu.
Posiadam Laptopa Toshibe s200.
jest na nim zainstalowany system Ubuntu 9.10 i chce go zamienic na Windows vista tylko nie wiem jak.
Podczas uruchamiania starałem się ustawić boot na cd ale to nic nie dalo.
Próbowałem odpalić normalnie z systemu ale jakiś niejasny dla mnie bład wyskakuje.
Czy może mi ktoś w tym pomóc.
Z góry dziękuję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2010 16:10:40 przez Adrianot.)
07.09.2010 15:28:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
manequin Offline
systemopsuj

Liczba postów: 25
Reputacja: 4
RE: Instalacja Windows Vista zamiast Ubuntu
Generalnie to nie jest forum ze specjalistami od okienek, a nawet jeśli, to mało komu chce się pomagać przy wgrywaniu piratów, no ale ja założę, że kupiłeś laptopa z linuksem tylko po to, aby później wgrać windowsa w wersji box (mogłeś mieć go wcześniej).
Przede wszystkim upewnij się, że w biosie ustawiłeś bootowanie z CD i zapisałeś ustawienia. Sprawdź też, czy sprzęt się bootnie z jakiejś innej płyty (jakiś linux live). Jeżeli się uda, to musisz jakimś sposobem zdobyć nową, legalną kopię płyty z windą prawdopodobnie.

[Obrazek: manequin.png]
07.09.2010 16:30:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mlodir Offline
Użytkownik

Liczba postów: 138
Reputacja: 3
Najpierw się zastanów poważnie czy na pewno chcesz zmienić system. Jak już będziesz pewny, że chcesz vistę, to usiądź i poczekaj aż Ci przejdzie. Bootowanie z cd ustawiasz pewnie przyciskając podczas uruchamiania f11 bądź f12 bądź inny f,będziesz miał menu z którego wybierzesz cd, większej filozofii tu nie ma. Niejasny dla Ciebie błąd będzie tym bardziej dla nas niejasny jeśli nie podasz szczegułów. Poza tym słyszałem, że kiedyś ktoś już opisał podobne problemy i rozwiązania umieścił w internecie, ale to pewnie plotki...

[Obrazek: 10214.gif]
[Obrazek: 23206.png]
07.09.2010 16:34:16
icepussy Offline
Użytkownik

@up i @up
do biosu nie mam pojęcia jak wejść ponieważ podczas uruchamiania nie ma żadnej adnotacji jak go uruchomić

tak na pewno chcę viste bynajmniej nie ja ale moje dziewczyna ale nie o tym mowa.
naciskam F12 na pewno wybieram boot z cd/dvd plyta zamieli i jedynie co widze to czarny ekran z migającą poziomą kreska w lewym górnym rogu.

I wiem, że to nie za bardzo odpowiednie forum ale mózg mi się już lasuje od czytania podobnych tematów w których nie mogę znaleść odpowiedzi Sad
07.09.2010 16:42:19
mlodir Offline
Użytkownik

Liczba postów: 138
Reputacja: 3
To zmień dziewczyne a nie systemTongue. Inne płyty też się nie bootują czy tylko ta jedna z windowsem?

[Obrazek: 10214.gif]
[Obrazek: 23206.png]
07.09.2010 16:47:45
icepussy Offline
Użytkownik

xp sie bootuje, kopiuje jakies pliki i pyk blue screen

a gdy chcę odpalić instalator visty z ubu taki błąd mi wyskakuje

Archive: /media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE
[/media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE]
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will be found on
the last disk(s) of this archive.
note: /media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE may be a plain executable, not an archive
zipinfo: cannot find zipfile directory in one of /media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE or
/media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE.zip, and cannot find /media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE.ZIP, period.

znalazłem w końcu biosa zmieniłem boot na 1cd/dvd 2hdd ale nadal vista jedynia zamieli płytę i włączy się ubuntu a xp nadal po kopiowaniu plików wyskakuje z bleu screenem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2010 16:54:58 przez icepussy.)
07.09.2010 16:48:14
manequin Offline
systemopsuj

XP się nie bootuję, bo pewnie nie ma sterowników do kontrolera dysków - standard, ten system ma w końcu niemal 10 lat, trochę się zmieniło od daty premiery.

A z poziomu Ubuntu oczywiście visty nie zainstalujesz, nie tędy droga. Dla pewności możesz sprawdzić płytę z vistą na innym komputerze, ale najprawdopodobniej to ona jest tu winna. Może być tak, że w innym napędzie zadziała, wtedy można spróbować wykonać kopię zapasową płyty i spróbować uruchomić lapka z tej kopii - czasem pomaga.

EDIT:
A co do wejścia do ustawień biosu:
http://tinyurl.com/2chsnj9

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2010 16:58:05 przez manequin.)
07.09.2010 16:55:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pavbaranov Online
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
Jak wiesz, że to nie jest właściwe forum, wiesz, że temat nie dotyczy Ubuntu, to po jaką cholerę go tu zakładasz?
HP ma dość dobry support - spytaj ich. Dowiesz się od nich również jak np. wejść do BIOSu.
Vista wymagała jakichś ustawień w BIOSie. Nie wiem, czy obecne systemy (czyli 7) także i czy ów HP jest pod nią ustawiony - znów odsyłam do supportu HP.
Jakie ustawienia, jak zainstalować... - znów support HP. Jeśli nawet nie znajdziesz odpowiedzi na stronie polskiej, to znajdziesz na anglojęzycznej.
Zawsze też możesz im zadać pytanie wprost. Z tego co wiem, zwykle odpowiadają.
No i rozważ, czy przez przypadek płyta z Vistą nie jest walnięta.
PS: 1. Koledzy podpowiadają słusznie - Vista to nieporozumienie i jeśli chcesz mieć Windows, to albo tracący już wsparcie (o ile nie utracił) XP, albo - chyba lepiej - "siódemka". Chodzi zdecydowanie szybciej i w przeciwieństwie do Visty nie jest systemem, który powoli, bo powoli ale odchodzi w niechlubną niepamięć.
2. Z Ubuntu, w sposób, który opisujesz na pewno nie zainstalujesz nie tylko Visty, ale i innego systemu MS.
07.09.2010 17:01:16
icepussy Offline
Użytkownik

@upup very funny )

próbowałem boot cd na moim stacjonarnym kompie płytki visty którą posiadam i omineło i normalnie się system włączył.

jakieś porady jeszcze ?

@up bo jestem zdesperowany tym, że coś się zpsuło i będzie moja wina a kase na naprawe bądz zmiany systemu nei posiadam więc szukam pomocy gdziekolwiek tylko mogę.

i skońcie z tym biosem już Smile btw to wszystko przez niego się stało
przeinstalowałem starą bviste na nową viste, podczas instalazji sterów z oficjalnej strony producenta dokładnie przy instalowanie nowych sterowników biosu kom uruchomił się ponownie ale przy każdej próbie włączenie przy pasku ładowania pojawiał się blue screen.
Dalej, ja głupi posłuchałem, że po zainstalowaniu ubuntu można spokojnie ponownie zainstalować viste etc i tu się całe to gwno zaczyna :/
(połączono posty)

napisałem tutaj wszystko po kolei co robiłem i co się działo

Na laptopie (Toshiba s200) miałem system Windows Xp, po czym zmieniłem go na Windows Vista po zainstalowaniu sterowników z oficjalnej strony producenta(sterowników do biosu) system uruchomił się ponownie ale tylko do momentu pojawiania sie "paska" uruchamiania systemu i w tym momencie wyskakiwał zawsze blue screen.
Posłuchałem czyjejś rady i zainstalowałem zamist tej visty ubunta(9.10) bo słyszałem, że " po linuxie można spokojeni postawić viste czy tam xp".
Problem tkwi w tym, że nie mogę sobie z tym poradzić a mianowicie nie mogę zainstalować visty na ubuncie.

Próbuję boot z biosu na cd/dvd wkładam płytke z visty zamieli i uruchomi się ubunt
wkładam płytkę xp>boot>kopiowanie plików> bluescreen>koniec.

z sytemu nie mogę zainstalować visty bo wyskakuję taki błąd

Archive: /media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE
[/media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE]
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will
be found on
the last disk(s) of this archive.
note: /media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE may be a plain executable, not an archive
zipinfo: cannot find zipfile directory in one of /media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE or
/media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE.zip, and cannot find /media/cdrom0/LRMCFRE_PL_DVD (F)/SETUP.EXE.ZIP, period.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2010 17:16:15 przez icepussy.)
07.09.2010 17:02:03
manequin Offline
systemopsuj

Sorry, ale Ubuntu nie jest tutaj problemem, a po opisie można podejrzewać jedynie płytkę z windą. Ja bym poszukał jakiegoś forum windowsowego i tam o tym pisał, może ktoś się z takim problemem spotkał.

07.09.2010 17:22:40
Odpowiedz