Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Karta dźwiękowa Realtek kłóci się z pulseaudio
|
| Autor |
Wiadomość |
kemezrp
Użytkownik
Liczba postów: 36
Reputacja: 0
|
Karta dźwiękowa Realtek kłóci się z pulseaudio
Witam!
Problem od dłuższego czasu mam taki. Moja karta dźwiękowa w lapku Comapl FL90 nie chce poprawnie współpracować z systemem dźwięku PulseAudio. Dźwięk się przycina (nie ważne czy mp3, youtube, czy film).
W 10.04 pomogło usunięcie PulseAudio i zainstalowanie ALSA.
Gdy tak samo zrobiłem w 10.10 niewiele to dało. Dźwięk dalej się tnie.
Czy jest jakiś sposób, aby karty HDA Intel poprawnie działały z PulseAudio?
Może ktoś ma jakiś pomysł genialny?
|
|
| 11.09.2010 22:30:48 |
|
kemezrp
Użytkownik
|
RE: Karta dźwiękowa Realtek kłóci się z pulseaudio
Wszystko troszkę się poprawia wraz z dostarczanymi aktualizacjami dla ALSA. Troszkę mniej się zacina, jednak dalej się tnie. Youtube działa lepiej gdy używam Google Chrome. Natomiast gdy włączę PulseAudio dźwięk dalej tnie się niemiłosiernie. Ponawiam pytanie. Czy tylko ja mam ten problem i czy jest w ogóle możliwe, aby moja karta Realtek działała poprawnie z systemem PulseAudio?
|
|
| 19.09.2010 16:53:20 |
|
Plichu
Crazy Tux
Liczba postów: 66
Reputacja: 1
|
(19.09.2010 16:53:20)kemezrp napisał(a): Wszystko troszkę się poprawia wraz z dostarczanymi aktualizacjami dla ALSA. Troszkę mniej się zacina, jednak dalej się tnie. Youtube działa lepiej gdy używam Google Chrome. Natomiast gdy włączę PulseAudio dźwięk dalej tnie się niemiłosiernie. Ponawiam pytanie. Czy tylko ja mam ten problem i czy jest w ogóle możliwe, aby moja karta Realtek działała poprawnie z systemem PulseAudio?
Ja również mam ten problem (fl90). Zauważyłem że wraz z aktualizacjami sytuacja się poprawia ale faktycznie nadal tnie.
Pomagało mi wywalenie PulseAudio jednak wtedy większość suwaków od regulacji głośności nie działała tak samo jak ustawienia dźwięku w menu system -> preferencje.
"Tknijcie jednego członka społeczności Linuksa, a będziecie mieli do czynienia z nami wszystkimi" - Jim Zemlin
|
|
| 21.09.2010 15:22:27 |
|
kemezrp
Użytkownik
|
Poczekamy może do wydania wersji finalnej, może będzie działało już bez przeszkód. Zastanawia mnie tylko jedno. ten bug występuje już od bodajże półtora roku i dalej nikt się tym nie zajął. A nie jestem przecież jedynym, który posiada tą kartę dźwiękową.
Dźwięk zawsze był mocną stroną Linuksa, jednak PulseAudio w tej kwestii troszkę niedopracowane jest niestety:/
|
|
| 24.09.2010 22:48:50 |
|
kemezrp
Użytkownik
|
[SOLVED] Karta dźwiękowa Realtek kłóci się z pulseaudio
Nareszcie po baaaaardzo długim okresie oczekiwania pulseaudio i u mnie działa w końcu poprawnie, tzn dźwięk jest płynny i absolutnie bez zakłóceń. Alsa nie jest już potrzebne. Wystarczy zwykła aktualizacja z repo
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.10.2010 23:09:05 przez kemezrp.)
|
|
| 08.10.2010 17:54:32 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości