Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Sabayon 5.4 spolszczenie
|
| Autor |
Wiadomość |
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
RE: Sabayon 5.4 spolszczenie
Co do spolszczenia (chodzi o aplikacje KDE) - nie trzeba być informatykiem, by to zrobić. Narzędzia są w systemie. Trzeba jedynie chcieć, bądź mieć czas.
Cóż, dalej jednak nie wiemy jak pomóc twórcy wątku, bo nie wiemy o jakie aplikacje mu chodzi 
Co do czcionek. Nie wiem, czy zauważam problem, czy nie. Nie są poszarpane (jak w niektórych motywach FF), w zasadzie czytelne. Polskie znaczki nie są udziwnione (mniejsze itp.) - zatem całość oceniam w miarę dobrze. Fakt, nowa czcionka Ubuntu Font jest bardzo ładna (jak na mój gust), tu jej nie ma. Jednakże pozostałe są w zasadzie takie same jak w innych dystrybucjach.
OT: To na co ja natomiast zwracam uwagę - nieco przez zdrowie - to odpowiedni dobór kolorystyki/kontrastu czy ogólnie czytelności systemu. Tu Sabayonowi należy się plus jeśli chodzi o wykorzystanie natywnych aplikacji KDE/Qt i minus (jak na razie) w doprowadzaniu wyglądu Gtk do standardu pożądanego przeze mnie lub przynajmniej zgodnego z domyślnym (ale to jest kwestia tuningu); generalnie wygląda to lepiej niż np. Kubuntu, Debian, Suse, czy Fedora (choć ta ostatnia chyba najlepiej z tego towarzystwa).
|
|
| 29.11.2010 21:31:33 |
|
lawojku
Użytkownik
Liczba postów: 29
Reputacja: 0
|
tu nie chodzi o dodanie fonta, tylko sposób jego wyświetlania, prezentowania. Pewnie, że można dodać. Mam partycję /home z własnymi ustawieniami, fonty ttf i tym podobne mam w niej już zagnieżdżone, tak że jakiejkolwiek dystrybucji bym nie używał, to ja je już mam, nie muszę ściągać, jest na to prosty sposób  Po prostu w niektórych distrach nie prezentują się tak, jak powinny, czyli np. zgodnie z zamierzeniem twórcy jakiejś tam strony internetowej. A estetycznie jest, gdy są zgodne z powyższym.
Ale chyba z mojego powodu odbiegamy od tematu).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.11.2010 19:37:13 przez lawojku.)
|
|
| 30.11.2010 19:32:45 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
No to biję się w piersi. Niestety moja czułość na spolszczenie jest mniejsza niż sądziłem. Sulfur jest spolszczony, ale... w maleńkiej części. Notifier działa po angielsku, a sam Sulfur, za wyjątkiem dwu pozycji w menu również jest po angielsku. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Zdania swego jednak co do stopnia spolszczenia Sabayona nie zmieniam - jest dobrze, choć nie doskonale.
|
|
| 01.12.2010 08:13:21 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości