kira
Użytkownik
Liczba postów: 100
Reputacja: 5
|
RE: Kompletny styl dla kubuntu
"pyta canonical, czy może wydać taki remix,"
Od tego radziłbym zacząć. Jak już wspomniałem wydanie oficjalnego remiksu to nie taki hop-siup. Przede wszystkim nie mógłbyś do niego dodać żadnego nowego repozytorium oprócz tego, które jest uznawane za oficjalne. Nie można także włączyć backportów, podczas instalacji. Gdyby była taka możliwość twórcy polskiego remiksu Ubuntu już dawno dodali by do niego repozytorium Medibuntu zamiast bawić się skryptami.
Druga sprawa dotyczy programów. Nie każdy możesz usunąć bo niektóre mają wpływ na działanie innych programów co może doprowadzić do niestabilnej pracy systemu (mam tu na myśli np. usunięcie Dragon Playera, którego wymaga np. Kontact do pełnej funkcjonalności). W Kubuntu jest bardzo mało programów, których możesz się tak naprawdę pozbyć bez szkody dla systemu. Co oznacza, że dodawanie nowych będzie okupione większą objętością obrazu ISO. W każdym razie Canonical nie przyklaśnie na takie zamieszanie, gdyż szkodzą one systemowi, który będzie firmowany ich marką. Tutaj oczekiwałbym bardziej konkretnych propozycji.
Co do stylu to się zgodzę tylko, że nie ma jasno określonych zasad jak on powinien wyglądać, żeby charakteryzować markę Kubuntu. Równie dobrze można by dodać do systemu motyw Tragedy i powiedzieć, że od dziś takie ciemne kolory są kolorami Kubuntu. Tu oczekiwałbym też konkretów odnośnie kolorów itp. charakteryzujących Kubuntu. Możesz na przykład ogłosić konkurs na łamach forum, w którym użytkownicy pokazaliby na swoich przykładach jak widzą taki styl, nie musi być ich własny. Dopiero na takiej podstawie i ustaleniu co najbardziej pasuje do tego systemu możesz oczekiwać realnych propozycji dotyczących nadsyłania materiałów.
Uważam, że podejście w stylu "najpierw oczekuję ochotników" jest kiepskie bo nikt nie wie z czym ma pracować dlatego nie wie też czy podoła zadaniu i stąd niechęć niektórych. Wierz mi jest wielu napaleńców, którzy mogliby ci coś porzucić ale najpierw muszą wiedzieć co.
konqiklub.ubucentrum.net
|
|
| 21.10.2010 14:34:44 |
|
Kris
Mr. Smith
Liczba postów: 69
Reputacja: 0
|
Za dużo gadacie a nic nie robicie, skoro to ma być open sources, to daj linka do laupada, zapodaj tam co trzeba zrobić a na pewno znajdziesz ludzi do pomocy, bo na razie to działasz jak ms przy wprowadzaniu longhorna
マトリックスリローデッド
|
|
| 26.10.2010 15:33:06 |
|
eMcE
Liczba postów: 1 020
Reputacja: 29
|
Kris, nie potrzebnie się burzysz 
Kira dobrze pisze.
Są odpowiednie kroki i kolejność postępowania w takich sprawach.
I tu nie ma co psioczyć. Tak zostało to ustalone i tyle.
Z resztą.. popatrz na launchpadzie.. zaglądnij do loco-team'ów.. poczytaj jakie
zasady panują i sam zobaczysz co i jak.
A najlepiej to zapodaj pomysł na brainstorm'a i zobaczysz co inni na to powiedzą.
مارتن ألبينو
Miłość i prawda rządzą :] a hipokrytom chooy w tylny exit :]
|
|
| 27.10.2010 10:38:59 |
|
SkisłaKapucha
Użytkownik
Liczba postów: 48
|
Jestem ciekaw dlaczego producenci Kubuntu zawsze idą na łatwiznę i pozostawiają domyślny wygląd środowiska w Kubuntu. Dlaczego OpenSUSE miało i ma własne tapety, logo start, styl plasmy itd. a Kubuntu tego nie może mieć.
|
|
| 01.11.2010 11:15:57 |
|
Kris
Mr. Smith
Liczba postów: 69
|
Pomyśl logicznie kubuntu to taki ochłap dla użytkowników KDE jakie funduje nam Canonical. Kubuntu tez ma własne logo i na tym się to kończy, patrząc na wszystko obiektywnie, wyraźnie widać że Kubuntu jest olewane i to się niezmienni za szybko, chociaż szkoda bo gnome ostatnio zaczyna iść w samobójczą stronę, a KDE to świetna alternatywa, nawet na windowsie.
Poco mam zapodawać tu pomysł ? Żeby czytać wasze durne komentarze na temat mojego pomysł, rób jak ci pasuje, mnie tylko trapi to że open sources ostatnio schodzi na psy.
Nie, zwyczajnie możesz sobie poflejmować i popluć pianą. //Barthalion
マトリックスリローデッド
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.11.2010 13:56:04 przez Barthalion.)
|
|
| 01.11.2010 11:53:26 |
|
kira
Użytkownik
Liczba postów: 100
Reputacja: 5
|
Bo według was miarą systemu jest dobra tapeta i zmieniony styl? Canonical przykłada tyle energii do Kubuntu co i do Lubuntu i innych forków Ubuntu, czyli niewiele. Wszystkie te dystrybucje są robione przez deweloperów, którzy zgłosili się do Canonical, że chcieliby robić Ubuntu z innym środowiskiem graficznym. I to wszystko. Znaczna część Kubuntu jest robiona przez ludzi, którzy z Canonical nie mają nic wspólnego, etatowych pracowników Canonical w tym projekcie można na palcach jednej ręki policzyć. Kubuntu posiada własną władzę (Kubuntu Council) i tylko ona decyduje jaki kształt będzie miało następne wydanie tego systemu.
Widać deweloperzy zdecydowali się, że wolą tworzyć bardziej użyteczne narzędzia dla systemu niż tracić czas na jakieś cyrki z domyślną tapetą czy wyglądem. I mi to akurat pasuje. Nic zresztą nie stoi na przeszkodzie, żeby zaprezentować im swoją wizję stylu i przekonać się samemu czy nasza praca mogłaby znaleźć się w domyślnej instalacji i w ten sposób dołączyć do współtworzenia tego systemu (jakby ktoś nie wiedział to właśnie nowe logo powstało w ten sposób), natomiast wymaganie od dewelopera, który pracuje nad Muon czy Ubuntuone-kde, żeby zajął się jeszcze tworzeniem tapety to jakaś paranoja dla mnie.
OpenSUSE ma swój styl wykształcony przez lata tworzenia tej dystrybucji. Więc kolor zielony przyjął się dla KDE niejako na zasadzie dziedziczenia. Kubuntu powstało jako niebieska alternatywa dla brązowego Ubuntu. Ja osobiście nie wyobrażam sobie pomarańczowego pulpitu w Kubuntu. Więc jeśli ktoś ma jakąś inną wizję to proszę ją zaprezentować, a nie psioczyć, że Kubuntu nie ma stylu i ja wiem jak powinien wyglądać najlepiej, ale po co mam się wychylać, jeszcze ktoś mnie może wyśmiać.
konqiklub.ubucentrum.net
|
|
| 02.11.2010 13:47:38 |
|