Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kompletny styl dla kubuntu
Autor Wiadomość
Aristarh Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 528
Reputacja: 8
Kompletny styl dla kubuntu
Cześć. Wielu używa kubuntu, na bank zauważacie, że nakład jest głównie kładziony na ubuntu (narzędzia, wygląd, itd. itp.) Proponuje zrobić niewielką modyfikację dla kubuntu , mianowicie - wygląd oraz odpowiedni dobór aplikacji. Szczegóły na savpether@gmail.com Poszukuję, kogoś kto umie robić grafikę w inkscape oraz tych którzy umieją prawidłowo wrzucić pakiet na launchpad.

[Obrazek: ON-MA-EVINCE-NIE-MA-MENU.jpg]
--------------------------------------------------------------
Inny OS: Archlinux+KDE 4.7, Debian Stable + KDE 4.4.
16.10.2010 16:51:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kira Offline
Użytkownik

Liczba postów: 100
Reputacja: 5
RE: Kompletny styl dla kubuntu
Hmm... założenie nawet niezłe, ale...

Czy na pewno aż tak bardzo nie podoba ci się Air, że chcesz go zmieniać i czy jesteś pewny, że innym też może się nie podobać?

Rozumiem, że chodzi ci o to, żeby bardziej zbrandingować aby Kubuntu wyróżniał się wyglądem od innych systemów z KDE i miał swój własny niepowtarzalny styl. Problem z tym że tak naprawdę Canonical (team Kubuntu) nie wyznaczył jakichś specjalnych wzorców na których taka marka powinna się opierać. W związku z czym cokolwiek zrobisz pod tym względem będzie tylko kolejną wariacją stylu KDE, która będzie się nadawała tylko na wstawienie na kde-look.org, co zresztą nie jest ujmą.

Nie zrozum mnie źle ale boję się takich szopek z wyglądem Kubuntu, które ostatnio wyprawia Canonical ze swoim flagowym systemem. Chciałbym aby ta mizerna grupa programistów pracujących nad kodem nie zajmowała się takimi rzeczami, więc twoja pomoc na pewno by im się przydała tylko czy dobrze do tego podchodzisz?

Po pierwsze nie należy łączyć pracy z wyglądem z doborem aplikacji, chyba że planujesz zrobić jakiś remix.

Po drugie jak już wspomniałem niektórym podoba się Air i Oxygen, a kwestię zmiany stylu wolą pozostawić indywidualnym upodobaniom, więc wracamy do brandingu. I tu najpierw musisz przedstawić jakieś .. nie wiem jak to nazwać ... arkusze stylów? które pomogłyby w tworzeniu takiej marki np. schemat kolorów. Co sprowadza się do tego, że najpierw wypadałoby zrobić jakąś dyskusję na temat jak powinna wyglądać marka Kubuntu, zebrać jakieś wzory grafik, szablony.

I w tym miejscu praca w zamkniętej grupie na jakiej chcesz to oprzeć nie ma sensu bo nawet jak coś stworzycie to będzie to po prostu kolejny styl z wielu. Praca w większej grupie nawet nie grafików byłaby bardziej pomocna bo wzbogacona o opinie i dodatkowe pomysły, które mogą być inspiracją dla niektórych grafików itd.

Uważam też, że świetnym miejscem na zbieranie pomysłów byłaby strona:
https://wiki.kubuntu.org/Kubuntu/GettingInvolved/Design

konqiklub.ubucentrum.net
[Obrazek: 1709.png]
16.10.2010 19:47:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Aristarh Offline
Przyjaciel

Po pierwsze to nie będzie tylko styl plasmy, zmianą będą podlegąc plymouth, kdm, ksplash, plasma, schemat kolorów oraz zestaw oprogramowania, co do programowania, chciałem openoffice zaminięć koffice, dragon player - kaffeine, uporządkować rzeczy w menu, itd. itp. Ogólnie mówiąc wprowadzić należyty pożądek do kubuntu oraz unikalny wygląd, .iso zaś utworzę przy pomocy ubuntu custimization tool co z resztą już kilkanaście razy robiłem, tam też będę dokonywał edycji plików itd. itp. Prace trwały by w wąskim gronie a ich efekty - głównie wygląd byłyby udostępniane co jakiś czas do publicznej oceny.

@Kris ok fajnie, tyle, że do grafiki innej niż wektorowej przyda mi się max dwie osoby i to głównie do poszerzenia liczby ikonek mono na panelu.

17.10.2010 14:25:42
kira Offline
Użytkownik

(17.10.2010 14:25:42)Aristarh napisał(a):  Po pierwsze to nie będzie tylko styl plasmy, zmianą będą podlegąc plymouth, kdm, ksplash, plasma, schemat kolorów oraz zestaw oprogramowania, co do programowania, chciałem openoffice zaminięć koffice, dragon player - kaffeine, uporządkować rzeczy w menu, itd. itp. Ogólnie mówiąc wprowadzić należyty pożądek do kubuntu oraz unikalny wygląd, .iso zaś utworzę przy pomocy ubuntu custimization tool co z resztą już kilkanaście razy robiłem, tam też będę dokonywał edycji plików itd. itp. Prace trwały by w wąskim gronie a ich efekty - głównie wygląd byłyby udostępniane co jakiś czas do publicznej oceny.

Czyli jednak własny remix.
"styl plasmy, zmianą będą podlegąc plymouth, kdm, ksplash, plasma, schemat kolorów"

Kwestia upodobań indywidualnych użytkowników, musisz się liczyć z tym, że niektórym mogą nie przypaść do gustu akurat twoje upodobania estetyczne. Pozostaje otwarte pytanie: Kubuntu nie ma określonego swojego brandingu, na czym wiec chcesz oprzeć swój motyw, na wyglądzie Ubuntu i jego kolorach?

"oraz zestaw oprogramowania"

Ty też chyba lepsze jest indywidualne podejście użytkownika. Jeśli chodzi o KOficce to nie jestem pewien czy potrafi obsługiwać polskojęzyczne sprawdzanie pisowni (ale tu nie jestem tego pewien bo nie używam). Dragon playera nie usuniesz bo ma chyba zbyt wiele zależności w Kubuntu (może w Archu taka sztuczka przejdzie) ale pozbawisz się możliwości oglądania filmów w Akregatorze na przykład. Jeśli chodzi o Koffeine to nic nie ujmując temu programowi ja i tak bym wolał VLC, więc wracamy do kwestii indywidualnych gustów.

Jak pisałem wcześniej, nie zrozum mnie źle - popieram twój pomysł tylko dla mnie nie ma on żadnej koncepcji przewodniej na której byś chciał oprzeć swój projekt i na pewno jego ostateczny kształt będzie równie dyskusyjny jak obecny kształt Kubuntu.

"Prace trwały by w wąskim gronie a ich efekty - głównie wygląd byłyby udostępniane co jakiś czas do publicznej oceny"

Tylko, że teraz chcesz pracować nad czymś co nie ma jeszcze żadnego projektu na jakim możesz się oprzeć, czyli: przesyłajcie mi swoje pomysły i grafiki, a może coś da radę z tego skleić, albo jakiś pomysł świta mi w głowie jeśli znasz się na grafice to zapraszam cię do współpracy, a ja ci powiem co masz rysować.

W pierwszym przypadku możesz skleić tylko kolejnego potworka jakich wiele. W drugim wracamy do punktu w którym nie masz jeszcze żadnej koncepcji na to jak to wszystko będzie wyglądać, czyli albo zasugerujesz burzę mózgów (co w wąskim gronie jest mało skuteczne) albo przedstawisz jakieś przykłady na jakich mają się wzorować twoi graficy np. przykładowy schemat kolorów bo to chyba podstawa.

Zresztą praca w zamkniętym kręgu jest taka nie open-source Sad

konqiklub.ubucentrum.net
17.10.2010 15:46:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kris Offline
Mr. Smith

Liczba postów: 69
Reputacja: 0
Hmm, a ja bym na przykład dał okno z wyborem co ma zainstalować a co nie podczas instalacji, tzn masz listę aplikacji i je fajkujesz, a instalator ściąga ich najnowsze wersje z neta, rozmiar iso z system byłby bardzo mały, a teraz każdy ma prawie neta w miarę dobrą prędkością

マトリックスリローデッド
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2010 15:53:23 przez Kris.)
17.10.2010 15:53:08
Aristarh Offline
Przyjaciel

Zdaję sobie sprawę, że to co chce zrobić jest rzeczą trudną, ok pracę mogą opierać się na szerokim gronie, mogą być ankiety na forum, projektm może objąć nawet całe forum, jest tylko jeden zasadniczy problem - zauważ, że w tym temacie udzielamy się tylko my i Kris, nikt więcej, żeby prosić o grafiki, zacząć działać, opracować szablon i tworzyć ankiety, przed tym muszę wiedzieć czy mam grupę, która chce się ze mną tego podjąć, czy nie, bo jeśli nie to szablony i propozycje na nic się zdadzą, może kiedy chodziłem do LO to bym jeszcze sam temu podołał, teraz mam po prostu zbyt mało czasu by wziąść ten duży projekt tylko na mnie, umiem programować, robić grafę w inkscape i GIMP, ale nie mam czasu. tutaqj potrzebuję co najmniej z 5 osób razem ze mną.

@Kris

Twój pomysł w początkowych stadiach projektu jest, hmm, albo nie, tylko, że to nie będzie robione w instalatorze, a po instalacji przy czym, nie będą instalowane żadne programy, oprócz systemu podstawowego i podstawowych programów, skrypt wrzucić do autostartu, po pierwszym uruchomieniu, odpala skrypt, wybierasz co chcesz, instaluje Ci się to, następnie po wyłączeniu okna skryptu, dokonuje on samodestrukcji z autostartu. Takie coś można byłoby zrobić i byłoby prostrze i stabilniejsze niż ingerencja w instalator Kubuntu.

18.10.2010 13:08:24
kira Offline
Użytkownik

Akurat to, że masz zamiar porwać się na tak dużą sprawę nie ma tu wielkiego znaczenia. Dobre chęci to już jakaś motywacja. Choć ty raczej sam stwierdzasz, że nie masz na to czasu, więc nie wiem czy jest sens się do tego przyłączać, bo w tej chwili projekt jest tylko ideą jakich wiele krąży po necie. Wierz mi chciałbym ci pomóc ale widzę kilka przeszkód, które sam wygenerowałeś a które zapewne odstraszają potencjalnych kontrybutorów.

Po pierwsze - sytuacja prawna projektu. Jak wspomniałem ten projekt nie ma wcale charakteru open-source. Więc na jakiej podstawie możesz mi zagwarantować zachowanie praw autorskich. Licencja LGPL mi je gwarantuje tylko, że ona określa podstawowe zasady na jakich taki projekt powinien się oprzeć, dzięki czemu wiem, że to co wniosłem do projektu będę mógł później wykorzystać do własnych celów np. stworzenie konkurencyjnego projektu do twojego i takie mam właśnie prawa z tytułu licencji i poszanowania praw autorskich przez nią zagwarantowanych. Ty chcesz pracować w zamkniętej grupie co oznacza, że musisz mi zagwarantować takie prawo przy pomocy umowy dwustronnej, ponieważ gdy opublikujesz później kod swojego projektu jako open-source nie będzie on należał do mnie tylko osoby, która go wydała na licencji. Krótko mówiąc: stworzę dla ciebie np. styl Plasmy, po wydaniu będę mógł go wykorzystać jako open-source ale nie mogę rościć żadnych praw z tytułu prawa autorskiego do niego bo będzie twój. Jedynym wyjściem z takiej sytuacji byłoby, gdybym sam pracował nad tym stylem i po wydaniu go samemu jako jego autor zaproponowałbym ci jego przyłączenie do twojego projektu ale jak sam widzisz nie jest to w żadnym razie możliwe w przypadku pracy w zamkniętej grupie, kiedy taki styl powstaje rękami kilku osób, bo musisz im zagwarantować po pierwsze prawa autorskie do własnych elementów które dodadzą do tego stylu i w ramach licencji LGPL musisz im także zagwarantować prawo do modyfikacji elementów stworzonych przez inne osoby, czyli de facto projekt musi być otwarty już w początkowej fazie tworzenia inaczej ja poprawiając ikonę kogoś innego robię to bezprawnie. Oczywiście to co napisałem to tylko czubek góry lodowej z przepisami, które nie pozwolą ci wydać takiego projektu na licencji LGPL bo po prostu będzie on NIELEGALNY.

Inna sprawa do prawa Canonical, które rości sobie z tytułu posiadania marki Kubuntu. Jeśli chcesz wydać remix takiego systemu musisz najpierw poprosić Canonical o zgodę na to. W innym przypadku nie będziesz mógł wydać takiego remiksu pod marką Kubuntu i z jego znakami towarowymi. Czyli tak naprawdę stworzysz tylko takiego drugiego Minta tylko pod inną nazwą. Co oczywiście nie jest w żadnym razie z zgodne z ideą twojego projektu, który ma być takim poprawionym Kubuntu.

Podejrzewam więc, że wszyscy chętni do współpracy czekają na to, aż dokładnie określisz nad czym chcesz pracować bo to co w tej chwili napisałeś to są tylko górnolotne marzenia nie mające żadnego zaczepienia w realnym projekcie.

A tak nawiasem mówiąc to Pan Kris posiada obecnie status osoby nieletniej, wobec czego wszystkie umowy zlecenia powinieneś omawiać z jego rodzicami i to, że projekt będzie darmowy wcale nie oznacza, że nie należy mu się rekompensata z tytułu pracy dla ciebie. Więc widzisz, że nie jest to takie proste jakby ci się wydawało.

konqiklub.ubucentrum.net
18.10.2010 13:52:36
Kris Offline
Mr. Smith

Liczba postów: 69
Reputacja: 0
Ty to nazywasz pracą a ja hobby, ja bym na twoim miejscu zrobił coś w rodzaju Kubuntu ale z inną nazwą i wogóle coś jak mint

マトリックスリローデッド
18.10.2010 17:17:16
kira Offline
Użytkownik

(18.10.2010 17:17:16)Kris napisał(a):  Ty to nazywasz pracą a ja hobby,

Chyba zabawą!

(18.10.2010 17:17:16)Kris napisał(a):  ....ja bym na twoim miejscu zrobił coś w rodzaju Kubuntu ale z inną nazwą i wogóle coś jak mint

Albo może lepiej nie Kubuntu tylko Minta zmodyfikować?
(18.10.2010 17:17:16)Kris napisał(a):  Hmm, a ja bym na przykład dał okno z wyborem co ma zainstalować a co nie podczas instalacji, tzn masz listę aplikacji i je fajkujesz,
W Kubuntu takie coś jest, nazywa się KPackageKit

konqiklub.ubucentrum.net
19.10.2010 10:33:24
Aristarh Offline
Przyjaciel

@kira

Nie mam zamiaru spisywać jakichkolwiek umów Smile ten projekt nie ma mieć charakteru oficjalnego/prawnego, po prostu zbiera się grupka napaleńców kubuntowych, pyta canonical, czy może wydać taki remix, robi wszystkie style, robi skrypt dla tych co chcą wybrać oprogramowanie, pakują to na launchpad, dodają repozytorium do remiksu - głównie dla aktualizacji bo i tak czy siak już na wstępie te wszystkie pakiety byłyby zainstalowane. To wszystko, kolory nie wiem jakie kolory, jak już mówiłem, jeśli zbierze się skład możemy myśleć dalej, póki składu nie będzie nie ma co robić ankiet i pytać bo to i tak nic nie da, po co wiedzieć jakie kolory chce społeczność dla kubuntu, skoro na razie nie ma kto tego wcielić w życie? Jeśli mam to robić sam, zajmie mi to kilka miesięcy przy obecnym czasie wolnym, jeśli w grupie conajmniej 5(2 osoby robią grafikę wektorową, jedna grafikę rastrową, reszta skrypt, remix i paczkowanie) to max do dwa miesiące(to naprawde max) remix pojawi się w sieci dla 32 i 64 bitowych architektur.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.10.2010 09:57:28 przez Aristarh.)
21.10.2010 09:55:03
Odpowiedz