(17.10.2010 14:25:42)Aristarh napisał(a): Po pierwsze to nie będzie tylko styl plasmy, zmianą będą podlegąc plymouth, kdm, ksplash, plasma, schemat kolorów oraz zestaw oprogramowania, co do programowania, chciałem openoffice zaminięć koffice, dragon player - kaffeine, uporządkować rzeczy w menu, itd. itp. Ogólnie mówiąc wprowadzić należyty pożądek do kubuntu oraz unikalny wygląd, .iso zaś utworzę przy pomocy ubuntu custimization tool co z resztą już kilkanaście razy robiłem, tam też będę dokonywał edycji plików itd. itp. Prace trwały by w wąskim gronie a ich efekty - głównie wygląd byłyby udostępniane co jakiś czas do publicznej oceny.
Czyli jednak własny remix.
"styl plasmy, zmianą będą podlegąc plymouth, kdm, ksplash, plasma, schemat kolorów"
Kwestia upodobań indywidualnych użytkowników, musisz się liczyć z tym, że niektórym mogą nie przypaść do gustu akurat twoje upodobania estetyczne. Pozostaje otwarte pytanie: Kubuntu nie ma określonego swojego brandingu, na czym wiec chcesz oprzeć swój motyw, na wyglądzie Ubuntu i jego kolorach?
"oraz zestaw oprogramowania"
Ty też chyba lepsze jest indywidualne podejście użytkownika. Jeśli chodzi o KOficce to nie jestem pewien czy potrafi obsługiwać polskojęzyczne sprawdzanie pisowni (ale tu nie jestem tego pewien bo nie używam). Dragon playera nie usuniesz bo ma chyba zbyt wiele zależności w Kubuntu (może w Archu taka sztuczka przejdzie) ale pozbawisz się możliwości oglądania filmów w Akregatorze na przykład. Jeśli chodzi o Koffeine to nic nie ujmując temu programowi ja i tak bym wolał VLC, więc wracamy do kwestii indywidualnych gustów.
Jak pisałem wcześniej, nie zrozum mnie źle - popieram twój pomysł tylko dla mnie nie ma on żadnej koncepcji przewodniej na której byś chciał oprzeć swój projekt i na pewno jego ostateczny kształt będzie równie dyskusyjny jak obecny kształt Kubuntu.
"Prace trwały by w wąskim gronie a ich efekty - głównie wygląd byłyby udostępniane co jakiś czas do publicznej oceny"
Tylko, że teraz chcesz pracować nad czymś co nie ma jeszcze żadnego projektu na jakim możesz się oprzeć, czyli: przesyłajcie mi swoje pomysły i grafiki, a może coś da radę z tego skleić, albo jakiś pomysł świta mi w głowie jeśli znasz się na grafice to zapraszam cię do współpracy, a ja ci powiem co masz rysować.
W pierwszym przypadku możesz skleić tylko kolejnego potworka jakich wiele. W drugim wracamy do punktu w którym nie masz jeszcze żadnej koncepcji na to jak to wszystko będzie wyglądać, czyli albo zasugerujesz burzę mózgów (co w wąskim gronie jest mało skuteczne) albo przedstawisz jakieś przykłady na jakich mają się wzorować twoi graficy np. przykładowy schemat kolorów bo to chyba podstawa.
Zresztą praca w zamkniętym kręgu jest taka nie open-source