Kris
Mr. Smith
Liczba postów: 69
Reputacja: 0
|
Sabayon 5.4 czy Gentoo
Zastanawiam się nad zmianą ( kolejną ) dystrybucji ponieważ kubuntu nie spełnia w pełni moich oczekiwań, instalacjia programu a tu zalezności 300 MB i ta szybkość, odziwo ubuntu z gnome u mnie nie działa, niby kde jest lżejsze dziwne co nie ? ale wracając do tematu który z tych systemów byłby dla mnie lepszy, ja coś myślę bardziej w stronę Sabayon 5.4 ale nie wiem jak to lata czy stabilnie czy nie, a Gentoo ponoć tak instaluje pakiety żeby jak najlepiej latały ze sprzętem, nie moge się jakoś zdecydować, a nie znam tych systemów, porównanie na jakilinux.pl jest troche nieaktualne, a mi zależy na trafnych i aktualnych porównaniach.
マトリックスリローデッド
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2010 21:46:35 przez Enlik.)
|
|
| 17.10.2010 21:00:36 |
|
hator
Użytkownik
Liczba postów: 22
Reputacja: 1
|
RE: Sabayon 5.4 czy Gentoo
(17.10.2010 21:00:36)Kris napisał(a): Zastanawiam się nad zmianą ( kolejną ) dystrybucji ponieważ kubuntu niespełnia w pełni moich oczekiwań, instalacjia programu a tu zalezności 300 MB i ta szybkość, odziwo ubuntu z gnome u mnie niedziała, niby kde jest lżejsze dziwne co nie ? ale wracając do tematu który z tych systemów byłby dla mnie lepszy, ja coś myślę bardziej w stronę Sabayon 5.4 ale nie wiem jak to lata czy stabilnie czy nie, a Gentoo ponoć tak instaluje pakiety żeby jak najlepiej latały ze sprzętem, nie moge się jakoś zdecydować, a nieznam tych systemów, porównanie na jakilinux.pl jest troche nieaktualne, a mi zależy na trafnych i aktualnych porównaniach. 
Calculate linux - radziecki na gentoo, Linu x z wyborem środowiska graficznego (gnome, kde, xfce)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2010 21:47:05 przez Enlik.)
|
|
| 17.10.2010 21:12:48 |
|
netbit
Przyjaciel
Liczba postów: 161
Reputacja: 9
|
No stary jak Ty zadajesz takie pytanie to Gentoo na pewno nie jest dla Ciebie.
|
|
| 17.10.2010 21:13:17 |
|
Kris
Mr. Smith
Liczba postów: 69
|
Zależy mi na tym czy ktoś kto korzystał z tych systemów jest w stanie powidzieć czy są stabilne
マトリックスリローデッド
|
|
| 17.10.2010 21:14:25 |
|
jaroslawb1
Użytkownik
Liczba postów: 77
|
(17.10.2010 21:20:51)mariom napisał(a): Gentoo stabilne, ale niestety, jak netbit napisał, skoro zadajesz takie pytanie, to gentoo można wykluczyć. Jest to system trudny z instalacji, jeszcze trudniejszy w konfiguracji, potrzeba duzo czasu na początek. To nie dla Ciebie. Oszczędzisz nerwów sobie i innym (bez obrazy proszę!).
Sabayon to znowu takie prawie gentoo (100% kompatybilności ponoć) - skompilowane pakiety, system prekonfigurowany. Opiera się to na gentoo stable, więc musi być jak najbardziej stabilne. Więcej szczegółów na jego temat nie powiem.
Ja właśnie przetestowałem Sabayon i jestem ciężko rozczarowany.Startuje minutę.Faktycznie jest skonfigurowany i po instalacji działają efekty pulpitów m.in.Ale spróbuj zainstalować np.Google Chrome.Jak się tam instaluje programy,chyba przez kompilacje?Ja bawię się systemami przyjaznymi jak np.Ubuntu,Kubuntu,openSUSE czy Mandriva.W porządku jest też Mint,ale nie Mint-Debian.Debian też może być,ale wymaga trochę pracy i wiedzy.Gentoo,Arch-to systemy dla wyjadaczy,którzy lubią edytować pliki i którzy znają język angielski,bo w polskim nie ma cna pomocy np. dla Gentoo.Prykładowo chciałem zmienić DNS w Sobayon i zmieniłem,ale nie szło zapisać.
|
|
| 17.10.2010 22:00:02 |
|
Barthalion
NIE MA MENU

Liczba postów: 1 029
Reputacja: 20
|
jaroslawb1: Urzekająca historia, myślałeś o pisaniu fantastyki? W Sabayonie masz binarne pakiety. Urzekł mnie też "Arch dla wyjadaczy", bo wcale nie pracujemy nad wiki i wcale nie pomagamy na IRCu/forum.
Kris: Przykro mi, ale żaden z tych systemów nie będzie dla Ciebie lepszy. Gentoo jest trudne, wymaga czytania dokumentacji i samodzielnego korzystania z wyszukiwarki, bo inaczej w rok go nie postawisz. No i nie instaluje pakietów tak, by "najlepiej latały ze sprzętem", tylko Ty to robisz, nic nie zrobi się samo. Sabayon to prostsze, ale ciągle Gentoo, i też wymaga opieki nad sobą. Zwyczajnie oszczędź nam nerwów.
Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.10.2010 06:10:11 przez Barthalion.)
|
|
| 18.10.2010 06:10:01 |
|