Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
openSUSE 11.4 problem z konfiguracją dsl - brak pakietu linux-atm-lib
Autor Wiadomość
PuMFeEK Offline
Użytkownik

Liczba postów: 26
Reputacja: 0
openSUSE 11.4 problem z konfiguracją dsl - brak pakietu linux-atm-lib
Witam, użytkownik Ubuntu postanowił spróbować czegoś nowego i wybór padł na openSUSE 11.4. Niestety, ale już od samego początku mam problem z najważniejszą rzeczą, czyli internetem...

Korzystam z internetu przez PPPoE Ethernet, w ubuntu wystarczyło wpisać w terminalu komendę 'sudo pppoeconf', podać login i hasło i internet działał bez żadnych problemów, w openSUSE o ile się zorientowałem nie ma żadnej podobnej komendy którą należy wpisać w terminalu. Spróbowałem więc przez Yast dodać nowe połączenie DSL, podałem wszystkie niezbędne dane i na samym końcu wyskoczył mi komunikat, że należy zainstalować dwa pakiety - smmtp (nie wiem czy dobrze napisałem, ale jakoś tak on brzmiał) oraz linux-atm-lib - pierwszy pakiet zainstalował się bez problemu, drugi niestety nie chce się zainstalować - nie ma go na płycie?

Poszperałem w google i pobrałem trzy pakiety: libatm1-2.5.0-149.3.i586.rpm linux-atm-2.5.0-149.3.i586.rpm linux-atm-devel-2.5.0-149.3.i586.rpm

Zainstalowałem je, restart i niestety nadal to samo, nadal chce pakiet linux-atm-lib zainstalować. Poszperałem dalej w google i znalazłem na jednym forum, aby edytować plik /usr/share/YaST2/modules/DSL.ycp i zamienić

Kod:
return ["smpppd", "ppp",  "pptp", "linux-atm-lib"];

na

Kod:
return ["smpppd", "ppp",  "pptp", "libatm1"];

zrobiłem tak, restart i nadal to samo.

Wyczytałem jeszcze na jednym forum, żeby spróbować utworzyć połączenie podczas instalacji systemu, ok przystąpiłem do tzw 'formata' i przy instalacji na samym początku odznaczyłem 'użyj automatycznej konfiguracji'. W dalszym etapie instalacji przy sekcji 'Sieć' próbowałem dodać połączenie DSL, ale to samo również chce pakiet linux-atm-lib.

No nic, dalej google. Dotarłem do tej strony https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=668586 w 9 komentarzu jest niby jakiś patch (https://bugzillafiles.novell.org/attachm...id=418992) nie wiedziałem gdzie go wrzucić, więc zrobiłem tak jak w nim jest opisane, czyli:

/usr/share/YaST2/modules/DSL.ycp

Kod:
return ["smpppd", "ppp",  "pptp", "libatm1"];

na

Kod:
return ["smpppd", "ppp",  "pptp"];

restart i nic nie pomogło... Z tego co się domyślam to ten patch trzeba umieścić jakoś na płycie i ponownie zainstalować system, ktoś wie gdzie i jak go wgrać? Lub czy coś trzeba jeszcze zrobić w systemie (według tego patcha) oprócz zmiany tej linijki? Bo nie wiem o co chodzi z tym:

Cytat:---
src/modules/DSL.ycp | 2 +-
1 file changed, 1 insertion(+), 1 deletion(-)

Index: yast2-network-2.20.10/src/modules/DSL.ycp
===================================================================
--- yast2-network-2.20.10.orig/src/modules/DSL.ycp
+++ yast2-network-2.20.10/src/modules/DSL.ycp
@@ -568,7 +568,7 @@ global define void SelectHW(integer whic

Z góry dzięki za pomoc
20.03.2011 12:10:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz