Witam, użytkownik Ubuntu postanowił spróbować czegoś nowego i wybór padł na openSUSE 11.4. Niestety, ale już od samego początku mam problem z najważniejszą rzeczą, czyli internetem...
Korzystam z internetu przez PPPoE Ethernet, w ubuntu wystarczyło wpisać w terminalu komendę 'sudo pppoeconf', podać login i hasło i internet działał bez żadnych problemów, w openSUSE o ile się zorientowałem nie ma żadnej podobnej komendy którą należy wpisać w terminalu. Spróbowałem więc przez Yast dodać nowe połączenie DSL, podałem wszystkie niezbędne dane i na samym końcu wyskoczył mi komunikat, że należy zainstalować dwa pakiety - smmtp (nie wiem czy dobrze napisałem, ale jakoś tak on brzmiał) oraz linux-atm-lib - pierwszy pakiet zainstalował się bez problemu, drugi niestety nie chce się zainstalować - nie ma go na płycie?
Poszperałem w google i pobrałem trzy pakiety: libatm1-2.5.0-149.3.i586.rpm linux-atm-2.5.0-149.3.i586.rpm linux-atm-devel-2.5.0-149.3.i586.rpm
Zainstalowałem je, restart i niestety nadal to samo, nadal chce pakiet linux-atm-lib zainstalować. Poszperałem dalej w google i znalazłem na jednym forum, aby edytować plik /usr/share/YaST2/modules/DSL.ycp i zamienić
Kod:
return ["smpppd", "ppp", "pptp", "linux-atm-lib"];
na
Kod:
return ["smpppd", "ppp", "pptp", "libatm1"];
zrobiłem tak, restart i nadal to samo.
Wyczytałem jeszcze na jednym forum, żeby spróbować utworzyć połączenie podczas instalacji systemu, ok przystąpiłem do tzw 'formata' i przy instalacji na samym początku odznaczyłem 'użyj automatycznej konfiguracji'. W dalszym etapie instalacji przy sekcji 'Sieć' próbowałem dodać połączenie DSL, ale to samo również chce pakiet linux-atm-lib.
No nic, dalej google. Dotarłem do tej strony
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=668586 w 9 komentarzu jest niby jakiś patch (
https://bugzillafiles.novell.org/attachm...id=418992) nie wiedziałem gdzie go wrzucić, więc zrobiłem tak jak w nim jest opisane, czyli:
/usr/share/YaST2/modules/DSL.ycp
Kod:
return ["smpppd", "ppp", "pptp", "libatm1"];
na
Kod:
return ["smpppd", "ppp", "pptp"];
restart i nic nie pomogło... Z tego co się domyślam to ten patch trzeba umieścić jakoś na płycie i ponownie zainstalować system, ktoś wie gdzie i jak go wgrać? Lub czy coś trzeba jeszcze zrobić w systemie (według tego patcha) oprócz zmiany tej linijki? Bo nie wiem o co chodzi z tym:
Cytat:---
src/modules/DSL.ycp | 2 +-
1 file changed, 1 insertion(+), 1 deletion(-)
Index: yast2-network-2.20.10/src/modules/DSL.ycp
===================================================================
--- yast2-network-2.20.10.orig/src/modules/DSL.ycp
+++ yast2-network-2.20.10/src/modules/DSL.ycp
@@ -568,7 +568,7 @@ global define void SelectHW(integer whic
Z góry dzięki za pomoc