Nie wiedziałem jak nazwać, zatem opiszę o co chodzi i gdzie (na pewno, bo być może jeszcze w innych sytuacjach również) się sprawdza.
Otóż zauważyłem, że w Kubuntu, szczególnie w jego fazach rozwoju nowej wersji, programy, które mają swoje spolszczenia (i generalnie wersje językowe) występują wyłącznie w wersji angielskiej. Dotyczy to np. vlc, krusadera - być może innych, tu zaobserwowałem.
Bierze się to stąd, że programy są tak spaczkowane, że spolszczenia lądują w:
Kod:
/usr/share/locale/pl/LC_MESSAGES
podczas gdy system oczekuje ich w:
Kod:
/usr/share/locale-langpack/pl/LC_MESSAGES
Pliki mają nazwę: nazwa_programu.mo
Niestety konfiguracja programu dokonywana przez APTa powoduje... usunięcie pliku *.mo lądującego w pierwszym z katalogów (przynajmniej gdy się ma localepurge, nie wiem, czy bez tego programu również).
Rozwiązanie jest proste:
1. W katalogu
Kod:
/var/cache/apt/archives/
znajdujemy interesującą nas paczkę np. w przypadku vlc będzie to vlc-data-wersja.deb
2. Paczkę tę rozpakowujemy poleceniem:
Kod:
sudo dpkg -x /var/cachce/apt/archives/nazwa_paczki.deb /katalog_docelowy
(ja zwykle rozpakowuję do ~/tmp, ale to kwestia przyzwyczajenia).
3. Teraz wystarczy przekopiować plik *.mo
Kod:
sudo cp /katalog_docelowy/usr/share/locale/pl/LC_MESSAGES/nazwa_programu.mo /usr/share/locale-langpack/pl/LC_MESSAGES/
I tyle. Ponowne uruchomienie programu winno być już w polskiej wersji językowej.Teraz można jeszcze usunąć katalog utworzony przez dpkg -x
Kod:
sudo rm -rf /ścieżka_do_katalogu_docelowego
Oczywiście można tak postąpić z każdą paczką językową.
Podane rozwiązanie - jest dla Kubuntu, zatem używa sudo. Nie wiem, czy w innych dystrybucjach występuje ten problem, ale jeśli tak, to w przypadku, gdy korzystają one ze "zwykłego" konta root i nie korzystają z sudo, operacje wykonywane tu przez sudo należy wykonać na koncie roota. Uwaga na ostatnie polecenie tj. usuwające utworzony katalog: należy być absolutnie pewnym lokalizacji, albowiem rm -rf wykasuje ten katalog, który wskazaliśmy bez ostrzeżenia i możliwości odtworzenia, zatem pomyłka może być bolesna.
Do znalezienia pliku *.mo, czyli podglądnięcia paczki *.deb osobiście używam krusadera, bo mi łatwiej, ale można użyć jakiegokolwiek sposobu, jakiegokolwiek programu, który potrafi rozpakować paczkę *.deb.