Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ostateczne rozstanie z Windows'em - wybór dystrybucji na stałe
Autor Wiadomość
lynxon Offline
Użytkownik

Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Question Ostateczne rozstanie z Windows'em - wybór dystrybucji na stałe
Witam.
Choć posiadam oryginalną Vistę HP to jednak chciałbym powoli przesiąść się na dłużej na linuksa. Proszę o pomoc.
To co mnie powstrzymuje to wybór dystrybucji która miałaby zagościć u mnie na stałe jako system główny. Jestem zwykłym userem komputera, niezaawansowanym. Dobrze czułem się na ubuntu, ale cykl wydawniczy tej dystrybucji mnie odstraszył, nie chcę reinstalować systemu co pół roku a LTS mnie nie przekonuje ponieważ chce być na bieżąco.
Druga rzecz to GNOME3 i Unity, które zupełnie do mnie nie trafiają, a niestety dużo dystrybucji przejdzie niedługo na trójkę. Tak więc z doborem środowiska graficznego tez może być problem, choć najbliżej po GNOME 2 jest mi do KDE (Xfce jest podobno trochę mało rozbudowany, a ja potrzebuję pełnowartościowy system, ale nie wiem czy KDE jest w miarę stabilne).
W moim przypadku chyba dobrze sprawdziłaby się dystrybucja ciągła, choć tych niewiele. (co do ciągłych to zaciekawiły mnie PcLinuxOS i Sabayon).

Potrzebuję dystrybucji stabilnej i w miarę łatwej w obsłudze (coś jak ubuntu), bez zbędnych kompilacji i tym podobne.
Jaka dystrybucja byłaby dla mnie najlepsza w tej sytuacji?
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

---
Geforce 9800GTX+, 4 GB ram, Core2Duo E7400 2,8 Ghz
20.04.2011 19:32:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kwpolska Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 301
Reputacja: 16
RE: Ostateczne rozstanie z Windows'em - wybór dystrybucji na stałe
Xfce4 jest rozbudowane, można używać wszystkiego. U mnie działa. Z dystrybucji to polecam wszystko tylko nie ubuntu. Dla ciebie odpowiednia będzie Fedora.

Debian(opodobne) i problemy z WiFi? Zajrzyj do wiki.
Jeśli ci pomogłem - polecam pacnąć w takiego pana trochę niżej: [Obrazek: postbit_reputation.gif]
20.04.2011 19:45:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Barthalion Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 1 029
Reputacja: 20
Jeśli KDE albo Xfce - może Aptosid?

Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
20.04.2011 20:16:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Enlik Offline
„techniczny”

Liczba postów: 1 043
Reputacja: 26
Barthalion
Cytat:Potrzebuję dystrybucji stabilnej i w miarę łatwej w obsłudze (coś jak ubuntu), bez zbędnych kompilacji i tym podobne.
więc don't bądź silly. Tongue

[Obrazek: zeDGS.png]
Please don't steal my focus!
| git
20.04.2011 20:23:45
Barthalion Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 1 029
Reputacja: 20
Masz system OOTB, Sid ewentualnie wysypie zależności przy aktualizacji (co prędzej czy później jest poprawione), nie ma zbędnych kompilacji i tym podobnych.

Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
20.04.2011 20:29:32
lynxon Offline
Użytkownik

(20.04.2011 20:16:44)Barthalion napisał(a):  może Aptosid?

Przyznam szczerze, że nie spotkałem się jeszcze z tym ;p, aż musiałem poszukać, ale informacji na ten temat nie ma zbyt wiele w sieci.

(20.04.2011 19:45:29)Kwpolska napisał(a):  Dla ciebie odpowiednia będzie Fedora.

Myślałem, że ten "poligon doświadczalny" jak niektórzy ją określają stabilnością nie grzeszy ;p. Poza tym nowa wersja też pojawia się jakoś dwa razy w roku z tego co się orientuję.

A o tych wspomnianych przeze mnie, bardziej popularnych distrach: PcLinuxOS, Sabayon czy LMDE jesteście w stanie mi coś podpowiedzieć?
Widzę, że jesteście zaawansowanymi userami (tutaj np. Arch i inne). Ja zwykłym userem, dlatego szukam systemu, który łatwo mi będzie "utrzymać" ;p. Do domowych zastosowań, multimediów. A przy tym mógłby ładnie wyglądać, bo wiem że Linux potrafi ładnie wyglądać Wink

Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.04.2011 20:41:03 przez lynxon.)
20.04.2011 20:38:59
bLiNd Offline
Użytkownik

Liczba postów: 30
Reputacja: 4
Debian Stable. Stabilny, bez zbędnych komplikacji (po wstępnej konfiguracji), spokój i środowisko GNOME2 na najbliższe dwa-trzy lata. No chyba, że kluczowe są najnowsze wersje oprogramowania...

[Obrazek: 137681-1.png]
20.04.2011 21:44:59
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
Po pierwsze - ściągnij sobie w miarę nowe livecd z popularnymi środowiskami graficznymi: GNOME2 (to już raczej będzie odchodzić w niepamięć i niebawem jeszcze tylko archaik Debian będzie je oferować), GNOME3, Unity 3D/2D, KDE4 i XFCE4. Nie jest w tym momencie ważne jaka to będzie dystrybucja, a tylko i wyłącznie środowisko - wybierz to, które będzie Ci najlepiej pasować.
Po drugie - dystrybucja. Szukaj takiej, która ma jak najlepsze wsparcie: wiki, help, społeczność... To pomoże i na pewno nigdy nie zaszkodzi.
Po trzecie - bez mitologizowania. Używam od 2 lat Kubuntu, które zachowuje się jak rolling (na moim komputerze; podobnie może być z każdą inną dystrybucją). Drugi mit to "w miarę stabilne KDE". Otóż KDE jest stabilne. Koniec kropka.
Reszta? Cóż, wybór należy do Ciebie. Każdy, którego dokonasz będzie właściwy i dobry o ile tylko przeglądniesz sobie co każdy z systemów oferuje. Większość to livecd, zatem możesz przetestować w miarę bez problemów.
Teraz krótkie info:
Slackware - raczej chyba nie dla Ciebie ("zwykły user", który choć Slacka nie wyklucza, to jest on od usera, zwykłego dość wymagający).
Gentoo - jw. tylko jeszcze bardziej; obawiam się, że nawet przez instalację nie przejdziesz.
Fedora - jak najbardziej (niebawem zniknie GNOME2).
OpenSUSE - jak najbardziej (niebawem zniknie GNOME2).
Ubuntu - jak najbardziej (choć obecnie będzie to raczej na pewno system z Unity)
Kubuntu (i pozostałe jak Xubuntu) - jak najbardziej
Chakra - jak najbardziej
PCLinuxOS - jak najbardziej
Mandriva/Mageia - jak najbardziej (i tę bym na początek polecał)
Debian - tu zależy, ale... powiem tak: trzeba być cholernie świadomym, by tego systemu używać; raczej nie polecałbym, ale i nie odradzałbym, w Twoim przypadku
Debianopochodne (Aptonsid, Mepis, Knoppix, Kanotix) - jak Debian; jedynie Mepis bądź Kanotix wydaje się być sensownym wyborem dla nowicjusza
Sabayon - piękny system, który niestety ma to do siebie, że instalacja programów trwa wieki.
Pardus - po prostu nie jestem przekonany
Mint - wolę Ubuntu i tyle, choć bez żadnego uzasadnienia.

Teraz jeszcze jeden i najważniejszy mit, który się pojawia u Ciebie: stabilność. Otóż każdy system jest stabilny o ile go... nie spieprzysz. Jeśli tylko i wyłącznie poczujesz się jakby Ci dali brzytwę, to nawet Debiana stable wywrócisz w 5 minut. Każdy, w miarę rozwinięty i stojący na trwałych podstawach system jest stabilny. Obecne środowiska graficzne są stabilne (KDE4, XFCE4, LXDE) i bóg raczy wiedzieć jakie (GNOME3 i Unity), bo zbyt nowe by cokolwiek powiedzieć. Nadto jeszcze jest jedno stabilne, które odeszło już: KDE 3.5 oraz również stabilne, które odchodzi już GNOME2.
20.04.2011 22:29:35
lynxon Offline
Użytkownik

pavbaranov co rozumiesz przez to mówiąc że od dwóch lat Kubuntu zachowuje się jakrolling? Aktualizujesz bez reinstalki czy po prostu używasz lts?
21.04.2011 07:33:53
Enlik Offline
„techniczny”

Liczba postów: 1 043
Reputacja: 26
Cytat:Otóż każdy system jest stabilny
Jeden ma większą tendencję do aktualizacji przynoszących niespodzianki lub wymaga więcej uwagi ze strony użytkownika, bo inaczej coś się może posypać. To też można uznać za stabilność.

PCLinuxOS - całkiem sympatyczny, wydaje się, że stabilny, świeże programy
Sabayon - instalacja nie trwa „wieki”, bez przesady, choć faktycznie jest dość powolna; wydaje mi się, że wymaga nieco więcej uwagi niż ww., ale nadrabia bogatym repozytorium, dobrym wsparciem (głównie po angielsku, ale polskie forum też jest), świeżym oprogramowaniem…
Dowolna z powyższych może Ci się spodobać.

[Obrazek: zeDGS.png]
Please don't steal my focus!
| git
21.04.2011 08:32:41
Odpowiedz