Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conky - konfiguracja odczytywania partycji C,D,E i nie tylko
Autor Wiadomość
xamil Offline
Użytkownik

Liczba postów: 16
Reputacja: 0
Conky - konfiguracja odczytywania partycji C,D,E i nie tylko
Witam, zacząłem się bawić conky, ściagnałem parę confingów z tematu na tym forum, troszkę pozamieniałem, porządki porobiłem itd, ale mam pewne problemy, bo do pełnego szczęścia mnie ogranicza:

1. Jaka jest dokładna ścieżka do każdej z partycji na HDD? moje konto ma nick xamil jak to bedzie ważne. na C mam Windę, na D mam Linuxa a na E mam swoje dane i chcę w confingu mieć widoczne wszystkie 3 partycje, a widoczne mam jeden czyli home.

2. Chciałbym, żebym mógł odczytywać temperatury HDD, CPU i GPU, znalazłem w google poradnik, żeby coś w repo zrobić, porobiłem. Następnie daje jakieś liniki, żeby pokazywało temperaturę i daję zapisz to całe conky mi znika. Po usunieciu tych linijek conky wraca.

3. Jest jakiś config do conky, który by odcztywał maile z http://www.wp.pl? Bo na gmail jest, ale ja mam konto na WP Wink

4. Chciałbym dodać logo ubuntu do conky, w tym celu posługuję się:

Kod:
${image ścieżka/do/obrazek.jpg -p pozycjaY,pozycjaX -s wymiarYxwymiarX}

zdjęcie mam w folderze xamil (katalog domowy) o nazwie k.jpg

I daję config:
Kod:
${image xamil/k.jpg -p 200,200 -s 200x300}
lub:
Kod:
${image home/k.jpg -p 200,200 -s 200x300}
I niestety nie działa, a w confingu pokazuje ${image}

Confing, oczywiście jest w wersji beta, niedokończony. Na tą chwile szukam różnych confingów, pozniej zabieram się za porządkowanie :
Kod:
# Use Xft?
    use_xft yes
    xftfont Monospace:size=8
    xftalpha 0.8
    text_buffer_size 32768

# Update interval in seconds
    update_interval 1

# This is the number of times Conky will update before quitting.
    # Set to zero to run forever.
    total_run_times 0

# Create own window instead of using desktop (required in nautilus)
    own_window yes
    own_window_transparent yes
    own_window_type override
    #own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager

# Use double buffering (reduces flicker, may not work for everyone)
    double_buffer yes

# Minimum size of text area
    minimum_size 180 0

# Draw shades?
    draw_shades no

# Draw outlines?
    draw_outline no

# Draw borders around text
    draw_borders no

# Stippled borders?
    stippled_borders 0

# border margins
    border_margin 5

# border width
    border_width 1

# Default colors and also border colors
    default_color white
    #default_shade_color black
    #default_outline_color white
    own_window_colour white

# Text alignment, other possible values are commented
    #alignment top_left
    alignment top_right
    #alignment bottom_left
    #alignment bottom_right

# Gap between borders of screen and text
    # same thing as passing -x at command line
    gap_x 2
    gap_y 50

# Subtract file system buffers from used memory?
    no_buffers yes

# set to yes if you want all text to be in uppercase
    uppercase no

# number of cpu samples to average
    # set to 1 to disable averaging
    cpu_avg_samples 2

# number of net samples to average
    # set to 1 to disable averaging
    net_avg_samples 2

# Force UTF8? note that UTF8 support required XFT
    override_utf8_locale yes

# Add spaces to keep things from moving about?  This only affects certain objects.
    use_spacer none

#If you want a Gmail notify, put the this parameter after the line "${font Radio Space:size=14}b${font}   Public Ip: $alignr${execi 1 ~/.scripts/ip.sh}" in all 3 cases, whithout "#" and replace user password.
    #${voffset 4}${font FreeSans:size=14}@${font}${execpi 300 python ~/.scripts/gmail_parser.py user password 3}
    default_bar_size 150 8

TEXT
    #DATA
${font Radio Space:size=32}${time %e}$font
      ${font Radio Space:size=10}${offset 50}${voffset -40}${time %m %G}$font
       ${offset 50}${voffset 8}${time %A}
    ${offset 120}${voffset -40}${font OpenLogos:size=40}$font
    ${font Radio Space:size=40}$alignc${time %H:%M}$font

#SYSTEM
${font Radio Space:size=11}SYSTEM${font}${hr 2}

${font OpenLogos:size=10}${font}${font Radio Space:size=9} Kernel:$font $kernel
     ${font StyleBats:size=10}${font} ${font Radio Space:size=9}CPU: Intel E5200
                 ${freq}MHz

${font Radio Space:size=11}TEMP${font}${hr 2}
   #RAM
${font Radio Space:size=11}RAM${font} ${hr 2}

${font StyleBats:size=10}${font} ${font Radio Space:size=9}RAM: $memperc% $font ${membar 8,60}
     ${font StyleBats:size=10}${font} ${font Radio Space:size=9}SWAP: $swapperc% $font ${swapbar 8,60}

${font Radio Space:size=11}DYSKI${font} ${hr 2}  

${font PizzaDude Bullets:size=10}${font} ${font Radio Space:size=9}Home: $memperc% ${font}${fs_bar 8,60 /home}

${font Radio Space:size=11}INTERNET${font} ${hr 2}

${font StyleBats:size=10} Adres IP:  ${execi 300 wget -O - http://ip.tupeux.com | tail}

Down: ${downspeed eth0}
        Up:      ${upspeed eth0}${font}

${font Radio Space:size=11}CZAS${font} ${hr 2}

${font Radio Space:size=12}$alignc$uptime
21.04.2011 13:02:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kwpolska Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 301
Reputacja: 16
RE: Conky - konfiguracja odczytywania partycji C,D,E i nie tylko

1. pokaz
    Kod:
    ls /media; ls /mnt
  2. sensory znajdz.
  3. osobny software?
  4. Kod:
    ${image /home/xamil/k.jpg -p 200,200 -s 200x300}

Debian(opodobne) i problemy z WiFi? Zajrzyj do wiki.
Jeśli ci pomogłem - polecam pacnąć w takiego pana trochę niżej: [Obrazek: postbit_reputation.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.04.2011 14:42:40 przez Kwpolska.)
21.04.2011 14:42:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Barthalion Offline
NIE MA MENU

Liczba postów: 1 029
Reputacja: 20
(21.04.2011 13:02:47)xamil napisał(a):  ściagnałem parę confingów z tematu na tym forum
Configów, bez n. Wiem, czepiam się.

(21.04.2011 13:02:47)xamil napisał(a):  1moje konto ma nick xamil jak to bedzie ważne.
Nick możesz mieć jaki chcesz, ale rozumiem, że nazywasz w ten sposób nazwę użytkownika.

(21.04.2011 13:02:47)xamil napisał(a):  Jaka jest dokładna ścieżka do każdej z partycji na HDD? Na C mam Windę, na D mam Linuxa a na E mam swoje dane i chcę w confingu mieć widoczne wszystkie 3 partycje, a widoczne mam jeden czyli home.
Posługujesz się niestety oznaczeniami z Windowsa, które nawet tam są czysto umowne. W Linuksie są za to pliki urządzeń, które trzeba najpierw zamontować w dowolnym miejscu, by zobaczyć ich zawartość. /dev/sdxn - x to kolejne litery alfabetu (od a), oznaczające kolejne dyski, n to kolejne liczby oznaczające partycje (od 1).
Nie znam także systemów plików Twoich partycji. Prawdopodobnie Ubuntu oraz /home jest na ext4, Windows na NTFS, ale nie wiem co z danymi. Jeśli jednak montujesz je w stałych punktach za pomocą pliku /etc/fstab wystarczy zajrzeć do dokumentacji Conky'ego; fs_used /zamontowana/partycja pokazuje zajęte miejsce na /zamontowanej/partycji, fs_free /zamontowana/partycja wolne, a fs_size /zamontowana/partycja całkowity rozmiar. Po więcej odsyłam do samej dokumentacji - kliknij mnie.

(21.04.2011 13:02:47)xamil napisał(a):  Chciałbym, żebym mógł odczytywać temperatury HDD, CPU
Co do dysku to hddtemp oraz plik /etc/sudoers. Co do procesora - uwaga, znowu znalezione w dokumentacji - hwmon temp n, gdzie n to któryś ze rdzeni. Jeśli masz tylko jeden jak Enlik, nie wpisuj wcale.

(21.04.2011 13:02:47)xamil napisał(a):  (jakieś) GPU
(21.04.2011 13:02:47)xamil napisał(a):  znalazłem w google (jakiś) poradnik, żeby coś w (jakimś) repo zrobić, porobiłem. Następnie daje jakieś liniki, żeby pokazywało temperaturę i daję zapisz to całe conky mi znika. Po usunieciu tych linijek conky wraca.
Zostawiłem swoją szklaną kulę w innych spodniach, mógłbyś zastąpić wszystkie pogrubienia bardziej szczegółowymi informacjami?

(21.04.2011 13:02:47)xamil napisał(a):  3. Jest jakiś config do conky, który by odcztywał maile z http://www.wp.pl? Bo na gmail jest, ale ja mam konto na WP Wink
Poczytaj o IMAP oraz POP3, a potem marsz do dokumentacji, ewentualnie wyszukiwarki.

(21.04.2011 13:02:47)xamil napisał(a):  
Kod:
${image xamil/k.jpg -p 200,200 -s 200x300}
lub:
Kod:
${image home/k.jpg -p 200,200 -s 200x300}
I niestety nie działa, a w confingu pokazuje ${image}
Uruchom terminal i wpisz w nim
Kod:
echo $HOME && ls /
Wyciągnij wnioski.

Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.04.2011 07:03:20 przez Barthalion.)
22.04.2011 07:01:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xamil Offline
Użytkownik

(22.04.2011 07:01:48)Barthalion napisał(a):  Nick możesz mieć jaki chcesz, ale rozumiem, że nazywasz w ten sposób nazwę użytkownika.
Chodzi mi o to że moje konto ma nick xamil, i myślałem że nazwa ta znajdzie się w ścieżce (do dysków C,D,E) dla panelu Conky a konkretnie do % zajetego dysku.

(22.04.2011 07:01:48)Barthalion napisał(a):  Posługujesz się niestety oznaczeniami z Windowsa, które nawet tam są czysto umowne. W Linuksie są za to pliki urządzeń, które trzeba najpierw zamontować w dowolnym miejscu, by zobaczyć ich zawartość. /dev/sdxn - x to kolejne litery alfabetu (od a), oznaczające kolejne dyski, n to kolejne liczby oznaczające partycje (od 1).
Nie znam także systemów plików Twoich partycji. Prawdopodobnie Ubuntu oraz /home jest na ext4, Windows na NTFS, ale nie wiem co z danymi. Jeśli jednak montujesz je w stałych punktach za pomocą pliku /etc/fstab wystarczy zajrzeć do dokumentacji Conky'ego; fs_used /zamontowana/partycja pokazuje zajęte miejsce na /zamontowanej/partycji, fs_free /zamontowana/partycja wolne, a fs_size /zamontowana/partycja całkowity rozmiar. Po więcej odsyłam do samej dokumentacji - kliknij mnie.
Co mam zrobić, żebyś poznał mój system plików? Jakis screen itp? Tak, wiem ze posługuję się oznaczeniami z Windowsa, ale nie wiem jakie są w Ubuntu tak wiec przepraszam za wprowadzanie w bład Wink

(22.04.2011 07:01:48)Barthalion napisał(a):  Co do dysku to hddtemp oraz plik /etc/sudoers. Co do procesora - uwaga, znowu znalezione w dokumentacji - hwmon temp n, gdzie n to któryś ze rdzeni. Jeśli masz tylko jeden jak Enlik, nie wpisuj wcale.
Nie bardzo rozumiem

(22.04.2011 07:01:48)Barthalion napisał(a):  Zostawiłem swoją szklaną kulę w innych spodniach, mógłbyś zastąpić wszystkie pogrubienia bardziej szczegółowymi informacjami?
Link ten znalazłem w temacie, gdzie były wszystkie confingi do Conky, trzeba było do repo coś powklejac coś ze słowai sensor

(22.04.2011 07:01:48)Barthalion napisał(a):  
Cytat:3. Jest jakiś config do conky, który by odcztywał maile z http://www.wp.pl? Bo na gmail jest, ale ja mam konto na WP Wink
Poczytaj o IMAP oraz POP3, a potem marsz do dokumentacji, ewentualnie wyszukiwarki.
Dasz linki, dobroduszny człowieku? Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.04.2011 13:39:20 przez Kwpolska.)
22.04.2011 13:33:51
mariom Offline
zbanowany

Liczba postów: 1 021
(22.04.2011 13:33:51)xamil napisał(a):  Chodzi mi o to że moje konto ma nick xamil, i myślałem że nazwa ta znajdzie się w ścieżce (do dysków C,D,E) dla panelu Conky a konkretnie do % zajetego dysku.
Nick to Ty masz na ircu, xmpp, etc. W systemie masz nazwę, nazwę użytkownika. Tylko słów się czepia, oj tam.

(22.04.2011 13:33:51)xamil napisał(a):  Co mam zrobić, żebyś poznał mój system plików? Jakis screen itp? Tak, wiem ze posługuję się oznaczeniami z Windowsa, ale nie wiem jakie są w Ubuntu tak wiec przepraszam za wprowadzanie w bład Wink
Oznaczenia windowsa są dla nas nic nie warte. Nie odzwierciedlają one w żaden sposób rozmieszczenia partycji na dysku. Wklej na forum wynik sudo fdisk -l /dev/sda.

(22.04.2011 13:33:51)xamil napisał(a):  Link ten znalazłem w temacie, gdzie były wszystkie confingi do Conky, trzeba było do repo coś powklejac coś ze słowai sensor
Mała rada na przyszłość - nie wklejaj bezmyślnie wszystkiego do terminala, bo później będzie płacz, że coś nie działa. Nie rozumiesz co dane polecenie robi? Sprawdź. Google albo man zawsze pomogą.

(22.04.2011 13:33:51)xamil napisał(a):  Dasz linki, dobroduszny człowieku? Wink
Linki? Dokumentacja conky dostępna na ich stronie oraz man conky.

Temat rozwiązany? Dodaj [solved]!
Tekst z konsoli, kod jakiś? Użyj [code]!
blog
22.04.2011 13:57:40
Barthalion Offline
NIE MA MENU

(22.04.2011 13:33:51)xamil napisał(a):  Tak, wiem ze posługuję się oznaczeniami z Windowsa, ale nie wiem jakie są w Ubuntu tak wiec przepraszam za wprowadzanie w bład Wink
Nie w Ubuntu, a w Linuksie. W jaki sposób oznaczone są dyski i partycje opisałem w poprzednim poście.

(22.04.2011 07:01:48)Barthalion napisał(a):  Zostawiłem swoją szklaną kulę w innych spodniach, mógłbyś zastąpić wszystkie pogrubienia bardziej szczegółowymi informacjami?

(22.04.2011 13:33:51)xamil napisał(a):  trzeba było do repo coś powklejac coś ze słowai sensor
Umówmy się w ten sposób - z Twojego słownictwa wylatują słowa coś, jakiś i podobne.

(22.04.2011 13:33:51)xamil napisał(a):  Dasz linki, dobroduszny człowieku? Wink
Niestety nie dam, bo od wyszukiwarki nikt jeszcze nie umarł.

Google nigdy nie powie Ci: nie mam czasu, było, użyj szukajki, Google, RTFM, STFU
22.04.2011 18:28:41
mati75 Offline
Debian user

Liczba postów: 354
Reputacja: 15
Kod:
sudo fdisk -l
widok partycji
Kod:
sensors
temperatury

[Obrazek: sc3624_69556.gif]
23.04.2011 18:28:10
xamil Offline
Użytkownik

Cytat:Oznaczenia windowsa są dla nas nic nie warte. Nie odzwierciedlają one w żaden sposób rozmieszczenia partycji na dysku. Wklej na forum wynik sudo fdisk -l /dev/sda.
Proszę:
Kod:
Dysk /dev/sda: 1000.2 GB, bajtów: 1000204886016
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 121601
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
Identyfikator dysku: 0xa93994fd

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda1   *           1        5737    46082421    7  HPFS/NTFS
Partycja 1 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego.
/dev/sda2            5738      121600   930669547+   f  W95 Rozsz. (LBA)
Partycja 2 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego.
/dev/sda5            5738       11474    46082421    7  HPFS/NTFS
/dev/sda6           11475      121600   884587063+   7  HPFS/NTFS
Partycja 6 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego.

A chcę żeby pokazywały mi sie w conky 3 partycje, które mam. Czyżby /dev/sda1 mam wkleic w linijke, która jest odpowiedzialna za pokazanie % zawartości dysku? Wkleiłem do conky:
Kod:
${font PizzaDude Bullets:size=10}g${font} ${font Radio Space:size=9}Downloads: ${font}${fs_bar 6,30 /dev/sda6} ${fs_used /dev/sda6}/${fs_free /dev/sda6}
I niby działa, ale tutaj nie pasuje, pokazuje mi coś takiego, że jest zajęte 252KB na 996MB. Więc?

Cytat: Mała rada na przyszłość - nie wklejaj bezmyślnie wszystkiego do terminala, bo później będzie płacz, że coś nie działa. Nie rozumiesz co dane polecenie robi? Sprawdź. Google albo man zawsze pomogą.
Wątpie, czy to zrobiłem bezmyślnie, pisało, żeby wkleic poniższe linijki do terminala, żeby czujniki temperatury działały w confingu, wiec wkleiłem Wink
A poza tym udało mi się w conky jakimś cudem skonfigurować temperaturę dla 1 rdzenia, dla 2 niestety nie, a po wpisaniu sensors w terminalu pokazuje mi się tylko temp dla 1 rdzenia, dla 2 nie, a ja przecież mam dwa rdzenie Wink

Cytat:Nick to Ty masz na ircu, xmpp, etc. W systemie masz nazwę, nazwę użytkownika. Tylko słów się czepia, oj tam.
Masz rację, zwracam honor. Moja nazwa użytkownika to xamil, jeśli to jest ważne i bedzie w ścieżce do danej partycji Wink

Cytat:Umówmy się w ten sposób - z Twojego słownictwa wylatują słowa coś, jakiś i podobne.
Wiem, dałbym linka, ale nie mogę go znaleść. Ale linijki były takie same jak tutaj, w punkcie: PROCESOR:
Kod:
http://www.ubuntu-pomoc.org/conky-temperatura-dysku-twardego-karty-graficznej-i-procesora/

I te linijki do terminala wklejałem Wink

Po wpisaniu w terminal: sensors, pokazuja sie wszystkie temp i czujniki, wiec jest w porządku. Dalej nie mam temp 2 rdzenia oraz pojemności zajętych partycji Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.04.2011 09:17:53 przez xamil.)
25.04.2011 09:06:40
Barthalion Offline
NIE MA MENU

(25.04.2011 09:06:40)xamil napisał(a):  A chcę żeby pokazywały mi sie w conky 3 partycje, które mam. Czyżby /dev/sda1 mam wkleic w linijke, która jest odpowiedzialna za pokazanie % zawartości dysku? Wkleiłem do conky:
Kod:
${font PizzaDude Bullets:size=10}g${font} ${font Radio Space:size=9}Downloads: ${font}${fs_bar 6,30 /dev/sda6} ${fs_used /dev/sda6}/${fs_free /dev/sda6}
I niby działa, ale tutaj nie pasuje, pokazuje mi coś takiego, że jest zajęte 252KB na 996MB. Więc?
Tak jak pisałem, nie podajesz urządzenia blokowego tylko punkt montowania (czyli miejsce, gdzie masz widoczne pliki z tej partycji, najprościej mówiąc). W przypadku partycji domowej, /home. Systemowej - /. A w przypadku windowsowej - gdzie ją zamontujesz. Btw., wiesz, że chcesz mieć ilość zajętego/wolnego/całkowitego miejsca na dysku pokazywać przy prędkości pobierania?

Co do temperatur, pokazywanie jednej wartości jest jak najbardziej poprawne. Tak samo to działa u mnie, jeśli nie załaduję modułu coretemp (procesor Intela). Nawet jeśli jest załadowany, to muszę ręcznie wygrzebać wartości z polecenia sensors. Nie obawiałbym się spalenia pojedynczego rdzenia na Twoim miejscu. Wink

29.04.2011 06:38:42
xamil Offline
Użytkownik

1. Udało mi się już uporać z tymi partycjami, już wszystkie ładnie pokazują Wink

2. Jakie są koemndy do conky, zeby:
a) odczytywały inne czujniki temperatur?
Mam np: temp3, który ma +28*C, nie wiem co to jest, może mnie oświecicie? Zadnych dodatkowych czujników nie montowałem/kupowałem.

b) pokazywały obroty wentylatora (jeden z nich to pewnie ten chłodzący CPU)

c) był widoczny jakiś obrazek (mam na mysli logo Ubuntu w kolorze białym(

d) do standardowego odtwarzaca rhythmbox? Znalazłem jeden, ale nie pasuje bo pokazuje wszystko w jednej linijce, a chciałem zeby były pogrupowane na: tytuł, wykonawca, album, długosc

bardzo oczywiście za pomoc dziękuję Wink
29.04.2011 19:56:55
Odpowiedz