Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zwiększenie RAMu dla procesu
Autor Wiadomość
borys3k Offline
Użytkownik

Liczba postów: 114
Reputacja: 0
zwiększenie RAMu dla procesu
Witam,

Mam pytanie: czy można zwiększyć zużycie RAMu dla danego procesu, tak aby wykonał się szybciej? Z konsoli każdorazowo jakoś można dodać frazę, która będzie wykorzystywała jakiś procent RAMu? Mam 16 GB na kilku kościach i zazwyczaj na 1 proces jest przeznaczana tylko 1 kość i nie wiem jak to zmienić. Prosiłbym o sugestie.

Pozdrawiam
10.05.2011 12:01:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dragonn Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 709
Reputacja: 12
RE: zwiększenie RAMu dla procesu
Mnie się wydaję że każdy proces wykorzystuje tyle ile potrzebuje. Mam 2x2GB i zdarza mi się że jakiś proces wyjdzie poza 2GB. A jak że masz 16GB to jak masz 4x4GB? Bo jeszcze nie spotkałem się z procesem który by zużył ponad 4GB.

[Obrazek: archuserbar1hq2.png]
10.05.2011 15:01:44
stv Offline
Używacz

Liczba postów: 122
Reputacja: 4
Proces bierze tyle ramu ile potrzebuje. Jeśli pomimo dużej ilości ramu system mieli swapdyskiem, to możesz zmodyfikować ustawienia "swappiness" http://www.brunolinux.com/06-Fine_Tuning...iness.html (poza tym google wie dużo o tym).
Możesz też zwiększyć priorytet procesu poleceniem "nice" np: http://linux.about.com/library/cmd/blcmdl1_nice.htm. Oczywiście to zadziałe jeśli kilka procesów konkuruje o przydział czasu procesora, np. renderujesz coś, albo liczysz coś większego, a chcesz sobie płynnie oglądać film w tym czasie, to zwiekszasz priorytet odtwarzacza, żeby robota w rozrywce nie przeszkadzala Wink
10.05.2011 18:44:34
panjandrum Offline
ɯnɹpuɐɾuɐd

Liczba postów: 1 230
Reputacja: 38
Zwiększając zużycie pamięci RAM dla danego procesu nie oznacza, że będzie wykonywał się szybciej. Proces zabiera tyle pamięci ile potrzebuje. Lepiej zwiększ priorytet, tak jak pisze @stv. Jednak limit pamięci (i nie tylko) może być ustawiony globalnie w pliku /etc/security/limits.conf, gdy korzystasz z PAM (pam_limits) lub dla pojedynczego procesu programem ulimit (zobacz: ulimit -a). Ulimit jest wbudowanym poleceniem powłoki bash.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2011 19:24:19 przez panjandrum.)
10.05.2011 19:20:13
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS