Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
zwiększenie RAMu dla procesu
|
| Autor |
Wiadomość |
borys3k
Użytkownik
Liczba postów: 114
Reputacja: 0
|
zwiększenie RAMu dla procesu
Witam,
Mam pytanie: czy można zwiększyć zużycie RAMu dla danego procesu, tak aby wykonał się szybciej? Z konsoli każdorazowo jakoś można dodać frazę, która będzie wykorzystywała jakiś procent RAMu? Mam 16 GB na kilku kościach i zazwyczaj na 1 proces jest przeznaczana tylko 1 kość i nie wiem jak to zmienić. Prosiłbym o sugestie.
Pozdrawiam
|
|
| 10.05.2011 12:01:06 |
|
stv
Używacz
Liczba postów: 122
Reputacja: 4
|
RE: zwiększenie RAMu dla procesu
Proces bierze tyle ramu ile potrzebuje. Jeśli pomimo dużej ilości ramu system mieli swapdyskiem, to możesz zmodyfikować ustawienia "swappiness" http://www.brunolinux.com/06-Fine_Tuning...iness.html (poza tym google wie dużo o tym).
Możesz też zwiększyć priorytet procesu poleceniem "nice" np: http://linux.about.com/library/cmd/blcmdl1_nice.htm. Oczywiście to zadziałe jeśli kilka procesów konkuruje o przydział czasu procesora, np. renderujesz coś, albo liczysz coś większego, a chcesz sobie płynnie oglądać film w tym czasie, to zwiekszasz priorytet odtwarzacza, żeby robota w rozrywce nie przeszkadzala
|
|
| 10.05.2011 18:44:34 |
|
panjandrum
ɯnɹpuɐɾuɐd
Liczba postów: 1 230
Reputacja: 38
|
RE: zwiększenie RAMu dla procesu
Zwiększając zużycie pamięci RAM dla danego procesu nie oznacza, że będzie wykonywał się szybciej. Proces zabiera tyle pamięci ile potrzebuje. Lepiej zwiększ priorytet, tak jak pisze @stv. Jednak limit pamięci (i nie tylko) może być ustawiony globalnie w pliku /etc/security/limits.conf, gdy korzystasz z PAM (pam_limits) lub dla pojedynczego procesu programem ulimit (zobacz: ulimit -a). Ulimit jest wbudowanym poleceniem powłoki bash.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2011 19:24:19 przez panjandrum.)
|
|
| 10.05.2011 19:20:13 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości