Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Windows i EXT4 tylko do odczytu
Autor Wiadomość
Martinex Offline
Linux fanboy

Liczba postów: 455
Reputacja: 6
RE: Windows i EXT4 tylko do odczytu
Właśnie m.in dlatego zrezygnowałem z Ubuntu na rzecz Debiana by nie musieć się bawić w reinstalacje co jakiś czas. Postawić raz i mieć spokój z tym na lata.
5GB to już jest za mało. Najlepiej mieć te 10GB jednak. Miałem 6GB na system i miałem różne problemy. A to filmik na Youtube umierał (brak pamięci dla /tmp), a to nie dało się zainstalować dużej ilości aktualizacji dla systemu. No i ogólnie rzadko miałem powyżej 200MB wolnego na /. Nieraz dochodziło do sytuacji że nie było wolnego ani jednego bajta. Musiałem się liczyć z każdym megabajtem i wyszukiwałem te mniej potrzebne programy i odinstalowywałem by zyskać te kilka MB.

Ale w sumie masz rację, może zmniejszę tę partycję do 15GB, a uzyskane miejsce zostawię nie spartycjonowane i będzie służyć do testów np. nowego Ubuntu czy coś. Bo zapomniałem zostawić trochę miejsca właśnie na tego typu testy.

Ogólnie bardziej ufam Linuksom, więc wierzę że się super nie rozrośnie, przez to stałem się fanbojem Linuksa i przeciwnikiem Windowsów i wszystkiego co od Microsofotu (z wyjątkiem pierwszego XboksaTongue).
14.06.2011 20:06:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
Przy partycjach: /, /home, /swap, /cośtampozostałe (tzn. przestrzeń wymiany, partycje na inne systemy itp.) - partycja główna przyrasta Ci głównie przez:
- cache po instalacji programów (/var/apt/cache/) - ale przecież nikt Ci ich po instalacji nie każe trzymać na HDD, a już szczególnie starych (tzn. niedostępnych już w repozytoriach) wersji,
- logi systemowe (nieźle potrafią przyrosnąć Wink) - ale nikt Ci nie każe trzymać archiwalnych logów, zwłaszcza jeśli nie wiesz po co je masz trzymać Smile
- instalacje samych programów (których pliki umieszczane są w kilku miejscach, ale także i w katalogu głównym),
- instalacje programów umieszczających się w /opt - jeśli dużo takich programów używasz, to niekiedy warto jest utworzyć dla niego odrębną partycję
Miejsce te możesz nawet automatycznie w pewien sposób ograniczyć np. narzędziem localepurge, które usuwa z dysku inne wersje językowe dokumentacji itp. oprócz tych, które zostały w programie zdefiniowane. Nadto czyszczenie z niepotrzebnych już i "przeterminowanych" instalek (apt-get autoclean), z pozostałości po instalacjach (apt-get autoremove) i - tu bym jednak zalecał pewną wstrzemięźliwość, zwłaszcza gdy masz sporo programów z różnych środowisk (usuwanie osieroconych programów, np. deborphan).
I - za wyjątkiem owych aplikacji, które lądują w /opt /w mojej praktyce stosunkowo niewiele ich było/ - to ręczę Ci, że 15GB to zupełnie wystarczająca przestrzeń na katalog główny linuksa, która w dodatku jest zadana z pewnym naddatkiem.
14.06.2011 20:25:52
Martinex Offline
Linux fanboy

/var/cache/apt waży 80MB (synaptic ma włączoną opcję by kasować po instalacji)
/var/log waży 15MB
Instalacje programów, hmm to nie wiem. Wszystko instaluję przez apta/synaptica, rzadko z paczki deb (głównie przez zależności - instalacja w trybie offline)
W opt mam tylko google chrome i libreoffice, no i ten katalog waży prawie 400MB

Generalnie wszystkie programy powinienem mieć tylko w dwóch wersjach językowych, przynajmniej tyle wynika z tego co widzę w sypapticu. Czyli ok. Od biedy Polskie wersje mogę wywalić. Bardziej zależy mi na polskich słownikach.

apt-get autoclean - w synapticu mam gamę paczek w pozycji "autoremove", jednak kiedyś je zaznaczyłem do wywalenia to wywaliło mi wiele paczek, które były mi niezbędne. Nie wiem czemu, ale chyba mi wyświetla tam listę paczek, które są potrzebne jednak. Nie chcę kombinować, bo jak system padnie to będę mieć poważny problem (reinstalacja średnio wchodzi w grę - net mobilny).
14.06.2011 21:17:57
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
Bo lepiej sobie z tym (autoremove) radzi apt-get niż synaptic (i nie wiem dlaczego).
Jeśli chodzi o localepurge to nie jest program, który ingeruje w wersje językowe programów takich jak np. LO, a usuwa niepotrzebną dokumentację (np. chińską programu apt-get; albo inaczej - pozostawia wyłącznie te wersje, które sobie zaznaczysz w konfiguracji).
Logi w tej chwili mają 15MB a w przyszłości?
Cache APTa teraz to 80MB, ale jak przyjdzie Ci aktualizacja np. całego środowiska, to wzrośnie sobie miło do kilkuset, następne to dodatkowo znów kilkaset itd.
Te katalogi, szczególnie cache APTa dość szybko potrafią urosnąć Smile Ja np. mam KDE, które dostaje poprawki co miesiąc dzięki czemu wymieniam co miesiąć kilkaset MB softu Smile Nie wiem jak to będzie w Unity, ale np. ledwie pojawiło się G3 już jest zapowiedziane G3.2 Smile\
A co do opt, to... świeża instalka 11.04 w ogóle nie stworzyła mi takiego katalogu Smile
Nie będę Cię jednak namawiać na zoptymalizowanie wielkości katalogu głównego, czy stosowania narzędzi, które ja uważam za przydatne, bądź do robienia - co jakiś czas - porządków w systemie.

PS: Przy okazji - jeśli masz mobliny net i zależy Ci na każdym niemal ściągniętym bajcie - wyłącz sobie to usuwanie paczek po instalacji w Synaptiku. Lepiej zrobić to ręcznie (np. apt-get clean) wówczas, gdy przekonasz się, że wszystkie paczki się dobrze zainstalowały i skonfigurowały.
14.06.2011 22:00:30
Martinex Offline
Linux fanboy

Synaptic w Ubuntu nie robił mi problem z autoremove, w Debianie raz wywaliłem paczki, to zniknął mi GDM, wiele pakietów z Gnome, więc nie za ciekawieTongue.

System był zainstalowany jakoś w okolicach września (nie wiem jak sprawdzić), w cache apta nie ma żadnych paczek DEB. Jakby były to by katalog ważył znacznie więcejSmile. Przerabiałem problem ciężkiego katalogu cache apta, dlatego czyszczę to od razu.
Bardzo rzadko instaluję programy i aktualizacje, więc na razie ten problem w ogóle odpada.

PS: owy mobilny net to 2GB limitu na 28 dni na kartę, dlatego daję sobie spokój z aktualizacjami, ew. biorę dysk i ściągam w pracy lub gdzieś indziej.
14.06.2011 22:13:54
Odpowiedz