Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Pytanie: Chakra: czy można w niej zainstalować np. Adobeair oraz Audacious?
|
| Autor |
Wiadomość |
lawojku
Użytkownik
Liczba postów: 29
Reputacja: 0
|
Pytanie: Chakra: czy można w niej zainstalować np. Adobeair oraz Audacious?
Nie używam tej dystrybucji, choć się przymierzam, żeby trochę potestować. Moje pytanie zatem nie jest problemem tylko pytaniem  . Czy można tam zainstalować audacious oraz adobeair?..., ponieważ w wyszukiwarkach dotyczących packages dla Chakra - nie ma tych rzeczy w repozytoriach. Na live cd również mi się to nie udało (plik bin). Ciekaw jestem, jeżeli można, to poproszę o odpowiedź.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.06.2011 10:49:42 przez lawojku.)
|
|
| 16.06.2011 10:48:19 |
|
lawojku
Użytkownik
|
RE: Pytanie: Chakra: czy można w niej zainstalować np. Adobeair oraz Audacious?
dzięki, ..
..że jest milionard innych odtwarzaczy, to wiem  , chodziło mi jednak o audacious konkretnie, ale to na razie tak pytam z ciekawości.
|
|
| 16.06.2011 14:05:43 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
Pomijając fakt, że Chakra to nie RPM, to skoro chcesz aplikacje Gtk to dlaczego chcesz bodaj najbardziej ortodoksyjną dystrybucję KDE/Qt? Nie lepiej sięgnąć po Archa, skoro już ma być ta gałąź dystrybucji?
Sam nie próbowałem, ale z wypowiedzi innych, wynika, że pomimo iż istnieje możliwość uruchamiania na Chakrze aplikacji gtk (bundle), to nawet tak wydawałoby się podstawowe jak FF dają się we znaki.
|
|
| 16.06.2011 16:02:40 |
|
lawojku
Użytkownik
|
Pytam po prostu z ciekawości, interesuje mnie, jak w Chakra przebiega instalacja pakietów spoza dystrybucji oraz to, czy działają bezproblemowo. Pewnie przetestuję. Arch, raczej na razie nie, nie bardzo mi się widzi system, przy którym trzeba siedzieć dniami i nocami spędzając czas na konfiguracji. Wiem, że tak jest najlepiej, lubię bawić się linuksami), ale mam na to zbyt mało czasu, kilka chwil czasem, wiec sprawdzam tylko te, które są w miarę szybkie w konfiguracji. PClinuxOS, Ubuntu i jego pochodne, pochodne Debiana, sam Debian - ten wbrew pozorom też szybko się ustawia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.06.2011 17:17:55 przez lawojku.)
|
|
| 16.06.2011 17:12:25 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
Co do Chakry - powiem tak: świetna dystrybucja pure-KDE. Z tego co jestem w stanie zrozumieć (nie zainstalowałem jej nigdy na HDD, zawsze to był liveUSB) to na zasadach jak to w Chakrze wymyślono chodzą spoza dystrybucji (a w zasadzie należałoby powiedzieć: spoza KDE/Qt) te paczki, które są w bundles i na tych zasadach ("A Bundle is a squashed filesystem, an ISO-like image with all the files needed to run your app."). Pewnie można byłoby dociągnąć całe Gnome/Gtk z Archa i być może by chodziło. Zachodzi jednak pytanie: po co? Pewnie też można - mając odpowiednie paczki dev (pewnie też z Archa) skompilować aplikacje Gtk. W tym przypadku to jednak przypomina nieco sięganie prawą ręką do lewej kieszeni.
|
|
| 16.06.2011 17:20:12 |
|
lawojku
Użytkownik
|
Trochę tylko szkoda, że Chakra nie chce audaciousa, przydaje się ten odtwarzacz w niektórych aplikacjach jako wspomaganie, ewentualnie xmms, ale tego też chyba tam nie ma.
Chakra ma dobre opinie. dlatego pytałem, dziękuję za odpowiedź.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.06.2011 22:49:36 przez lawojku.)
|
|
| 16.06.2011 19:39:22 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości