Jako, że jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem zintegrowanej karty graficznej NVIDIA GeForce 7250 i bardzo polubiłem GNOME3, zostałem zmuszony do podkręcenia tego i owego w owym środowisku. Twórcy GNOME3 nie przewidzieli jednak, że niektórzy użytkownicy chcieli by mieć większe pole manewru jeśli chodzi o konfigurowanie środowiska i nie udostępnili konfiguratorów. Z pomocą, jednak, przychodzi nam potęga open source. Darując sobie zbędne linijki wstępu, przejdę do rzeczy.
Efekty graficzne w gnome 3, są ustawione w dosyć mało inwazyjny sposób, tzn. nie zwracają na siebie dużej uwagi, pod warunkiem, że działają sprawnie. U mnie te efekty "przycinają", zatem zacząłem szukać rozwiązania całkowitego wyłączenia ich. Ta sztuka nie udała mi się, ale jeśli czegoś nie można wyłączyć, można skrócić tego działanie do minimum (jeśli coś działa źle, to niech działa jak najkrócej).
Wszystkie pliki w których gnome 3 trzyma ustawienia efektów pulpitu, znajdują się w katalogu
Kod:
/usr/share/gnome-shell/js/ui/
Nazwy plików konfiguracyjnych są dosyć oczywiste i jasno mówią czego plik dotyczy. Aby ukrócić działanie efektu, należy w takim pliku odnaleźć parametr zawierający w nazwie słowa ANIMATION_TIME i ustawić go na 0 (
UWAGA! w niektórych wypadkach (np w pliku overview.js) ustawienie 0 spowoduje brak działania konfigurowanego elementu, w takich wypadkach należy ustawić minimalną wartość, np. 0.1)
Co do samego wyglądu GNOME 3, powstało już wiele rozszerzeń i mnóstwo motywów, wszystkie te rzeczy można ustawić za pomocą gnome-tweak-tool, więc nie będę się na ten temat rozpisywał. Element na którym chciałbym się skupić to wielkość ikon w 'menu'
Activities->Applications. Prawdopodobnie każdy kto kiedykolwiek używał gnome3, zgodzi się ze mną, że ikony te są zbyt duże, a wręcz olbrzymie.
Aby zmienić wielkość tych ikon, należy przejść do katalogu:
[code]/usr/share/gnome-shell/theme[/usr]
i wyedytować plik gnome-shell.css.
Tam odnajdujemy sekcje .icon-grid i zmieniamy wartość parametru -shell-grid-item-size na odpowiednią dla siebie (w moim przypadku 48). Następnie przechodzimy do sekcji: .all-app .icon-grid i ustawiamy parametr -shell-grid-item-size na dla nas odpowiedni (koniecznie większy od tego w .icon-grid, to jest ten kontenerek w którym ląduje ikona i nazwa programu, u mnie wynosi 70). Na koniec przechodzimy do sekcji .all-app .overview-icon i zmieniamy wartość parametru icon-size na odpowiedni (u mnie 48).
Po tych i innych ustawieniach, można odnieść wrażenie, że GNOME 3 ma ogromny potencjał, a wszystkie jego niedoskonałości wynikają z wczesnej fazy rozwoju.
Poniżej zamieszczam zrzuty ekranu skonfigurowanego gnome3.