wlodarek1
Użytkownik
Liczba postów: 153
Reputacja: 1
|
Samoistna zmiana panelu w KDE na ten znany z GNOME
Zainstalowałem taki remix ubuntu który się nazywa ARTISTX 1.1
Zawiera on zarówno środowisko GNOME jak i KDE .
Gdy jednak w oknie logowania GDM wybiorę do uruchomienia KDE
przez dłuższy czas mam ciemny obraz i dopiero po dłuŻszej chwili pojawia się pulpit i panel znane z KDE .
Widać to na dołączonym filmiku .mp4 który nakręciłem komórką .
http://dl.dropbox.com/u/6304552/ZAMIANAKDENAGNOME.mp4
Ale po niedługiej chwili panel KDE zamienia się n a panel znany z Gnome . Widać to w końcowej części filmu .
Co może być przyczyną samoczynnego zmieniania się panelu w KDE 4.6.5
Dzięki za wszelką omoc .
System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.
|
|
| 10.07.2011 12:07:31 |
|
wlodarek1
Użytkownik
|
RE: Samoistna zmiana panelu w KDE na ten znany z GNOME
Obecnie mam zainstalowana najnowsza wersje dystrybucji ARTISTX - wersja 1.2
Problem pozostal ten sam ; panel gnome zakrywa panel KDE .
Przejrzalem ustawienia programow sgtartowych KDE i rzeczywiscie jest tam , nie wiadomo po co panel-gnome . usunaslem go z tej listy i juz jest dobrze 
Tak ze Enlik - wielkie dzieki za porade 
Pozostal tylko inny problem ktory widac ; nie pisze literek z ogonkami .
W KDE - ustawienia klawiatury pole "dodaj uklad" jest jasnoszare , nieaktywne
|
|
| 19.01.2012 15:50:37 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
Doinstaluj sobie language-packi dla pl i kde - masz prawdopodobnie nie w pełni skonfigurowaną obsługę języka polskiego.
Jeśli chodzi o ten nieaktywny układ, to w istocie, w pewnym momencie rozwoju Kubuntu był taki bug, ale było to w jakiejś testowej wersji, któregoś wcześniejszego środowiska. Być może z tych wersji korzysta ARTISTX.
Generalnie zalecałbym dołożenie sobie odpowiednich repozytoriów (osobiście korzystam z bety 4.8 KDE z kubuntu-ppa/beta i jestem zadowolony; jest stabilne i nie robi praktycznie żadnych problemów) i upgrade systemu, szczególnie language-packów. Problem powinien minąć. Jeśli nie, to zajmiemy się ręcznym ustawianiem klawiatury.
|
|
| 19.01.2012 17:47:39 |
|
wlodarek1
Użytkownik
|
No więc ; różne language packi-pl zainstalowałem i po wejściu na GNOME 3.2.1 ustawiłem układ klawiatury na polski i jest dobrze . zarówno na GNOM,E jak i na KDE normalnie piszę litery z ogonkami , co zresztą widać w tym poście 
Ale pojawił się nowy problem ; po usunięciu "gnome-panel" z listy programów startowych KDE - panel KDE wyświetla się prawidłowo , nie jest już zakrywany przez panel gnome . Ale po zalogowaniu się na GNOME nie pojawia się wcale jego panel.
Jet tylko pulpit a panelu ani u góry ani na dole nie ma i nie wiem jak go wywołać by normalnie był
|
|
| 23.01.2012 13:25:25 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
Powiem jedynie tak: w przypadku niektórych dystrybucji nie jest najlepszym pomysłem użytkowanie obu środowisk. Osobiście na kilku (Debian, Fedora, Mandriva, Ubuntu/Kubuntu) nie doznałem takich sytuacji, niemniej jednak wiem o ich istnieniu.
Z Gnome 3.x nie pomogę Ci wcale, bo chcąc zachować jakiś swój spokój psychiczny, nie używam i nie mam najmniejszego zamiaru. Generalnie wywalenie czegokolwiek z autostartu KDE nie powinno mieć wpływu na inne środowisko, zatem sprawdź sobie ustawienia środowiska Gnome (zdaje się, że jedyna a i to niezbyt chyba pełna informacja jest na stronie Gnome3). Z tego co w necie jest, na problemy z wyglądem ma ponoć pomaga restart środowiska. Tak jak jednak pisałem - nie stosuję, zatem wolę Ci nie podpowiadać, bo mogę źle doradzić.
Natomiast z tego co piszesz... kurcze, w Gnome 3.x nie ma ani panelu na górze (przynajmniej w takim rozumieniu, jak dotychczas), ani na dole (chyba, że działa w jakimś tam trybie fallback, czy coś takiego). Po prostu to środowisko ma teraz taki wygląd.
|
|
| 23.01.2012 15:04:16 |
|
wlodarek1
Użytkownik
|
W najnowszym ARTISTX-ie 1.2 którego plik ISO ma 4 GB standardowo jest zawartych kilka środowisk ; oprócz KDE i GNOME jest też LXDE i jest też XFCE , Nie mam chęci odinstalowywać tego co się normalnie zainstalowało na dysk . Instalator Artisx-a jest taki sam jak zwykłego *buntu , nie m,ma żadnej opcji wyboru pakietow.
Wszystko co zmieściło się na 4 GB płytce instalacyjnej ładuje się bezpośrednio na dysk  A jeśli w oknie logowania wybierze się jako środowisko Gnome classic[no effect] to pojawia się[przynajmniej powinno ] Gnome 3 ale z normalnym panelem
|
|
| 23.01.2012 16:46:48 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
OKI, ale... z tego co piszesz, to już wiem: ARTISTX należy omijać z daleka. Dzięki za info (a chciałem go wypróbować). 
PS: W istocie korzystasz z 4 środowisk? Jeśli nie, to po jakiego grzyba aż tyle Ci potrzebnych?
|
|
| 23.01.2012 17:29:57 |
|