fervi
Użytkownik
Liczba postów: 0
Reputacja: 0
|
Polska Dystrybucja Linuksa?
Witajcie!
Ostatnio czytając komentarze na ubucentrum.net natrafiłem na taki twierdzący (coś w stylu), że Linux w Polsce sporo traci, bo nie ma Polskiej (łatwej) dystrybucji, a PLD się do tego nie zalicza. I co wy myślicie o tym? Mam doświadczenie w robieniu dystrybucji (opartej na Debianie/Ubuntu - polecam Ubuntu) i można by się wziąć - zgrupować i zrobić, a co wy o tym myślicie? Polska dystrybucja oparta na Ubuntu jest w stanie "powstać" i przyjąć się? Czy raczej nie ma sensu? Ewentualnie ci co chcieliby taką dystrybucje, niech napiszą Prywatną Wiadomość do mnie z czym umieją, to się zastanowimy itd.
Ale przede wszystkim chcę znać waszą opinię
Fervi
|
|
| 04.08.2011 17:50:27 |
|
fervi
Użytkownik
|
RE: Polska Dystrybucja Linuksa?
Cytat: jak komus potrzeba to ma remiksy z ubuntu.pl.
W tym trochę problem - jest to Remix, ale dalej Ubuntu. Owa nasza dystrybucja byłaby "tylko dla polaków", zawierałaby to, co używają Polacy - GG, Skype, Office; a dodatkowo popularne Polskie sterowniki - chociażby do Neostrady, z którą wiecznie są problemy. No i może w ten sposób pozyskalibyśmy programistów dla Linuksa
Ale wiecie - jest taka możliwość, bo coraz częściej słyszę o tym - i zaproponowałem, jednak sam dla całej Polski robić nie będę
Fervi
|
|
| 04.08.2011 19:09:06 |
|
fervi
Użytkownik
|
(04.08.2011 20:55:51)Enlik napisał(a): (04.08.2011 19:09:06)fervi napisał(a): Owa nasza dystrybucja byłaby "tylko dla polaków", zawierałaby to, co używają Polacy - GG, Skype, Office; a dodatkowo popularne Polskie sterowniki - chociażby do Neostrady, z którą wiecznie są problemy.
Czyli [lepiej] „remix”, nie tworzenie dystrybucji „od postaw”*.
„Remix” może zrobić każdy zainteresowany (a najlepiej chyba zaoferować pomoc ekipie już go robiącej), natomiast utworzenie i utrzymywanie dystrybucji tworzonej „od podstaw”* to nie jest łatwa sprawa, taka na „hop siup” i wymaga poświęcenia czasu.
*„od podstaw” - pojęcie względne
Tutaj bardziej mam na myśli "Dostosowanie środowiska od zera i wydanie pod inną nazwą" - Będzie to Ubuntu, ale z inną ideologią, ale na tej samej podstawie
Fervi
Najwyżej wrócę za 2 tygodnie - jak nikt nie będzie chciał się bawić, to nawet nie będziemy zaczynać
|
|
| 04.08.2011 21:07:40 |
|
Kwpolska
NIE MA MENU
Liczba postów: 301
Reputacja: 16
|
Cytat:Polskiej (łatwej) dystrybucji
Debian(opodobne) i problemy z WiFi? Zajrzyj do wiki.
Jeśli ci pomogłem - polecam pacnąć w takiego pana trochę niżej:
|
|
| 05.08.2011 07:47:20 |
|