Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
VPN - PPTP i SSL.
|
| Autor |
Wiadomość |
melhiore
sieci, sieci, sieci...
Liczba postów: 67
Reputacja: 1
|
VPN - PPTP i SSL.
Czolem ludziska,
Drobny problem po tej stronie:
1. W firmie uzywamy produktow Fortinet jako firewalle. Kazdy z pracownikow ma dostep do firmowej sieci via VPN. Stworzone zostaly oba typy dostepu do zasobow via PPTP VPN oraz SSL VPN.
2. PPTP VPN dziala od strzalu na natywnym kliencie VPN wbudowanym w Ubuntu - nie ma problemow z tym.
3. Do polaczen SSL VPN Fortinet wypuscil swojego klienta VPN. Mam zainstalowanego, klient kreuje tunel i tunel dziala. Teraz zabawna czesc. PPTP automatycznie zaczyna pchac caly traffic via VPN tunel. SSL nie robi tego - tunel jest aktywny ale nie pokazuje zadnych bitow wyslanych/odebranych. Oczywiscie nie moge dostac sie do zadnych IPkow w sieci firmowej, bo caly traffic uzywa sobie w najlepsze mojego polaczenia z internetem ignorujac ustanowiony SSL VPN tunel.
Potrzebowalbym kilka wskazowek jak sie zabrac do tematu. Dokladnie jak zmusic system do przesylania ruchu poprzez SSL VPN a nie "bokiem". Sugestie mile widziane
Pozdrowienia melhiore
Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
|
|
| 09.08.2011 12:02:52 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości