Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oracle VirtualBOX
Autor Wiadomość
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

Liczba postów: 67
Reputacja: 1
Wink Oracle VirtualBOX
Witajcie umilowani w kernelu Bracia i Siostry!

Chcialem sie podzielic swoja radoscia i oznajmic, ze uruchomilem Oracle VB pod Ubuntu i zainstalowalem siebie Windowsa XP PRO. Niby zaden sukces - kazdy moze miec to samo. Dla mnie jednak zastanawiajace jest ilu z nas korzysta z takiego rozwiazania i odpala typowo windowsowe aplikacje w ten sposob. Drugie pytanie jest takie: czy jest to sposob na rozwiazanie problemu "Photo Shopa"....

Prywatne opinie mile widziane, bo pewnie jest cos co mi umknelo i pewnie takie rozwiazanie nie jest idealne dla wszystkich.

Prosze tez wypowiadac sie w temacie pozostawiajac wyzszosc Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca na inna dyskusje...

Pozdrowienia melhiore

Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
02.09.2011 13:34:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
netbit Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 161
Reputacja: 9
RE: Oracle VirtualBOX
hmm do tego właśnie ten soft służy więc jakiejś rewelacji w tym nie widzę. Nawet serwerowe systemy w ten sposób stawiałem robiąc sobie mała sieć na notebookuSmile
W sieci nawet są gotowce(linuxowe z uwagi na licencję) wirtualnych maszyn:
http://sourceforge.net/projects/virtualboximage/files/
dla tych co wolą pominąć proces instalacjiBig Grin

No i pytanie skąd masz XP i na jakiej licencji, czy aby na pewno nie łamiesz warunków licencyjnych Big Grin MS pod tym względem jest mistrzem.
(połączono posty)

Kolejna sprawa czy sprzęt ma wirtualizację sprzętową? Jeżeli tak, gra może być warta świeczki, jeżeli nie ...szkoda fazy z uwagi na niemożność wykorzystanie ot choćby wszystkich rdzeni procesora.

Wirtualizacja to jest przyszłość, a właściwie już teraźniejszość. Sam w firmie mam zwirtualizowane serwery do jednej maszyny fizycznej. Lepiej się czymś takim wykorzystuje zasoby sprzętowe, a Hyper-V zaimplementowane w nowe serwery MS po prostu działa super;D

Lenovo SL500 Core2Duo P8400 4GB 128SSD Linux Kubuntu 12.04 64bit
Ubuntu - porady spod lady
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2011 14:21:12 przez netbit.)
02.09.2011 13:44:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dragonn Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 709
Reputacja: 12
Zdarza się czasami używać Vbox-a do uruchamiania aplikacji windowsowych, z tym że nie używam xp (nie mam licencji) a traila Win Thin PC (taki odchudzony Seven, ale oficjalny od MS, można za darmo pobrać traila).

[Obrazek: archuserbar1hq2.png]
02.09.2011 18:25:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

@netbit - badzmy powazni, moj XP zostal legalnie kupiony dawno temu. Jednak maszyna na jakiej przyszedl jest pewnie dobrze juz podrdzewiala. Zgodnie zatem z licencja MS moj XP jest totalnie nielegalny - nie powstrzymuje mnie to jednak od jego uzywania i nie zamierzam przestac. Koniec koncow wydalem na niego pieniadze i zamierzam cieszyc sie "zakupionym" produktem...

Jesli chodzi o sposob w jaki Ty uzywasz VB: w zastosowaniach profesjonalnych to bym sie zdziwil jakby ktos nie mial z tym/wirtualizacja do czynienia. Mi jednak bardziej chgodzilo o zastosowania domowe, bo jak sam pewnie dobrze wiesz w kazdej dyskusji o Windowsie i Linuksie, wszyscy znawcy tematu automatycznie powoluja sie na brak linuksowych odpowiednikow PhotoShop jakby kazdy uzywal tejze aplikacji jako podstawy funkcjonowania maszyny... A w rzeczywistosci pewnie z 5% ludzi tego uzywa, no dobra 6%...

@dragonn - ja sobie wlasnie wirtualizuje CentOS, zaczynam sie tego uczyc, bo chce zabrac sie za certyfikacje RH wiec sie przyda. Zajefajna zabawka, bo moge miec Ubuntu dzialajace i okno VBoxa z dzialajacym systemem do psucia - snapshota sobie zrobilem wiec jak cos sie zawali to mam z czego odtworzyc. Mowiac o odpalaniu aplikacji typowo windowsowych mam tez na mysli np. serie CBT Nuggets - jest to seria video dla studiujacych zabawne dziedziny np. w zakresie sieci komputerowych. Okazuje sie, ze wspomniane video moge jedynie odtworzyc pod windows, bo maja jakis gleboko udziwniony format... Dodatkowo ostatnio Cisco zrobilo video webinar z materialem z jakiejs wiekszej pogadanki urzadzonej w San Francisco. Zgadnij jak sie to da odtworzyc - nawet w komentarzach ociekalo sarkazmem i pojawily sie pytania co jest grane i dlaczego zapomniano o uzytkownikach Linuksa. Odpowiedz Cisco - zrobili werje dla MacOS Smile W takim np. wypadku posiadanie VBoxa z WinXP jest idealnym wyjsciem, nic nie trzeba kombinowac...

Powyzsze to tylko moja opinia i moje bardzo prywatne poglady - nie mialy na celu nikogo obrazic a tym bardziej wywolac zadnych wojen...

Pozdrowienia melhiore

Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
02.09.2011 19:19:19
netbit Offline
Przyjaciel

z drugiej strony po co wirtualizować, skoro jak mówisz masz windowsa i możesz go zainstalować ot choćby na osobnej partycjiWink Rozumiem na kompie, który chodzi 24h/dobę...ale skoro nie wyłączam innych niezbędnych usług to mogę zrobić reboota i wystartować inny OSSmile

Inna sprawa to zakup licencji i używanie jej niezgodnie z przeznaczeniem i wytycznymi Euli to lekko dziwne...Ja bym w takim przypadku zostawił kilka setek w portfelu jako zaliczka na ewentualną karę skoro i tak piracęWink

A z innej beczki, bo skoro masz to postawione to sprawdź proszę... ilo bitową masz głębię kolorów w XP w wirtualce? Idzie 32bit? bo jeżeli nie to poważny retusz odpada...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2011 19:48:52 przez netbit.)
02.09.2011 19:40:14
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

No dla mnie warto wirtualizowac, bo jak mam restartowac komputer i odpalac windows tylko dla jednego czy dwoch filmow w sieci to nie bardzo widze sens - tu wlasnie lezy moc VBoxa - przynajmniej dla mnie. Kolory mam 32bit - jest sterownik wlaczony do VBoxa, ktory poprawia wyswietlanie video wspoldzielac karte graficzna komputera hosta, tu zatem nie ma utraty jakosci.

Jesli chodzi o uzywanie licencji niezgodnie z eula - zgadzam sie, troche dziwne. Ale dziwne dlatego, ze licencja MS jest tak kretynsko restrykcyjna, ze musialbym kupic nowy klucz do XP zeby go wogole uzywac legalnie na innym komputerze po "utracie" starego a wirtualizacja ich produktow jest wogole nielegalna wiec tym bardziej jest to zawile... Dowcip polega na tym, ze mam na dysku legalnego, kupionego z lapkiem Windows 7, nie pamietam tylko kiedy go wlaczylem ostatnio...

Pozdrowienia melhiore

02.09.2011 20:05:00
SkisłaKapucha Offline
Użytkownik

Liczba postów: 48
Reputacja: 0
Ponoć na Vmware a jeszcze bardziej na KVM, systemy są szybsze niż na Vboxie. Czy ktoś robił jakieś testy?

PS.

Dlaczego guestowi zdarza się zamulać hosta mimo posiadania Phenom II x4 oraz 2GB RAM? Guestowi daję 800MB oraz 1 rdzeń...

Problem nie jest tak odczuwalny, kiedy hostem jest Windows i to 7...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2011 21:00:28 przez SkisłaKapucha.)
02.09.2011 20:56:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
netbit Offline
Przyjaciel

Nie wiem czy nazywać kretyńskimi licencje MS, masz po prostu lic. która nie jest dostosowana do Twoich potrzeb. Gdybyś miał lic. Boxową (paczkę FPP) to mógłbyś ją przeinstalowywać na innych maszynach. Inna rzecz to cena niezbyt dostosowana do realiów naszego rynku. Ale o to możemy mieć co najwyżej pretensje do pracodawcy lub smutnych Panów (i Pań) na Wiejskiej.

Co zaś tyczy KVM tak jest o wiele lepszy. Większość poważnych wirtualizacji właśnie na nim śmiga. Niestety wymaga sprzętu posiadającego wirtualizację sprzętową. Jeżeli chcecie zobaczyć jak system się na KVMie restartuje to pisałem o tym i dodałem filmik:
http://netbit73.blogspot.com/2010/08/kvm...lboxa.html

@SkisłaKapucha a sprawdzałeś co się dzieje w kliencie? na co te zasoby idą?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.09.2011 07:19:26 przez netbit.)
03.09.2011 06:53:09
Odpowiedz