Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debian 6 Stable-częstotliwość odświeżania
Autor Wiadomość
elektronik Offline
Użytkownik

Liczba postów: 15
Reputacja: 0
Debian 6 Stable-częstotliwość odświeżania
Witam.
Zainstalowałem binarny sterownik nVidia i niestety nie działał jak trzeba, tzn w programie do tworzenia projektów obwodów drukowanych po powiększeniu i przesunięciu, ścieżki się rozjeżdżały, więc przestawiłem w /etc/X11/xorg.conf na sterownik vesa.
Kod:
Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "vesa"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection
Wszystko działało, lecz chciałem również sprawdzić jak spisze się sterownik nv, no i tu pojawił się problem, w programiku "Monitory" częstotliwość odświeżania zmieniła się na 0Hz i nie dało się jej zmienić, więc wróciłem z powrotem do vesa, lecz tutaj zastał mnie ten sam problem.

Na razie rozwiązałem to tak:
Kod:
gtf 1024 768 85
Wynik wkleiłem w tym miejscu w /etc/X11/xorg.conf:
Kod:
Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       30.0 - 110.0
    VertRefresh     50.0 - 150.0
    Modeline       "1024x768_85.00"  94.39  1024 1088 1200 1376  768 769 772 807  -HSync +Vsync
    Option         "DPMS"
EndSection

Zależy mi na tym aby z pworotem dało się zmieniać częstotliwość odświeżania w prgramie "Monitory", bo edytowanie xorga i restart gdm-a jest strasznie uciążliwy, a chciałem też posprawdzać na jakiej częstotliwości będzie mi się najlepiej pracowało. Monitor to stary CRT LG F700B i w jego ustawieniach pisze, że ma rozdzielczość 1024x768 i częstotliwość odświeżania 85Hz, lecz na tych 85Hz obraz jest lekko rozmyty, wcześniej było mniej Hz i obraz był o wiele lepszy.

Przepraszam za takiego długiego posta, ale chciałem sytuacje w miarę dokładnie opisać.
03.09.2011 10:02:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
RE: Debian 6 Stable-częstotliwość odświeżania
Rozmycie nie powinno mieć wiele wspólnego z wyższym odświeżaniem.
Najlepiej - jeśli Ci nie pasują zamknięte od NVidii - zainstaluj sterowniki nv i nouveau (jeśli pamiętam, to tak się pisze i nazywa), wykasuj xorg.conf i zrestartuj komputer.
XOrg sam winien dobrać najlepszy sterownik i ustawić automatycznie jego najlepsze możliwe parametry. Jeśli nie będzie Ci to pasowało, to utwórz xorg.conf i zmień parametry. Nie wiem, czy w Monitor cokolwiek Ci się pojawi, czy nie (mam LCD i tam niewiele jest do ustawiania).
03.09.2011 15:33:11
elektronik Offline
Użytkownik

No niestety wywalenie xorg.conf daje taką częstotliwość, która powoduje ból oczu. (Gapienie się w ekran strasznie męczy.)
EDIT::
Po instalacji nv i nouveau, oraz wpisaniu w xorg.conf, że ma uruchamiać sterownik nv, w programie Monitory można zmieniać częstotliwość.
Mój błąd, w ustawieniach monitora (przycisk Menu na obudowie) wyskakuje aktualna częstotliwość, poszukam jaka ma być i dalej się pomęczę, na tych 85Hz czy strasznie bolą.
EDIT:
Znalazłem coś takiego:
Kod:
Rozdzielczość maksymalna 1280 x 1024 / 60 Hz
     zalecana 1024 x 768 / 85 Hz
Dałem te 85Hz, ustawiłem rozciągnięcie i pozycję w Menu monitora i zobaczę czy będzie się dało na tym pracować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.09.2011 00:04:41 przez elektronik.)
03.09.2011 22:37:33
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
Generalnie "oczy bolą" tym mniej im wyższą częstotliwość odświeżania masz ustawioną. Innymi słowy lepiej jest ustawić mniejszą rozdzielczość ekranu i większą częstotliwość niż odwrotnie.
Spróbuj jeszcze nouveau, bo to nowsze sterowniki, może lepsze. Nie mam doświadczeń, bo nie mam NVidii. Spróbuj też zobaczyć jakie ustawienia system sam z siebie proponuje poprzez:
Kod:
X -configure
Trzeba to wywołać w terminalu (bez uruchomionych Xów, z uprawnieniami root. Powstaje plik xorg.conf.new w katalogu /root
Zobacz jakie będziesz mieć możliwości ustawień. Możesz ten plik podmienić (oczywiście ze zmianą nazwy) za xorg.conf. Jeśli ten, który masz edytuje się w trybie graficznym, to i ten powstały powinien również. Niekiedy tak stworzony plik daje lepsze możliwości i lepszą jakość obrazu.
04.09.2011 08:03:07
elektronik Offline
Użytkownik

Próbowałem już wszystkiego i z wolnymi sterownikami cały czas są problemy. Na sterownikach nVidia mam ten problem, że program Eagle nie działa tak jakbym chciał, po powiększeniu i przesunięciu obrazu powstają takie zniekształcenia:
http://zapodaj.net/33b34aedb79e.png.html

P.S. Zniekształcenie powstaje tylko gdy przesuwam powiększony obraz w pionie.
04.09.2011 12:37:28
Odpowiedz