Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zacznijmy od podstaw...
Autor Wiadomość
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

Liczba postów: 67
Reputacja: 1
Zacznijmy od podstaw...
Bry wszystkim.

Jakis czas temu zainstalowalem sobie Linuksa na moim swiezutko zakupionym laptopie. Wszystko poszlo gladziutko i kazdy jeden "ficzer" dziala jak trzeba. Nie bylo problemow ze sterownikami, podstawoiwymi programami itd. Z punktu widzenia instalacji i doboru softu uzytkowego nie widze problemu. Problemy jednak sa. Po kolei wiec...

Masa ludzi instaluje linuksa z roznych powodow. Umieja postawic distro, umieja dobrac sobie oprogramowanie, uruchomic IM i przegladarke, potrafia odebrac maile. Tak dlugo dopoki wszystko chodzi jest naprawde super - moge sobie zmieniac tapete codziennie, cool... W momencie kiedy jednak cokolwiek pada pojawiaja sie problemy, blagalne posty na forum i kopanie w googlach zajmujace dluuugie godziny. Czesto te wlasnie problemu wynikaja z kiepskiej lub wrecz nie istniejacej znajomosci podstaw. Naleze do tej wlasnie grupy - zrobie pewne rzeczy, poszukam w sieci ale kiedy przychodzi do bardziej zaawansowanej obslugi systemu to mam problemu czesto kosztujace mnie sporo czasu...

Powstala mi zatem w glowie taka mysl. Wiem, ze takich uzytkownikow jak ja jest sporo. Co by mi sie marzylo jest seria postow/artow dotyczacych budowy systemu, sposobu jego dzialania - co jest zalezne od czego, jak rozwiazane sa zaleznosci w plikach, jak instalowac sterowniki i jakie to pliki - zatem wszystko to co w Windowskie jest albo normalna praktyka albo jest w wiekszosci zrozumiale.

Zdaje sobie sprawe, ze moja propozycja moze spotkac sie z odzewem typu : bylo, sprawdz google - problem polega na tym, ze wiekszosc rzeczy w google jest w obcych jezykach, nie wszyscy mowia po angielsku - ja mieszkam w UK, nie mam z tym problemu ale posiadanie bazy wiedzy po polsku moze byc calkiem uzyteczne...

Mile widziane propozycje/uwagi/spostrzezenia. I prosze w temacie, bede prosil adminow/modow o usuwanie postow noszacych znamiona fudu i trolowania. Nie chce tez widziec tu zadnych wojen, bo to zdecydowanie nie jest cel tego postu.

Milego dnia wszystkim i czekam na podpowiedzi.

Pozdrowienia melhiore

Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
02.10.2011 08:54:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eMcE Offline

Liczba postów: 1 020
Reputacja: 29
RE: Zacznijmy od podstaw...
Pomysł już w sumie ogarnięty i rozwijany.
Zerknij tu:
http://ubuntu-manual.org/
Wink

مارتن ألبينو
Miłość i prawda rządzą :] a hipokrytom chooy w tylny exit :]

[Obrazek: 0sighalo1010.gif]
02.10.2011 10:51:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

Ooo, tego nie widzialem. Kukne mocniej i bardziej doglebnie za czas jakis - moze wieczorkiem. Dalej pozostaje jescze problem jezyka ale to juz zupelnie inna kwestia, jak jest projekt to i pewie tlumaczenie sie znajdzie. Poogladam to ustrojstwo i podziele sie opinia Smile Jak ja zrozumiem to znaczy, ze kazdy moze...

Tak przy okazji, zapraszam wszystkich chetnych na spotkanie Manchester Linux Users Group w Pazdzirniku. Daty jeszcze nie ma ale podziele sie nowina jak tylko cos bede wiedzial Smile

Pozdrowienia melhiore

Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
02.10.2011 10:58:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dragonn Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 709
Reputacja: 12
melhiore ja mam trochę inne podejście niż ty do tego typu nauki, moim zdaniem najlepiej jest się uczyć w "miarę jak tego potrzebujemy" oczywiście dla początkujących często będzie tak że aby rozwiązać jakiś problem będą pisać "blagalne posty na forum" i kopać godzinami w googlach, ale właśnie to drugie w miarę doświadczenia będzie trwać coraz krócej, ważne jest włąśnie to że by użytkownik Linuksa nauczył się w miarę sam rozwiązywać problemy, czyli efektywne szukanie w googlach i czytanie, a jak już wspomniałeś często przeszkodą jest język, powiem tyle, bez chociaż znajomość podstaw angielskiego ciężko będzie w życiu, tak że jak dla kogoś przeszkodą jest język, to niech się zacznie go uczyć, sam nie jestem geniuszem z angielskiego, nie lubię tego języka, ale moja znajomość jest jednak na tyle rozwinięta że by zrozumieć w miarę to co czytam. Ja nigdy do Linuksa nie uczyłem się czegoś na zapas, sam jakoś wszystko przyszło, właśnie poprzez szukanie czasami godzinami w google rozwiązań jakiegoś problemu, nigdy się nie uczułem się obsługi terminala, a teraz nie wyobrażam sobie bez niego życia.

[Obrazek: archuserbar1hq2.png]
02.10.2011 14:31:57
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

@dragonn. Zgadzam sie, sam ucze sie wlasnie w ten sposob. Nie mniej jednak zwroc uwage na jedna rzecz - jesli szukasz czegos w googlach to najczesciej szukasz GOTOWEGO ROZWIAZANIA. Wydasz kilka komend i problem bedzie rozwiazany. To o czym ja mysle to raczej nauka od podstaw, wszystkich zaleznosci w systemie na zasadzie: jak to nie jest happy to to nie moze byc bo jedno od drugiego zalezy. Tego rodzaju informacje sa raczej srednio dostepne a w wiekszosci przypadkow ich po prostu nie ma. Ja do dnia dzisiejszego mam problemy ze starownikami, bo nie moge sie dokopac do dobrego arta opisujacego wszystko od zera. A mysle sobie, ze jak bym wiedzial od czego zaczac to pewnie by poskutkowalo mniejsza iloscia pytan w stylu: jakie rozszerzenie maja sterowniki do linuksa...

To jest oczywiscie moje prywatne odczucie i nie twierdze, ze najmadrzejsze...

Pozdrowienia melhiore

02.10.2011 17:33:11
eMcE Offline

Liczba postów: 1 020
Reputacja: 29
@melhiore.. Projekt jest przetłumaczony chyba w 70% na pl.
Była wersja testowa gdzieś tam na serwie do pobrania.

مارتن ألبينو
Miłość i prawda rządzą :] a hipokrytom chooy w tylny exit :]

[Obrazek: 0sighalo1010.gif]
02.10.2011 21:58:47
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
melhiore, hmmm,... z całym szacunkiem, ale... chyba się nie da. Po kolei, jednak...
Jestem użytkownikiem linuksów od kilku lat. Kilku różnych dystrybucji. Od jakiegoś czasu padło, głównie, na Debiana i pochodne, ale wcześniej i równolegle było kilka rpmowych, była Chakra, eksperymenty z gentoopochodnymi i opartymi na Slacku. I cóż? Nie da się moim zdaniem zrobić jednego "tutoriala". Są oczywiście pewne zasady i są one w lepszy lub gorszy sposób opisane. Ba, niektóre z nich są opisane w systemie (man). Problemem wg mnie jest natomiast opis programów i dystrybucji. O ile Gentoo i Arch mają je niemal doskonałe (i to po polsku również), to np. najpopularniejsza dystrybucja linuksowa, jaką jest Ubuntu (z pochodnymi) czegoś takiego nie ma. Ba, nawet wiki, które są dostępne nie są aktualne (choćby informacja na temat kompilacji programów ze źródeł w Kubuntu na KDE4).
Myślę zatem, że - to co chcesz, choć w istocie potrzebne - byłoby lepiej, czy też czytelniej wykonalne, gdybyśmy zdecydowali się na zrobienie info, czy "podręczników" dotyczących poszczególnych środowisk i ich programów, albowiem są to rzeczy wspólne w dużej mierze dla wszystkich dystrybucji; informacje o "samym" systemie są (choćby wspomniane, czy Debian). Tu jednak problem leży w zrozumiałości tych tekstów dla "normalnego" użytkownika. Nadto można byłoby się pokusić o różnice związane z dystrybucjami. Jeśli natomiast chodzi o zależności itp. to cóż... w zasadzie jest to temat dla deweloperów i dla budujących programy ze źródeł. W tym ostatnim przypadku zależności winien opisać deweloper. W tym pierwszym, to już wyższa szkoła jazdy. Inna sprawa, że w większości przypadków stabilnych dystrybucji, dysponujących menedżerami programów, owe zależności są dla użytkownika kompletnie przezroczyste. Co najwyżej zainstaluje w brud niepotrzebnego oprogramowania. I tu fakt, można byłoby to jakoś spróbować opisać.
Natomiast proste rozwiązanie problemu, o którym mówisz, to dołączenie się do wiki którejś z dystrybucji. Skodo byłeś zainteresowany ubuntu-manual, to prawdopodobnie blisko i Tobie i mi byłoby do tej dystrybucji.
Może warto spróbować? Tak, czy inaczej - gdybyśmy spróbowali ogarnąć taki temat i spróbować go jakoś usystematyzować, to jestem chętny do wszelkiej współpracy.
09.10.2011 15:43:14
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

I tak i nie. Moze sprecyzuje:

1. Ubuntu manual tlumaczy jak zainstalowac Ubuntu - super. Da sie zrobic. No ale np. jak stworzyc partycje, co na nich jest, jakie powinny byc duze, w jaki sposob dbac o ich zapychanie sie - tego nie tlumaczy zaden manual.

2. Sterowniki. Gdzie sie instaluja, ktory folder zawiera sterowniki, jak je updateowac, jak wywalic, jak czasowo wylaczac, co od czago zalezy i czego nie ruszac...

3. Demony - co to?? Co robi i jak sie z tym obchodzic...

Takie wlasnie informacje sa potrzebne poczatkujacym. Jak znasz podstawy to i swietnie poradzisz sobie z szukaniem co poszlo nie tak. To sa informacje, ktore w Windows albo sa znane w dosc powszechny sposob albo szybko znajdowalne ze wzgledu na popularnosc Windows.

Zgadzam sie, ze najlepiej jest odniesc pewne rzeczy pod katem konkretnej dystrybucji. Nie mniej jednak zrobienie jakiegos tutoriala z opisem systemu od strony moze bardziej administracyjnej niz developerskiej mialoby sens. Nie mowie, ze mam racje ale chyba cos takiego by chwycilo...

Pozdrowienia melhiore

09.10.2011 19:19:20
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
Cóż, tam gdzie Ty dostrzegasz braki, ja wiem, że materiały są. Może nie takie jakich byśmy chcieli i nie o wszystkim, ale np. strona cchtml.com o sterownikach dla AMD jest chyba jedną z lepszych.
Nie wiem natomiast kompletnie po co początkującemu wiedza np. gdzie "lądują sterowniki".
Jestem jak najbardziej za tym, by podręcznik taki, bądź podobny powstał. Niemniej jednak, z pewnych, pragmatycznych przyczyn, uważam, że ów podręcznik winien się składać z pewnych informacji ogólnych typu dlaczego w ogóle warto mieć partycje i ile przeznaczyć na partycję główną, jakie są różnice między sterownikami otwartymi a zamkniętymi i kiedy warto stosować te drugie itp. Nadto winien mieć po prostu zespół linków do miejsc w sieci, gdzie są podawane naprawdę istotne informacje, które są aktualizowane itd. (jak choćby cchtml.com, gdzie informacje niekiedy są dokładniejsze niż na AMD).
Jak powiedziałem - jestem chętny do współpracy, na miarę moich możliwości.
Jeśli tu miałby się tworzyć taki "zespół redakcyjny", to zaprezentujmy tematy, które zostaną jakoś usystematyzowane i podzielmy robotę.
10.10.2011 17:30:26
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

3xTAK...

A tak wogole sam widisz, ja zasugerowalem cos tam po swojemu a Twoja odpowiedz byla: po cholere?? - nie zeby bylo zle - chodzi o to, ze jako poczatkujacy nie bardzo wiem jak zadawac pytania i o co pytac. Nie bardzo chce skonczyc jak Ci co wyplakuja sie na forum blagajac o pomoc zamiast samodzielnie byc w stanie czegos tam poszukac... Jesli mowisz, ze nie potrzebna mi wiedza o tym gdzie laduja sterowniki to spoko, na poczatek moge to przyjac. Za jakis czas pewnie zadam pytanie inaczej, moze nie bede musial pytac wogole... Jestem za kazda inicjatywa, ktora poprawi znajomosc systemu w sposob podobny do tego co sporo z nas wie o Windows...

Jesli jest cos w czym moge pomoc chetnie sie dolacze...

Pozdrowienia melhiore

10.10.2011 21:08:51
Odpowiedz