Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tor project - informacje
Autor Wiadomość
Szalony Lelo Offline
Użytkownik

Liczba postów: 6
Reputacja: 0
tor project - informacje
Witam

Jakiś czas temu wrzuciłem na swój kompiuter program TOR razem z programem do jego zarządzania VIDALIA. I mam takie pytanie - skąd mogę wiedzieć że ktoś akurat łączy (albo łączył) się przez mój kompiuter ? I skąd mogę wiedzieć czy jestem widoczny w sieci dla innych użytkowników?

Pozdrawiam
10.10.2011 21:58:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

Liczba postów: 67
Reputacja: 1
RE: tor project - informacje
Jesli pracujesz z TOR nie bedziesz wiedzial - taka jest zasada dzialania TOR-a. OK, nie do konca prawda, mozesz obserwowac ilosc przesylanych danych IN i OUT z Twojej karty sieciowej... Caly traffic TOR-a bedzie "encrypted" wiec mozesz uzyc jakichs filtrow co to beda liczyly ilosc pakietow danego typu. Z zalozenia TOR jest stworzony po to abys nie wiedzial co i gdzie sie laczy i kiedy. Twoj komputer bedzie pracowal wlasciwie jako router wiec jest raczej malo prawdopodobne, ze cale sesje beda przez Ciebie przechodzily (load balancing) - to oczywiscie przy zalozeniu, ze pracujesz jako serwer.

Zadbaj tylko o to zebys nie byl koncowym urzadzeniem, ktorego adres IP jest widoczny jako "source address", bo to wlasnie do Twoich drzwi moga zapukac smutni panowie w czerni...

Pozdrowienia melhiore

Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.10.2011 23:43:17 przez melhiore.)
10.10.2011 23:39:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Szalony Lelo Offline
Użytkownik

aha... Czyli mając taki obraz aktywności sieci będę wiedział że przesyłam komuś sygnał -
[Obrazek: t1300161_torsiec.png]

I jeszcze mam pytanie odnośnie logów, otóż ciągle mam :
Kod:
[09:11:13] Server Port Reachability Test Failed - Your relay's server port is not reachable by other Tor clients. This can happen if you are behind a router or firewall that requires you to set up port forwarding. If [i]mój ip adres[/i]:9001 is not your correct IP address and server port, please check your relay's configuration.

A w zakładce "Advenced" jeszcze większy bałagan, komunikaty w stylu :
Kod:
paź 11 09:25:53.029 [Info] resolve_my_address(): Guessed local hostname 'lelo-linux' resolves to a private IP address (127.0.1.1).  Trying something else.
paź 11 09:23:51.453 [Info] router_pick_published_address(): Success: chose address 'mój ip adres'.
paź 11 09:23:51.464 [Info] resolve_my_address(): Address 'lelo-linux' resolves to private IP address '127.0.1.1'. Tor servers that use the default DirServers must have public IP addresses.
paź 11 09:23:52.448 [Info] run_connection_housekeeping(): Expiring non-used OR connection to fd 19 (84.19.178.7:9001) [idle 180].

Wczoraj to nawet miałem komunikat podświetlony na żółto ...Angel

Czy jest jakieś polskojęzyczne objaśnienie tych komunikatów?

pozdrawiam
11.10.2011 08:35:48
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

Niekoniecznie. To rownie dobrze moze byc Twoj traffic jaki generujesz np. odbierajac maile czy majac poszczonego w tle komunikatora czy inny IE Wink Musialbys posluzyc sie bardziej wyszukanym narzedziem, ktore potrafi analizowac rodzaj pakietow przesylanych przez siec...

Ten pierwszy komunikat wlasciwie odpowiada na Twoje pytanie. Nie przesylasz nic w sieci TOR i nikt do Ciebie nie gada, bo Twoje IP jest w jakis sposob nieosiagalne. Pisza, ze moze to byc zwiazane z routerem po drodze, ktory nie ma ustawionego przekierowania portow...

Pozdrowienia melhiore

Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.10.2011 12:26:50 przez melhiore.)
11.10.2011 12:24:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Szalony Lelo Offline
Użytkownik

Nie mam ustawionego żadnego przekierowania portów w routerze. Nigdy się tym nie bawiłem więc nie wiem jak to zrobić... A poza tym mam jeden router do ADSL (repotec) i drugi do WI-Fi (tp-link) . Czy przekierowanie to muszę robić na każdym porcie czy tylko na jednym z nich ?

pozdrawiam
11.10.2011 13:40:43
melhiore Offline
sieci, sieci, sieci...

Przekierowanie portow robisz na jednym z nich - tym, ktory jest blizej polaczenia z ISP (dostawca internetu). Czyli bedzie to ten routerek z ADSL. Rozumiem, ze TP-LINK daje Ci tylko dostep radiowy do sieci...

W komunikacie jest mowa o porcie 9001 - czyli ustawiasz wszystko co przychodzi na porcie 9001 od strony ISP, na ten sam port 9001 na konkretny komputer w sieci LAN. Dobrze by bylo zeby komputer pracujacy jako relay/server mial staly IP - unikniesz problemow jesli cos sie kiedykolwiek zmieni z jakichkolwiek przyczyn. Mozna to dalej robic na DHCP ale to juz troche wiecej zabawy z przydzielaniem IP do konkretnego MAC itd... Nie instalowalem TOR-a u siebie ale rozumiem, ze ustawienia samego servera TOR nie sa zbyt skomplikowane...

Pozdrowienia melhiore

11.10.2011 14:24:06
Szalony Lelo Offline
Użytkownik

Hm... coś mi się wydaje że będę musiał zostać jako klient w sieci tor a z roli przekaźnika będę musiał zrezygnować ... Mój router ADSL jest tak stary że ustawianie go jest w taki sposób żeby współpracował z Torem jest niemożliwe.
Próbowałem także wyłączyć DHCP w routerze z WIFI ale po tym nie mogłem się z nim połączyćSad
Może jak w niedalekiej przyszłości kupię sobie nowy router to wrócę do udostępniania swojego łącza w sieci Tor Wink
12.10.2011 20:55:10
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS