Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
tor project - informacje
|
| Autor |
Wiadomość |
Szalony Lelo
Użytkownik
Liczba postów: 6
Reputacja: 0
|
tor project - informacje
Witam
Jakiś czas temu wrzuciłem na swój kompiuter program TOR razem z programem do jego zarządzania VIDALIA. I mam takie pytanie - skąd mogę wiedzieć że ktoś akurat łączy (albo łączył) się przez mój kompiuter ? I skąd mogę wiedzieć czy jestem widoczny w sieci dla innych użytkowników?
Pozdrawiam
|
|
| 10.10.2011 21:58:21 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
Liczba postów: 67
Reputacja: 1
|
RE: tor project - informacje
Jesli pracujesz z TOR nie bedziesz wiedzial - taka jest zasada dzialania TOR-a. OK, nie do konca prawda, mozesz obserwowac ilosc przesylanych danych IN i OUT z Twojej karty sieciowej... Caly traffic TOR-a bedzie "encrypted" wiec mozesz uzyc jakichs filtrow co to beda liczyly ilosc pakietow danego typu. Z zalozenia TOR jest stworzony po to abys nie wiedzial co i gdzie sie laczy i kiedy. Twoj komputer bedzie pracowal wlasciwie jako router wiec jest raczej malo prawdopodobne, ze cale sesje beda przez Ciebie przechodzily (load balancing) - to oczywiscie przy zalozeniu, ze pracujesz jako serwer.
Zadbaj tylko o to zebys nie byl koncowym urzadzeniem, ktorego adres IP jest widoczny jako "source address", bo to wlasnie do Twoich drzwi moga zapukac smutni panowie w czerni...
Pozdrowienia melhiore
Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.10.2011 23:43:17 przez melhiore.)
|
|
| 10.10.2011 23:39:03 |
|
Szalony Lelo
Użytkownik
|
aha... Czyli mając taki obraz aktywności sieci będę wiedział że przesyłam komuś sygnał -
I jeszcze mam pytanie odnośnie logów, otóż ciągle mam :
Kod:
[09:11:13] Server Port Reachability Test Failed - Your relay's server port is not reachable by other Tor clients. This can happen if you are behind a router or firewall that requires you to set up port forwarding. If [i]mój ip adres[/i]:9001 is not your correct IP address and server port, please check your relay's configuration.
A w zakładce "Advenced" jeszcze większy bałagan, komunikaty w stylu :
Kod:
paź 11 09:25:53.029 [Info] resolve_my_address(): Guessed local hostname 'lelo-linux' resolves to a private IP address (127.0.1.1). Trying something else.
paź 11 09:23:51.453 [Info] router_pick_published_address(): Success: chose address 'mój ip adres'.
paź 11 09:23:51.464 [Info] resolve_my_address(): Address 'lelo-linux' resolves to private IP address '127.0.1.1'. Tor servers that use the default DirServers must have public IP addresses.
paź 11 09:23:52.448 [Info] run_connection_housekeeping(): Expiring non-used OR connection to fd 19 (84.19.178.7:9001) [idle 180].
Wczoraj to nawet miałem komunikat podświetlony na żółto ...
Czy jest jakieś polskojęzyczne objaśnienie tych komunikatów?
pozdrawiam
|
|
| 11.10.2011 08:35:48 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
|
Niekoniecznie. To rownie dobrze moze byc Twoj traffic jaki generujesz np. odbierajac maile czy majac poszczonego w tle komunikatora czy inny IE  Musialbys posluzyc sie bardziej wyszukanym narzedziem, ktore potrafi analizowac rodzaj pakietow przesylanych przez siec...
Ten pierwszy komunikat wlasciwie odpowiada na Twoje pytanie. Nie przesylasz nic w sieci TOR i nikt do Ciebie nie gada, bo Twoje IP jest w jakis sposob nieosiagalne. Pisza, ze moze to byc zwiazane z routerem po drodze, ktory nie ma ustawionego przekierowania portow...
Pozdrowienia melhiore
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.10.2011 12:26:50 przez melhiore.)
|
|
| 11.10.2011 12:24:36 |
|
Szalony Lelo
Użytkownik
|
Nie mam ustawionego żadnego przekierowania portów w routerze. Nigdy się tym nie bawiłem więc nie wiem jak to zrobić... A poza tym mam jeden router do ADSL (repotec) i drugi do WI-Fi (tp-link) . Czy przekierowanie to muszę robić na każdym porcie czy tylko na jednym z nich ?
pozdrawiam
|
|
| 11.10.2011 13:40:43 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
|
Przekierowanie portow robisz na jednym z nich - tym, ktory jest blizej polaczenia z ISP (dostawca internetu). Czyli bedzie to ten routerek z ADSL. Rozumiem, ze TP-LINK daje Ci tylko dostep radiowy do sieci...
W komunikacie jest mowa o porcie 9001 - czyli ustawiasz wszystko co przychodzi na porcie 9001 od strony ISP, na ten sam port 9001 na konkretny komputer w sieci LAN. Dobrze by bylo zeby komputer pracujacy jako relay/server mial staly IP - unikniesz problemow jesli cos sie kiedykolwiek zmieni z jakichkolwiek przyczyn. Mozna to dalej robic na DHCP ale to juz troche wiecej zabawy z przydzielaniem IP do konkretnego MAC itd... Nie instalowalem TOR-a u siebie ale rozumiem, ze ustawienia samego servera TOR nie sa zbyt skomplikowane...
Pozdrowienia melhiore
|
|
| 11.10.2011 14:24:06 |
|
Szalony Lelo
Użytkownik
|
Hm... coś mi się wydaje że będę musiał zostać jako klient w sieci tor a z roli przekaźnika będę musiał zrezygnować ... Mój router ADSL jest tak stary że ustawianie go jest w taki sposób żeby współpracował z Torem jest niemożliwe.
Próbowałem także wyłączyć DHCP w routerze z WIFI ale po tym nie mogłem się z nim połączyć
Może jak w niedalekiej przyszłości kupię sobie nowy router to wrócę do udostępniania swojego łącza w sieci Tor
|
|
| 12.10.2011 20:55:10 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości