melhiore
sieci, sieci, sieci...
Liczba postów: 67
Reputacja: 1
|
RE: UPGRADE czy nie??
Przyznaje sie do porazki. Kubuntu jest ladne ale za bardzo inne do Gnome. Unity i Gnome 3 nie da sie uzywac - za duzo zostalo zmienione. Dalem sobie czas na prace z Kubuntu ale jednak to nie to. Srodowisko jest sliczne, dosc dobrze dopracowane i szybkie. Brakuje mi jednak starych przyzwyczajen i mam trudnosci z zaakcpetowaniem KDE pod wzgledem wygladu (!!) Za bardzo mi przypomina Windows  Na chwile obecna ustawiam sobie Xubuntu. Podobnie szybkie i baaaardzo podobne do Gnome z dawnych lat...
Dzieki wielkie wszystkim za pomoc i wskazowki z KDE.
Pozdrowienia melhiore
Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
|
|
| 22.10.2011 09:07:37 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że KDE da się tak poukładać, że będzie przypominać i zachowywać się jak.. np. Gnome 2  Tylko trzeba wiedzieć jak, a to oznacza znać KDE4 i wówczas... po co zmieniać na Gnome 2-like? 
Jeśli nie pozostaniesz przy XFCE, to napisz co chcesz uzyskać, by KDE4 było dla Ciebie "używalne" (tj. zgodne z przyzwyczajeniami) - może się uda coś pomóc.
I jeszcze jedno. Przeglądając PPA, bodaj w którymś dla Oneiric są paczki, które przywracają wygląd i zachowanie Gnome 3 do środowiska znanego z Gnome 2 (2 paski itp.). Może to jest dla Ciebie najlepsze wyjście? Generalnie samo Gnome 3, na słabszym sprzęcie również winno się uruchamiać z takim środowiskiem jak znane z Gnome 2. Takie coś istnieje w systemach korzystających z Gnome 3/Gnome-Shell, nie wiem czy w wersji Ubuntu/Unity również. To jednak nie powinien być problem, bowiem Unity można wyrzucić i zmienić na "pełne" i normalne Gnome 3/Shell, bo takie PPA są.
Być może zatem jest jakaś możliwość wymuszenia wyglądu Ubuntu Oneiric takiego, jak w wersji Gnome 2 także na lepszym sprzęcie. Niestety nie wiem jak.
|
|
| 22.10.2011 12:32:36 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
|
Spoko, napewno bede experymentowal. Jestem osobiscie zawiedziony Gnome/Unity. Zobacze jak pojdzie z Xubuntu, jak mi sie nie spodoba to wroce do KDE, bo w tak krotkin okresie czasu zrobilo to na mnie dobre wrazenie - brakuje mi sporo w "doznaniach" jakie byly z Gnome ale to nie Gnome, wiec bedzie inne. Kwestia wyuczenia sie dobrze i dokladnie tak jak mowisz, poznania KDE z kazdej strony. Narazie poprobuje Xubuntu, bo mam dodatkowego laptopa na stanie wiec bede mial mozliwosc zainstalowania od podstaw. KDE zostaje u mnie na HDD napewno...
Mozliwosci zmienay NAPEWNO sa - ja po prostu mam relatywnie malo czasu na eksperymentowanie. Z Gnome 2 - zainstalowalem i dzialalo, nabralem nawykow i stad moja porazka. Nie zamierzam jednak poprzestac na 2 tygodniach z KDE, napewno spedze troche wiecej czasu na testowaniu go - jak tylko znajde czas...
Pozdrowienia melhiore
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
|
|
| 22.10.2011 12:45:24 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
Tyle, że chodził ze starszą wersją KDE4. Trzeba byłoby go odpowiednio przerobić i dostosować do obecnego środowiska.
Samemu można zrobić to w chwilę
Panel na górę. Na dół dock np. daisy (chyba, że ktoś bardzo chce AWM). Pulpit "w starym stylu". Obecny Dolphin już bardzo przypomina Nautilusa, można go jeszcze potuningować. Zachowanie pasków - jak kto lubi. Nawet przenieść przyciski na lewą stronę okien, to nie problem. Dodatkowo są nawet motywy pulpitu, ikony, itd., które zbliżają wygląd KDE4 do Gnome w wersji 2.3 znanej z Ubuntu. Itd. itp.
Jedyne co pozostaje, to mnóstwo opcji i konfiguracji dostępnych tak systemowo, jak w każdym z programów.
|
|
| 23.10.2011 12:24:03 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
|
@povbaranov - to jeszcze powiedz mi co zrobic z pulpitami. Moje KDE ma niesamowita manie do ignorowania tego co mam ustawione w biurkach. Dziala to tak.
Ustawiam jeden rzad 8 biurek. Moge skorzystac z efektu Slide. Dziala z 4(!!) biurkami. Moge skorzystac z Cube, dziala z 8 ALE, musze sobie przerzucach gora/dol tyz. Czyli 4 "na gorze" i 4 "na dole". Mimo ustawienia 1 rzedu biurek jest to jakos ignorowane... Chcialbym miec 8 przelaczalnych biurek jak mialem w Gnome. Cos mi sie to nie udaje. Hinty mile widziane...
Pozdrowienia melhiore
|
|
| 23.10.2011 12:48:32 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
Nie mam pojęcia o co Ci chodzi  KDE wraz z wersją 4.7 odchodzi od "pulpitów". Zastępuje to (nie do końca, bo dalej one są dostępne) - Activities.
Nie mam pojęcia, dlaczego z 8 pulpitów wyświetlane jest tylko 4. Zgłoś/zapytaj na kde.org.
Wypróbować zawsze możesz compiz-kde.
|
|
| 23.10.2011 13:59:17 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
|
Panowie,
Zbudowalem sobie nowy komputer z pasci jakie mi zostaly w pudle z poprzednich upgradeow. Dokupilem tylko procek, bo jedyny jaki mi sie ostal to Celeron, zmienilem na Pentium D.
Robie nastepne podejscie do Kubuntu, tym razem bede mial dwa komputery do zabawy wiec bede sie pastwil nad tym nowym desktopem a do pracy na szybko dalej bedzie Xubuntu przez jeszcze jakis czas.
Zyczcie mi powodzenia
Pozdrowienia melhiore
|
|
| 04.12.2011 12:25:15 |
|