Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak przy pomocy sprzętu przechwycić obraz z komputera
Autor Wiadomość
siemien Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 265
Reputacja: 8
Jak przy pomocy sprzętu przechwycić obraz z komputera
Witam

Tak jak w temacie, czy znacie jakieś sprawdzone metody na "sprzętowe" przechwycenie obrazu (BIOS, POST, DOS) z komputera (bez udziału jakichkolwiek aplikacji, czy systemów operacyjnych). Bo ja znalazłem coś takiego: Wpierw trzeba kupić odpowiedni Uniwersalny konwerter sygnału VGA na analogowy następnie (przydał by się drugi PC) dla drugiego kompa kupujemy Tuner TV na USB, nie do końca jest to sprzętowy sposób, bo na jednym z komputerów (tam gdzie jest tuner na USB) jest odpalony OS a na nim aplikacja do przechwycenia obrazu z tunera.

Można to zrobić tak jak opisałem wyżej, ale czytałem, że niektóre kamery cyfrowe mają funkcję do "bezpośredniego sprzętowego przechwycenia obrazu z komputera" (niby przez USB?!)szukam więc takiej kamerki, gdyż jest to o wiele wygodniejsze rozwiązanie, może ktoś z was posiada takie cudo? Lub może, znacie jakiś konkretny model z tą funkcją?

[Obrazek: 2uivk87jpg.gif]
25.10.2011 14:17:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eMcE Offline

Liczba postów: 1 020
Reputacja: 29
RE: Jak przy pomocy sprzętu przechwycić obraz z komputera
A po diabła takie kombinacje? Wink
Normalny print-screen też działa.. pod warunkiem, że masz jakąkolwiek drukarkę zainstalowaną w systemie.
Może być nawet wirtualna.
Włazisz sobie do biosu, na dowolnym ekranie naciskasz klawisz "PRT SCR" (czasami z ALT lub CTRL - zależy od biosu)
wychodzisz z bios (bez restartu kompa), ładujesz system, i teraz wystarczy tylko odczytać zawartość bufora druku - obraz powinien tam być.

Czasem to może nie zadziałać, jak uruchomisz PC na zimno.. trzeba odpalić system, potem reboot i dopiero do biosu.
No.. powiedzmy, że może to być nieco czasochłonne jak ma się do zrzucenia kilkanaście ekranów, ale działa.

Tu poczytaj:
http://www.computing.net/answers/dos/bio.../8017.html
http://www.pcguide.com/care/bu/whatBIOS-c.html

Poza tym zawsze zawartość bufora można wysłać na port drukarki - LPT, USB, czy na przykład do pliku Smile

مارتن ألبينو
Miłość i prawda rządzą :] a hipokrytom chooy w tylny exit :]

[Obrazek: 0sighalo1010.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.10.2011 13:47:20 przez eMcE.)
26.10.2011 13:44:38
siemien Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 265
Reputacja: 8
RE: Jak przy pomocy sprzętu przechwycić obraz z komputera
Nie chcę przechwycić, pojedynczych klatek, tylko obraz w postaci wideo, zna ktoś nazwę aparatu/kamery cyfrowej z tą funkcją? Wiem, że są tego typu kamerki tylko nie znam nazwy ...

[Obrazek: 2uivk87jpg.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.10.2011 16:49:10 przez siemien.)
26.10.2011 16:44:52
Odpowiedz