SkisłaKapucha
Użytkownik
Liczba postów: 48
Reputacja: 0
|
Żaden Linux nie bootuje się z USB...
Od kiedy wróciłem na Windowsa 7 to nagrywane Linuxy na USB w ogóle się nie botują 
Podczas rozruchu miga dioda na USB a ekran jest czarny z migającą kreską. Czasem pojawi się zdanie "multiple partitions active" i po chwili uruchamia się Windows.
Zainstalowałem więc Ubuntu z cd i sformatowałem cały dysk oraz pendrive gpartem, lecz również z pod Ubuntu żaden Linux nie może się zbootować - te same objawy.
Próbowałem wgrywać Ubuntu, OpenSUSE, Fedorę poprzez unetbootina, ubuntu usb creator i kilka innnych.
Windows 7 nagrany na USB ładuje się bez problemu...
Jakieś pomysły?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.11.2011 09:06:58 przez SkisłaKapucha.)
|
|
| 28.10.2011 21:49:40 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
Liczba postów: 67
Reputacja: 1
|
RE: Żaden Linux nie bootuje się z USB...
Ciekawe, na poczatku pomyslalem sobie, ze problemem jest BIOS i jego ustawienia ale po przeczytaniu przed ostatniego zdania troche mi szczena opadla... Ja mam CZASAMI problem z bootowaniem z USB systemow utworzonych za pomoca unetbootin ale zawsze dostaje przynajmniej startowy ekran, dopiero potem sie cos chrzani...
Wyglada to tak jakby system nie mogl znalezc bootowalnego medium i odpala OS z HDD. Ciekawe tylko dlaczego widows sobie radzi swietnie... Interesujacy temat z tego bedzie
Pozdrowienia melhiore
Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
|
|
| 29.10.2011 08:56:44 |
|
SkisłaKapucha
Użytkownik
|
Windows 7 to wersja trial x64 nagrana poprzez ultraiso i właśnie jego mam zainstalowanego na HDD. Instalowałem też WinXP x86 z płyty i również utworzone pod nim Linuxy nie działają...
Wynalazłem gdzieś, że w gparcie trzeba dać pendrivowi flagę boot ale nic nie pomogło...
|
|
| 29.10.2011 12:00:31 |
|
SkisłaKapucha
Użytkownik
|
Już sobie poradziłem. Gpartem usunąłem partycję w pendrive i utworzyłem nową - wszystko już działa.
|
|
| 21.11.2011 09:06:44 |
|