kawika
Użytkownik
Liczba postów: 3
Reputacja: 0
|
Instalacja Win 7 po Ubuntu Niebiańska Nimfa
Witam,
mam laptopa Della, na którym początkowo miałam Win7, ale usunęłam i zainstalowałam Ubuntu Nimfę. Teraz chciałabym wrócić do Wina. Zrobiłam obraz na płytach dvd przed usunięciem wina7.
Bardzo Was proszę pomóżcie. Jak zainstalować wina7 od nowa. Czy trzeba storzyć jakieś partycję, ale jak?
czy da się to wogóle zrobic?
Czy trzeba zmienić system plików?
Jak wkładam płytkę startową i boot'uję z cd to win 7 coś tam mieli ale po chwili wyskakuje błąd i znowu wraca do Ubuntu.
|
|
| 03.11.2011 22:28:39 |
|
kawika
Użytkownik
|
RE: Instalacja Win 7 po Ubuntu Niebiańska Nimfa
(03.11.2011 22:35:21)melhiore napisał(a): A jak obraz zrobilas?? Bo wydaje mi sie, ze plyta nie jest bootowalna i dlatego mieli i nie znajduje systemu i wraca do Ubuntu... Moge sie myslic dlatego potrzebuje wiecej wskazowkow 
W opcjach win 7 było coś takiego jak "stworzyć obraz" albo "kopia zapasowa" wiem że to niewiele, ale z winem7 miałam do czynienia krótko i nie za bardzo pamiętam. W każdym razie mam 4 płyty dvd plus jedna płyta startowa (tak było na końcu procesu: czy chcesz utworzyć płytę startową, dałam tak.)
|
|
| 06.11.2011 15:19:33 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
Liczba postów: 67
Reputacja: 1
|
OK, masz naklejke z kodem produktu pod lapkiem?? Jesli tak, to po prostu pociagnij sobie Windows 7 w wersji jaka mialas i wypal plyte za pomoca jakiegos ISO "wypalacza". Nie wiem co Ci Windows 7 zapisal na 4 plytach DVD wiec nie mam pojecia jak to odtworzyc... Opcja z zainstalowaniem tego od zera wydaje mi sie jak najbardziej do wykonania. Moze byc troche wiecej problemow jesli masz duzo backupowanych plikow osobistych (dokumenty itd) - stad moze ilosc plyt jakie Ci 7 stworzyl...
Pozdrowienia melhiore
Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
|
|
| 06.11.2011 15:27:40 |
|
kawika
Użytkownik
|
(06.11.2011 15:27:40)melhiore napisał(a): OK, masz naklejke z kodem produktu pod lapkiem?? Jesli tak, to po prostu pociagnij sobie Windows 7 w wersji jaka mialas i wypal plyte za pomoca jakiegos ISO "wypalacza". Nie wiem co Ci Windows 7 zapisal na 4 plytach DVD wiec nie mam pojecia jak to odtworzyc... Opcja z zainstalowaniem tego od zera wydaje mi sie jak najbardziej do wykonania. Moze byc troche wiecej problemow jesli masz duzo backupowanych plikow osobistych (dokumenty itd) - stad moze ilosc plyt jakie Ci 7 stworzyl...
zrobiłam to raz jeszcze: czyli
1. boot'owanie z cd, wyskakuje, że windows pobiera pliki, potem niebieska palnsza i "error"
chciałam wysłać zdjęcie ale nie umim go załadować do tego wpisu. Napisane jest tak: Error 0x4001100200001012
sic!
Ok, jak ściągnę windowsa to jak go zainstalować?
|
|
| 06.11.2011 16:20:48 |
|
melhiore
sieci, sieci, sieci...
Liczba postów: 67
Reputacja: 1
|
Przede wszystkim MUSISZ sciagnac dokladnie ta wersje do jakiej masz kod produktu, bo inaczej bedziesz miala problem z legalizacja Windowsa. Jak sciagniesz plik to najczesciej jest on w postaci wielachnego plkiku .ISO. Musisz to wypalic na plyte za pomoca jakiegokolwiek programu do wypalania plyt - K3B, Xfburn, GnomeBaker czy cokolwiek robiacego takie rzeczy. Wypalasz PROJECT a nie kopijesz danych na plyte bo inaczej nie bedzie dzialac. Po tym restartujesz kompa, bootujesz go z plyty CD/DVD i klikasz dalej, dalej,dalej,dalej....
Pozdrowienia melhiore
Happy user of Ubuntu 12.04 with Unity
Cisco Networking Academy Student, CCNA, CWNP i CompTIA A+,N+,S+ - mam czelnosc twierdzic, ze wiem co robi switch, router i firewall...
|
|
| 06.11.2011 16:33:08 |
|
robertdx
Użytkownik
Liczba postów: 5
|
Kiedyś nie mogłem zorać partycji po Linuxie za pomocą Windows 7, i go zainstalować. Partycję zorałem przy
pomocy płyty XP Profesional ze starego komputera i Windows 7 zainstalowałem. Szczegółów nie pamiętam, gdyż to było dawno. Niektóre dystrybucje Linuxa np. Mandriva mają możność montowania partycji windowsowej, ale tego nie próbowałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.11.2011 11:37:38 przez robertdx.)
|
|
| 07.11.2011 20:59:09 |
|
greh
Użytkownik
Liczba postów: 35
|
Nic nie musisz ściągać.
Wystarczyło by, że przywrócisz MBR i recovery (bo to masz na płytach) ruszy bez problemu.
Może być jednak problem, jeśli nie zrobiłaś kopii MBR.
|
|
| 28.11.2011 10:34:46 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
Notebooki Della mają odrębną partycję z recovery; systemem startowym, z którym są rozprowadzane. Jeśli dobrze pamiętam, to wystarczy dokonać wyboru przy bootowaniu i zainstalować z tej partycji system, który pierwotnie miałaś. Więcej jest na stronie support Della.
No, chyba, że także tę partycję straciłaś.
W takim przypadku - jeśli to jest Dell kupiony w Polsce - skontaktuj się z serwisem Della. Powinien Ci umożliwić pobranie Win7 dla Twojego komputera.
|
|
| 28.11.2011 10:51:49 |
|