SkisłaKapucha
Użytkownik
Liczba postów: 48
Reputacja: 0
|
Rekonq - czy to jest jakaś prealpha?
Przesiadłem się na FC16. Chciałem zacząć korzystać z przeglądarki Rekonq, ale prawie na każdej stronie się wywala z błędem segmentation fault. Oprócz tego, przeglądarka czesto otwiera zamiast porządanej przeze mnie strony, kod html witryny.
Zainstalowałem wersję 0.8.0 i jest nieco lepiej.
Czy istnieje jeszcze jakaś porządka przeglądarka napisana w QT? Nie polecajcie Konquerora, bo to taki linuxowy IE, tylko, że znacznie gorszy.
|
|
| 27.11.2011 13:27:27 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
RE: Rekonq - czy to jest jakaś prealpha?
W tej chwili, na QT masz co do zasady 3 przeglądarki:
Konqueror (i z silnikiem webkit nie jest taki zły jak go malują),
Rekonq (obecnie mam wersję 0.8.53 i jest z nią lepiej z wersji na wersję; to jest jeszcze deweloperska i funkcjonuje u mnie na Kubuntu 11.10; nie zauważyłem tego typu problemów z jakimi Ty się borykasz - może to jest kwestia innego systemu?)
Ostatnio pojawiła się rozwijana przez Chakrę QupZilla (chyba też zaprzestano portowania Firefoksa na Qt, szkoda); jeśli się nie mylę, to istnieje tylko wersja na Chakrę/Archa i deb, zatem pod Fedorą będziesz musiał zbudować ze źródeł.
Reszta przeglądarek jest raczej w mniejszym, bądź większym stopniu nie do użytku jeszcze (znajdziesz je np. na kde-apps.org, qt-apps.org); niektóre projekty, jak np. Arora, zostały zarzucone.
W sumie szkoda, że nie ma takiej przeglądarki jak FF dla Qt, bo Rekonq to taki odpowiednik Chrome/ium.
|
|
| 28.11.2011 22:39:07 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
@Kira - on ma FC16. W Kubuntu nie jest tak źle. Używam daily-build i jak do tej pory raz mi się Rekonq wywalił. Może w istocie lepiej zbudować sobie ze źródełek. Dla potrzebujących oryginalnych (tzn. nie deb-src, czy rpm-src itd.) podaję, że są one dostępne tu (wersja stabilna): http://sourceforge.net/projects/rekonq/files/
|
|
| 01.12.2011 17:55:37 |
|
SkisłaKapucha
Użytkownik
Liczba postów: 48
Reputacja: 0
|
Skompilowałem najnowsze rekonq i jest dużo lepiej, ale dalej jest seg fault podczas próby wyszukania czegoś w youtube...
|
|
| 02.12.2011 17:02:19 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
Krótki test na YT wykazuje, że u mnie tego nie ma. Spróbuj może ściągnąć wersję z gita? Chyba, że FC jest tak bardzo zaangażowana w Gnome'a, że coś, co na Qt jest tam "obce"
|
|
| 03.12.2011 08:27:45 |
|