Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zachować ustawienia jasności ekranu po ponownym uruchomieniu systemu.
Autor Wiadomość
xernos Offline
Użytkownik

Liczba postów: 122
Reputacja: 5
Jak zachować ustawienia jasności ekranu po ponownym uruchomieniu systemu.
Witam

Postanowiłem napisać ten wątek bo udało mi się rozwiązać problem związany z "żarówką" po starcie systemu na moim Laptopie, na którym niepodzielnie króluje Ubuntu 11.10.

Po każdym uruchomieniu system maksymalnie rozjaśniał matryce co powodowało nie tylko nie przyjemy efekt, ale także skracało życie baterii - fakt można bawić się klawiszami Fn oraz strzałkami lecz jest to co najmniej upierdliwe ...

Pierwszym krokiem jest zalogowanie się na Konto administratora i sprawdzenie jaka wartość jasności nam odpowiada - Uwaga nie przyciemniamy ekranu klawiszami funkcjonalnymi.

Kod:
sudo -i
hasło_administratora
echo LICZBA > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
Najczęściej hasło_administratora jest tożsame z użytkownika - czego nie pochwalam ale na to wpływu nie mam ...
LICZBA natomiast oznacza siłę podświetlenia matrycy od 0 (maksymalnie przyciemniona) do 10 ("zarówka") - tylko liczby całkowite .

Do znalezienia odpowiedniego poziom jasności warto skorzystać z wbudowanych w sterowniki własnościowe obrazków kalibracji (U AMD jet to Kolor Pokaż wzorce dostosowania kolorów), lub dowolnego innego wzorca nawet dostępnego na stronie WWW (przykładowy odnośnik).

Skoro już wiemy jaki poziom jasności jest dla nas odpowiedni pora go zapisać na stałe w systemie w tym celu dokonamy edycji pliku /etc/rc.local dodając jedną linijkę tekstu przed exit 0 (jeżeli przednim jest znak # to go usuwamy) - dowolny edytor ja posłużyłem się vim'em .

Kod:
vim /etc/rc.local
Kod:
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

exit 0

W moim wypadku wartość 4 lub 5 wydawały się poprawne, jednak po pewnym czasie doszedłem do wniosku że 4 jest mniej rażąca w oczy i widzę większość odcieni dlatego mój plik /etc/rc.local wygląda następująco :

Kod:
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
echo 4 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
exit 0

UWAGI NA ZAKOŃCZENIE:

Pamiętajcie że ekrany LCD wbudowane w laptopy nie są w pełni profesjonalne i mogą nie pozwolić na wyświetlenie wszystkich odcieni .

W nie których przypadkach możemy mieć również "acpi_video1" - zależy od konfiguracji sprzętu .

Pozdrawiam.
//[code], przeniesienie do slusznego dzialu —Kwpolska
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.12.2011 18:42:18 przez Kwpolska.)
27.12.2011 21:58:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz