Witam
Postanowiłem napisać ten wątek bo udało mi się rozwiązać problem związany z "żarówką" po starcie systemu na moim Laptopie, na którym niepodzielnie króluje Ubuntu 11.10.
Po każdym uruchomieniu system maksymalnie rozjaśniał matryce co powodowało nie tylko nie przyjemy efekt, ale także skracało życie baterii - fakt można bawić się klawiszami Fn oraz strzałkami lecz jest to co najmniej upierdliwe ...
Pierwszym krokiem jest zalogowanie się na Konto administratora i sprawdzenie jaka wartość jasności nam odpowiada - Uwaga nie przyciemniamy ekranu klawiszami funkcjonalnymi.
Kod:
sudo -i
hasło_administratora
echo LICZBA > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
Najczęściej hasło_administratora jest tożsame z użytkownika - czego nie pochwalam ale na to wpływu nie mam ...
LICZBA natomiast oznacza siłę podświetlenia matrycy od 0 (maksymalnie przyciemniona) do 10 ("zarówka") -
tylko liczby całkowite .
Do znalezienia odpowiedniego poziom jasności warto skorzystać z wbudowanych w sterowniki własnościowe obrazków kalibracji (U AMD jet to Kolor Pokaż wzorce dostosowania kolorów), lub dowolnego innego wzorca nawet dostępnego na stronie WWW (
przykładowy odnośnik).
Skoro już wiemy jaki poziom jasności jest dla nas odpowiedni pora go zapisać na stałe w systemie w tym celu dokonamy edycji pliku /etc/rc.local dodając jedną linijkę tekstu przed exit 0 (jeżeli przednim jest znak # to go usuwamy) - dowolny edytor ja posłużyłem się vim'em .
Kod:
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
exit 0
W moim wypadku wartość 4 lub 5 wydawały się poprawne, jednak po pewnym czasie doszedłem do wniosku że 4 jest mniej rażąca w oczy i widzę większość odcieni dlatego mój plik /etc/rc.local wygląda następująco :
Kod:
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
echo 4 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
exit 0
UWAGI NA ZAKOŃCZENIE:
Pamiętajcie że ekrany LCD wbudowane w laptopy nie są w pełni profesjonalne i mogą nie pozwolić na wyświetlenie wszystkich odcieni .
W nie których przypadkach możemy mieć również "acpi_video1" - zależy od konfiguracji sprzętu .
Pozdrawiam.
//[code], przeniesienie do slusznego dzialu —Kwpolska