siemien
Przyjaciel
Liczba postów: 265
Reputacja: 8
|
Skasowane pliki z home po zawieszeniu się programu Filezila
Witam
Mam następujący problem podczas pracy na FTP przy pomocy programu FileZilla, zawiesił mi się program i cały system na chwile, po odwieszeniu się FIleZilli zauważyłem, że znikły mi wszystkie moje ustawienia, pliki i katalogi z /home, gdy zrobiłem restart i wchodzę na moje konto to one się dosłownie "zresetowało" do ustawień po instalacyjnych, znikł ustawiony motyw, zakładki z przeglądarkek, ustawienia aplikacji, znikł mi nawet mój profil na gg!
Czy można przywrócić ustawienia i pliki? Sprawdziłem kosz tam też nic nie ma, normalnie reset konta! Co ciekawe inne konta użytkowników zostały nie tknięte, i tam jest wszystko po staremu.
Dodam jeszcze, że podczas pracy Filezilli wyrzucał mi dziwne komunikaty jak na windowsie, tj komunikaty bez opisu tylko z przyciskiem OK!
Bardzo proszę o pomoc, czy jest możliwość przywrócenia plików i ustawień?
Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło na ubuntu 10.04 pracuje już od kilku lat (prawie 3 lata) i nagromadziło się tam kilka ważnych danych!
Jeszcze raz bardzo proszę o rady!
|
|
| 29.12.2011 17:20:50 |
|
xernos
Użytkownik
Liczba postów: 122
Reputacja: 5
|
RE: Skasowane pliki z home po zawieszeniu się programu Filezila
Witam
Odzyskanie tych danych może być bardzo trudne, lub nawet nie możliwe jeżeli nie tworzyłeś kopii archiwalnych systemy typu ext3/4 ze względu na walkę z fragmentacją dość często przesuwają bloki danych.
Możesz spróbować odzyskać pliki korzystając z tego narzędzia jednak powinno się to wykonywać na kopii dysku :
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
Podejrzewa żeś przez przypadek przeniósł coś więcej niż pliki strony z katalogu domowego, a system mógł korzystać z tych plików - spróbuj jeszcze sprawdzić system plików tak dla pewności fsck .
Pzdr.
|
|
| 29.12.2011 22:31:14 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
Ups, sorry, że się wtrącę niewiele wnosząc. Biorąc pod uwagę to co stracił siemien, myślę, że bezpieczniej jest mu odtworzyć swoje ustawienia od początku, a nie używać po raz pierwszy (jak sądzę) takich narzędzi jak TestDisk. Mogą zrobić więcej złego niż dobrego przy nieumiejętnym korzystaniu.
|
|
| 29.12.2011 23:04:15 |
|
siemien
Przyjaciel
Liczba postów: 265
Reputacja: 8
|
Wiecie co chłopaki najważniejsze pliki miałem na pendrive  więc utrata tych danych ach tak mnie boli ...
Cytat:Odzyskanie tych danych może być bardzo trudne, lub nawet nie możliwe jeżeli nie tworzyłeś kopii archiwalnych systemy typu ext3/4 ze względu na walkę z fragmentacją dość często przesuwają bloki danych.
Myślę, że to to mogło być przyczyną gdyż dysk miałem prawie zapełniony (+/- 2/3 GB wolnego miejsca), i właśnie zauważyłem, że dysk lubił czasami "pomielić" nie trafiało mu się to często, ale, że jako pracuję na netbooku potrafił się podczas pracy zdusić akurat otwartą aplikację ....
Tak na przyszłość się spytam jakie można polecić aplikacje do robienia backupów?
Czy za pomocą tych aplikacji można robić tylko kopie zapasowych plików i katalogów czy potrafią one coś więcej? Np robienie kopi zapasowej ustawień systemowych, i np. zakładek w przeglądarkach ;P
|
|
| 30.12.2011 21:08:24 |
|
xernos
Użytkownik
Liczba postów: 122
Reputacja: 5
|
Witam
@pavbarano
Słuszna uwaga gdyby nie fakt że skoro napisał ze stracił ważne dane nie szkodziło mu spróbować - program nie jest jakiś super trudny co prawda ma GUI w konsoli ale jest ono dość przyjazne.
@siemien
Zakładki z Liska są również zapisywane w plikach profilu przeglądarki więc odpowiednio ustawione narzędzie powinno również je zarchiwizować, podobnie jest z ustawieniami systemu (katalog /etc oraz podkatalog w home ).
Nowa wersja Ubuntu dostarcza narzędzie DejaDUP które posiada ładny interfejs oraz wszystkie wymagane podstawowe funkcje i prawdopodobnie będzie wystarczający do twoich potrzeb. Można go zainstalować na tym LTS'ie bo został dodany do jego repo universe.
Więcej o programie + zrzuty ekranu:
http://live.gnome.org/DejaDup
Pzdr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.12.2011 23:07:44 przez xernos.)
|
|
| 30.12.2011 23:04:46 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
@xernos
Wiem, że ma GUI, ale... przyzwyczajeni jesteśmy coraz bardziej do programów gdzie po otwarciu wciskasz przycisk "Napraw" i samo się naprawia  TestDisk tak nie ma i nie problem w nim sobie zepsuć dysk. Stąd moja uwaga.
Zwróć uwagę na to co siemen traktuje za ważne pliki: wygląd, kontakty w gg itp. Wg mnie bezpieczniej jest przywrócić sobie wygląd ręcznie, a kontakty w gg (jeśli pamiętam) winny być synchronizowane z ich serwerem. Stąd moja uwaga.
|
|
| 31.12.2011 07:32:27 |
|