Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Bład przy uruchamianiu Ubuntu (11.04)
|
| Autor |
Wiadomość |
kumakum
Użytkownik
Liczba postów: 9
Reputacja: 0
|
Bład przy uruchamianiu Ubuntu (11.04)
Witam!
Od miesiąca przerzuciłem się z Windowsa na Linuxa. Wszystko jak dotąd działało bez problemu. Wczoraj postanowiłem zainstalować jakieś darmowe gry przez Synaptica. Wybór padł na Flightgear, oraz Neverball. Po uruchomieniu Neverball i wyborze roździelczości system się zaciął i po chwili stwierdziłem, że jedynym ratunkiem jest reset. Po ponownym uruchomieniu nie dało się zalogować i w prawym górnym rogu był komunikat mówiący o błędzie "gnome power manager" Wyczytałem na innym forum, że tak może się stać z powodu małej ilości miejsca na dysku. A że Ubuntu (11.04) zainstalowałem za pomocą wubi.exe to wszedłem na Windowsa i powiększyłem partycje Linuxa o jakieś ok. 2 gb. Po ponownym uruchomieniu przy właczaniu pojawia komunikat "no such disk", po czym pojawiają się rózne napisy a na końcu pojawia się jakby wiersz poleceń gdzie zamiast np. user@ubuntu:-% jest coś w stylu "infrantis"
. Na naprawie systemu mi tak bardzo nie zależy (można od nowa zainstalować), ale bardziej ważne są dokumenty które miałem zapisane na dysku. Przeglądając dysk Ubuntu, przez Windowsa, sądze po rozmiarze, że są wszystkie dane zapisane w pliku root.disk. Czy jrst szansa na rozpakowanie pliku i wyciągnięcie z niego tych dokumentów? Jestem początkującym użytkownikiem, więc przepraszam jak coś źle napisałem. Bardzo prosze o pomoc.
|
|
| 05.01.2012 17:52:54 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
RE: Bład przy uruchamianiu Ubuntu (11.04)
Raczej nie testdiskiem. Jeśli system jest "cały", to chyba lepiej ściągnąć alternativeCD i spróbować naprawy systemu oferowanej przez Ubuntu.
To jest miejsce "dla początkujących" - z całym szacunkiem, tego typu programy jak TestDisk (chwała im za to, że są, a w zasadzie ich twórcom), nie są dla początkujących, a i osoby długo użytkujące komputery zanim z nich skorzystają na łapu capu, winny uważnie przeczytać wszelkie manuale, bo potem mogą zostać pozbawione zawartości całego dysku, albo... dysku w ogóle
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.01.2012 12:02:36 przez pavbaranov.)
|
|
| 07.01.2012 12:00:32 |
|
kumakum
Użytkownik
|
Hmm, dzięki za napisanie jakiego programu do naprawy, użyć, ale nie mam pojęcia jak go użyć  Byłbym wdziędzny za napisanie co dokładnie mam z testdiskiem zrobić i podanie linku do jego odpowiedniej wersji. Odpaliłem już Ubuntu live cd, a gdy się uruchomił, wpisałem dir i jedyne co się pokazało to pulpit a w nim plik o dziwnej nazwie. Mam nadzieje że nic nie przepadło co było w katalogu home.
|
|
| 07.01.2012 22:11:15 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
Tu o testdisku masz wszystko (szczególnie w odnośnikach): http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
Sorki, że tak napiszę: zanim uruchomisz - "przeczytaj ze zrozumieniem".
Sam testdisk jest na niektórych płytach livecd (listę też masz na tej stronce).
|
|
| 08.01.2012 09:43:02 |
|
kumakum
Użytkownik
|
Dzięki za informacje pavbaranov, jednak to jest dla mnie za trudne i zamiast bawić się w naprawianie, wolałbym po prostu, abyś powiedział, jak odzyskać te dokumenty. Próbowałem już różnymi, programami, ale nie udało się nimi wyciągnąc tych plików. Jak już mówiłem nie zależy mi tak bardzo na naprawie, szczególniem, że mam backup ubuntu (niestety zrobiony dwa dni przed napisaniem tego dokumentu.) Prosiłbym o napisanie jak to zrobić i jakim programem. Najlepiej, żeby go się odpalało na Windowsie.
|
|
| 08.01.2012 13:02:10 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
Obawiam się, że bez naprawy nie odzyskasz pliku, który Cię interesuje.
TestDisk pracuje pod Windows jeśli pamiętam. Są tam też inne programy, ale nie znam ich. Od wielu lat nie używam Windowsa.
|
|
| 08.01.2012 14:59:13 |
|
kumakum
Użytkownik
|
Po szukaniu uszkodzonych sektorów pojawił się taki ekranik http://funkyimg.com/u2/1184/155/449554screen.png , możesz napisać którą opcje mam wybrać. Jakby co mam 4 partycje. C: ma 50 gb D: ma 400 gb, G: ok. 10 gb (na nim jest Ubuntu), i I: na którym jest też ok. 10 gb
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.01.2012 18:07:03 przez kumakum.)
|
|
| 08.01.2012 18:06:36 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
|
Cyryl wydaje się bardziej obeznany z TestDiskiem.
Ty miałeś linuksa postawionego na partycji FAT32 lub NTFS? Jeśli tak, to chyba są bardziej intuicyjne narzędzia działające pod kontrolą Windows do obsługi tych formatów od TestDiska.
|
|
| 10.01.2012 18:14:12 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości