hivonzooo
Użytkownik
Liczba postów: 55
Reputacja: 0
|
Problem po aktualizacji
Witam, mam pewien problem.
Otóż po ostatniej aktualizacji Lubuntu (z 11.04 na 11.10) zauważyłem drastyczny spadek w wydajności komputera i responsywności systemu. Nie wiem co jest tego przyczyną, ale aplikacje uruchamiają się zdecydowanie dłużej, sam system, który wcześnie uruchamiał się z ~20s, obecnie wstaje w minutę.
Wiem tylko, że aktualizacja namieszała mi trochę w ustawieniach m.in grub'a, fstab, w autostarcie itp. itd. Wszystkie zmiany jakie miałem w plikam wpisałem ponownie, poprzywracałem niektóre ustawienia, pousuwałem zbędne śmieci poinstalowane przy aktualizacji, jednak problem dalej występuje.
Dodatkowo nie mogę zainstalować pidgina (sypie błędami o zależnościach, które... niby nie są przeznaczone do instalacji), synaptic raz działa raz nie, i ogólnie panuje obecnie sajgon w systemie. Wszystko po aktualizacji.
Nie wiem panowie co z tym fantem zrobić, być może ktoś ma/miał podobny problem i może pomóc?
|
|
| 09.01.2012 13:31:48 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
RE: Problem po aktualizacji
Długie wstawanie systemu, to zwykle włączone IPv6.
Reszta (zależności itp.) - sprawdź ustawienia repertoriów i m.in. odpowiedz sobie na pytanie, czy przed aktualizacją nie miałeś jakichś paczek z nieoficjalnych repozytoriów.
|
|
| 09.01.2012 13:59:56 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
RE: Problem po aktualizacji
Repozytoria "osób trzecich" (kiedyś takie było w Ubuntu) to repozytoria "Ubuntu Partners", czy z PPA?
Oczywiście, że możesz sprawdzić jakie masz paczki, w jakich wersjach. Trochę to żmudne, ale da się. Najprościej przy wykorzystaniu Synaptika i przeglądnięciu zainstalowanych paczek i ich wersji przy otwartym widoku "Pochodzenie".
Przy okazji, jakieś zależności itp., jeśli ich brakuje, powinna Ci dociągnąć paczka lubuntu-desktop.
Skoro system Ci wolno chodzi, to w pierwszej kolejności sprawdziłbym jednak co powoduje jego zajęcie, czyli przeglądnął logi, zobaczył na wynik polecenia top itp. Często też wiedzę o tym daje uruchamianie programów z konsoli.
Jeśli chodzi o przywrócenie paczek, to - niekiedy - udaje się przez program ppa-purge. W sumie jednak, jeśli to chcesz zrobić, to najłatwiej wgrać system od początku, a potem dociągnąć to czego Ci brakuje. Wiem, że na skróty, ale biorąc pod uwagę czasochłonność wgrania systemu i jego aktualizacji oraz szukania "czegoś" i tego naprawy, w przypadku linuksa wielokrotnie skłaniałem się do tej pierwszej opcji. Zakładam, że /home masz na wydzielonej partycji. Jeśli nie, to gdzieś musisz sobie zarchiwizować dokumenty, maile i inne niezbędne ustawienia.
|
|
| 10.01.2012 10:11:44 |
|