pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
RE: Modem SIERRA WIRELESS AIRCARD 880 nie działa prawidłowo pod Ubuntu
Spróbuj skorzystać z wvdial i znaleźć w sieci odpowiedni plik wvdial.conf dla swojego modemu.
Jeśli chcesz pomocy, to musisz podać więcej informacji: jaką wersję Ubuntu masz, jaki network- i modem-manager, jaki chipset ma modem (czyli jak się zgłasza), jaki jest wynik dmesg po włączeniu modemu i jakie są wpisy w syslog po włączeniu oraz po próbie nawiązania połączenia.
|
|
| 18.01.2012 08:39:46 |
|
rix98
Wirtualny Fachowiec
Liczba postów: 2
Reputacja: 0
|
A mógłbyś mi to wyjaśnić... Wybacz ale jestem zielony w systemie Linux  Mam Ubuntu 11.10
|
|
| 18.01.2012 17:05:19 |
|
pavbaranov
Przyjaciel
Liczba postów: 896
Reputacja: 38
|
Zakładam, że nie instalowałeś z jakichś PPA, czy tym bardziej nie kompilowałeś żadnych menedżerów sieciowych jak network, czy modem manager. Zatem zakładam, że masz dystrybucyjne.
Po włożeniu modemu pokaż, co zwracają wpisane w konsoli:
Kod:
lspcmcia
dmesg (będzie tego dużo, chodzi o ten moment, kiedy zaczyna być wykrywany modem)
cat /var/log/syslog (znów nie cały, ale z momentu, kiedy został włączony modem i drugi raz, po próbie nawiązania połączenia
modinfo sierra
Zerknij też tu: http://www.google.com/search?client=ubun...67&bih=508 gdzieś w tym jakieś rozwiązanie winno tkwić; problem, że to modem już bez supportu od Sierra.
Ewentualnie, skoro wykrywa ale rozłącza połączenie, zainstaluj paczkę wvdial, skonfiguruj (przy włączonym modemie, powinno to się zrobić samoczynnie), ewentualnie popraw plik /etc/wvdial.conf poprzez wpisanie tego, co do połączenia z netem Ci potrzebne (niezależnie czy na linuksie, czy innym systemie) i spróbuj połączyć się poprzez wvidal (z konsoli i z uprawnieniami roota; choć tu zachowuję się jak dr House).
|
|
| 18.01.2012 17:46:41 |
|