Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apper zaciął się na instalacji Skype'a
Autor Wiadomość
wiktors01 Offline
#Linuksiarz#

Liczba postów: 50
Reputacja: 0
Apper zaciął się na instalacji Skype'a
Witam wszystkich! Dzisiaj zainstalowałem openSUSE i przystąpiłem do instalacji dodatkowego oprogramowania. Pobrałem z internatu Skype'a i próbuję go instalować. Instaluję i ciągle zacina się w momencie: ,,Wymagana akceptacja umowy licencyjnej Oczekiwanie na uruchomione usługi''. Skąd ja mam wziąć tą umowę i zaakceptować, jak jej nigdzie nie ma?! Proszę o pomoc!

[Obrazek: 204249467649f4ca0637d4e.gif]
Dlaczego nie lubię Windows? Bo jest wolny i nie jest Linuksem. Wink
18.01.2012 13:00:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
RE: Apper zaciął się na instalacji Skype'a
Umowa jest w programie, powinna Ci się wyświetlić sama. Jeśli się nie wyświetla, to spróbuj instalacji z konsoli. Przeczytaj sobie też to: http://www.susek.info/article/Instalacja...11.4.shtml (bo pewnie się spotkasz z tym problemem).
18.01.2012 14:17:56
wiktors01 Offline
#Linuksiarz#

Liczba postów: 50
Reputacja: 0
Dzięki! Zadziałało! Mam teraz jeszcze inny problem: Nie wiem dlaczego, ale żaden program do zarządzania pakietami nie chce mi zaktualizować Dolphina, Nie wiem, co się dzieje. W jednym przypadku nie zgadzają mu się jakieś sumy kontrolne, w drugim pokazuje mi, że instaluje niepodpisane pakiety, że to może być zagrożeniem dla systemu i pyta, czy kontynuować - to ja klikam, tak i ciągle sytuacja się powtarza i ten sam komunikat wyskakuje. Wie ktoś, o co z tym chodzi?

[Obrazek: 204249467649f4ca0637d4e.gif]
Dlaczego nie lubię Windows? Bo jest wolny i nie jest Linuksem. Wink
18.01.2012 15:15:48
pavbaranov Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 896
Reputacja: 38
(Pomijam, że w jednym wątku winien być jeden problem, ale z tym pewnie porządek zrobi moderator.)
Porządek też musisz zrobić i Ty.
Po pierwsze sprawdź swoje repozytoria. Nie bardzo rozumiem co oznacza "w jednym przypadku... w drugim", bowiem prawidłowo ułożone repozytoria, przy aktualizacji winny Ci pociągnąć Dolphina tylko "w jednym przypadku". Opisz może jak to robisz. Jak masz ustawione repozytoria, w końcu do jakiej wersji chcesz zaktualizować Dolphina i jaką masz wersję KDE. Także z jakich repozytoriów.
Niezgadzanie się sum kontrolnych, to problem leżący najczęściej albo gdzieś w samym repozytorium, a jeszcze bardziej prawdopodobne jest to, że ściągnięty plik jest po prostu wadliwy. Nie należy takiego instalować. Nie pamiętam jak działa YaST (w sumie, to z niego lepiej w Suse korzystać niż z Appera), ale przeczyść archiwum pobranych paczek, spróbuj ponownie i zobacz co się dzieje. Jeśli chodzi o owe "niepodpisane pakiety", to masz dołączone repozytorium ale nie masz dopisanego ich klucza do swej bazy. W materiałach Suse napisane jak to zrobić.
18.01.2012 17:05:11
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Kontakt | Linux360.pl - forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS